A bolgár és román bevándorlók hasznosak
A bolgár és román bevándorlók többet fizetnek be a befogadó államok kasszájába, mint amennyibe kerülnek Nyugat-Európa gazdaságainak.
2014. január 15. 17:51

A bolgár és román bevándorlók többet fizetnek be a befogadó államok kasszájába, mint amennyibe kerülnek Nyugat-Európa gazdaságainak, és ez különösen igaz Nagy-Britannia és Írország esetén - mutatta ki egy svéd közgazdász tanulmányában.

Joakim Ruist, a Gothenburg Egyetem kutatója pontos adatokkal támasztotta alá Svédországra vonatkozó számításait, ahol Bulgária és Románia állampolgárai már a két ország 2007-es EU-csatlakozása óta szabadon vállalhatnak munkát. Az EU további 14 tagállamára is kiterjesztette kutatását, ehhez becsült adatokat használt.

"Az eredmények világosan megmutatják: megalapozatlanok a jelenleg más európai országokban hangoztatott félelmek arról, hogy a románok és a bolgárok korlátlan beáramlása súlyos terhet ró a jóléti államra" - áll Ruist keddi közleményében.

A kutatás eredményét egy nappal azután hozták nyilvánosságra, hogy Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatási biztosa bemutatta az EB uniós munkavállalási ügyekben eligazító új kézikönyvét, és elmondta, hogy a bevándorlóknak nagyobb a hozzájárulásuk a befogadó országban, mint amennyit elvesznek, és többnyire nem jellemző, hogy elvennék a munkát a helyiek elől.

"A (kelet-európai) munkások kiegészítik a helyi munkaerőt, és többnyire nem veszik el a befogadó ország lakosai elől a munkát" - erősítette meg Andor.

Svédországban, amely az EU más országaihoz képest nagyvonalú politikát követ a bevándorlók tekintetében, és ahol jelentős a különbség az országos (az OECD adatai alapján 2013-ban 8 százalék körül) és a bevándorlók közötti (az OECD adatai alapján 2013-ban több mint 15 százalék) munkanélküliségi ráta adatai között, a közgazdász szerint a bolgár és a román bevándorlók harminc százalékkal többel járulnak hozzá az állami bevételekhez, mint amennyibe az államnak kerülnek. "Ez a tény jócskán ellensúlyozza azt, hogy kevesebbet keresnek, és így kevesebb adót fizetnek, mint az átlagos állampolgárok" - tette hozzá Ruist.

A kutató úgy véli, hogy Nagy-Britannia és Írország azok között az országok között van, amelyeknek a leginkább hasznára válik a kelet-európai bevándorlás: egyrészt az oda érkező bolgárok és románok gyakran már ismerik az ország nyelvét, az angolt, másrészt ezekben az országokban alapvetően háttérbe szorult a "gondviselő állam", így kevesebb a jóléti juttatás.

Nagy-Britannia 2013 decemberében sietve elfogadott néhány intézkedést, amellyel korlátozhatóak az újonnan érkező bevándorlók számára a szociális juttatások. London attól tartott, hogy a 2014 januárjától Bulgária és Románia számára lehetővé tett szabad munkavállalás miatt elárasztják a szigetországot az új bevándorlók.

A tanulmány alapjául a Svédországban 2011-ben élő tízezer bolgár és román állampolgár ötödéből összeállított reprezentatív minta szolgál. A kutatás az adóbefizetéseket hasonlította össze a közszolgáltatások használatával, mint amilyenek a szociális juttatások, az egészségügy vagy az oktatás.
MTI
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó