Konferencia nyitja az emlékévet
Konferenciát rendez a Bánffy Miklós-emlékév nyitó eseményeként az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet pénteken.
2014. január 16. 14:27

Konferenciát rendez a Bánffy Miklós születésének 140. évfordulója alkalmából szervezett emlékév nyitó eseményeként az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet pénteken.

A konferencia központjában az író, politikus, rendező életművének megjelenése és angliai kiadása áll - közölték a szervezők az MTI-vel. A rendezvény első részében a művészet és inspiráció témakörében hangzanak el előadások, a másodikban pedig Bánffy Miklós (1874-1950) műveinek nemzetközi recepciójáról és kiadásairól lesz szó.

Az eseményen részt vesz Piers Russell-Cobb, a londoni Arcadia kiadó vezető menedzsere, aki a könyves műhely alapítójával, Gary Pulsiferrel együtt jelentősen hozzájárult a nemzetközi Bánffy-reneszánszhoz, a szerző Erdélyi történet című trilógiája népszerűségéhez. Piers Russell-Cobb a konferencián ismerteti a Bánffy-életmű kiadására vonatkozó eddigi tapasztalatait, valamint jövőbeli terveit.

Számos előadó mellett a 10 órától 14 óráig tartó konferencia vendége lesz Magdó János kolozsvári főkonzul, aki részletesen ismerteti a Bánffy-émlékév várható eseményeit.

A rendezvény zárásaként tárlatvezetésen mutatják be a Metszéspontok - Koós Zsófia pályája és Kós Károly színházi világa című kiállítást, amely néhány lényeges ponton érintkezik Bánffy Miklós életművével. A tárlatvezetést az OSZMI kiállításának kurátora, a konferencia egyik előadója, Szebeni Zsuzsa színháztörténész tartja.

A konferenciát követően délután a Bajor Gizi Színészmúzeumban zárt körű kerekasztal-beszélgetést tartanak, amelynek témái között szerepelnek a kiadási tervek és egy Bánffy- kutatócsoport megalakítása is.

Bánffy Miklós gróf 1873. december 30-án született Kolozsvárott, az egyik legrégebbi és leggazdagabb erdélyi főnemes család sarjaként. Gimnazistaként festeni tanult Székely Bertalantól, majd a kolozsvári és budapesti egyetemre járt, 1895-ben jogi doktorátust szerzett. 1901 és 1906 között szabadelvű képviselő, 1906-tól Kolozsvár és Kolozs megye főispánja, 1910-től ismét Kolozsvár országgyűlési képviselője volt.

A sokoldalú gróf 1912 és 1917 között a budapesti Nemzeti Színház és az operaház intendánsaként támogatta Bartók Béla színpadi műveinek bemutatását, sőt díszlet- és jelmeztervezőjük is ő volt. 1912-ben és 1913-ban szerkesztette az Erdélyi Lapokat, 1916-ban lett a Kisfaludy Társaság tagja. 1918 novemberében Bethlen Istvánnal és Jancsó Benedekkel megalakította a budapesti Székely Nemzeti Tanácsot. Bánffy Miklós 1921 áprilisától 1922 végéig a Bethlen-kormány külügyminisztere és egy ideig kisebbségügyi minisztere volt.

A zene, a festészet, a színpadi rendezés és a szépirodalom egyaránt érdekelte. Tervezett jelmezeket és díszleteket, 1934-ben és 1935-ben Szegeden megrendezte Az ember tragédiáját. Grafikusként Balázs Béla, Tompa László és Tamási Áron műveit, valamint az Erdélyi Helikon folyóiratot illusztrálta. Íróként a konzervatív irodalmi hagyomány megújítására törekedett, korai elbeszéléseinek témáját részben az arisztokrácia életéből, részben Erdély történetéből merítette.

Legnagyobb vállalkozása az Erdélyi történet című nagyszabású trilógiája volt, amely az erdélyi arisztokrácia sorsát, világának széthullását ábrázolja: Megszámláltattál… (1934), És híjával találtattál… (1937), Darabokra szaggattatol… (1940). Művét sokáig agyonhallgatták, csak évtizedek után fedezték fel újra, első megjelenése után hat évtizeddel fordították le angolra, spanyolra és németre.

Utolsó éveiben emlékiratain dolgozott,
Nevét 2001 decemberében jegyezték be a Magyar Örökség Aranykönyvébe, 2007-ben posztumusz Magyar Művészetért Díjjal tüntették ki, 2012-től a Külügyminisztérium szakkönyvtára viseli a nevét. A róla elnevezett vándordíjat a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti tanácsa adományozza a színház előző évadának legkiemelkedőbb művészi teljesítményéért.
MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Géppisztolyos migránsbandák randalíroztak
  Okmányok nélküli fiatal férfiak sokadik országon átgázolva, felfegyverkezve és a fegyvereket használva, erőszakosan próbálnak meg betörni az Európai Unióba. Ez súlyos bűncselekmény – szögezi le Bakondi György.
 • Magyarország nem hagyja magát
  Európát többfajta kihívás éri egyidejűleg, az ukrajnai háború és a nyomában járó gazdasági válság, az illegális és egyre erőszakosabb migráció, valamint a nyugati neomarxista ideológia terjedése – sorolta Orbán Viktor.
 • Novák Katalin Kijevben
  A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Voldomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.
MTI Hírfelhasználó