Fegyelmi eljárás indul a gyermekbántalmazás ügyében
Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter rendkívüli fegyelmi eljárást rendelt el a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazás ügyében.
2014. január 17. 10:50

Közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) pénteken. A miniszter utasította a Pest Megyei Kormányhivatal vezetőjét, pénteken rendkívüli fegyelmi eljárás keretében vizsgálja meg, hogy a "szigetszentmiklósi gyermekbántalmazás" ügyében a hivatalos eljárások során történt-e mulasztás.

A miniszter utasította a kormánymegbízottat, hogy amennyiben megállapítható a felelősség, úgy azt fegyelmi hatáskörében bírálja el - olvasható a közleményben.

A Blikk tavaly november 26-án számolt be arról, hogy a szigetszentmiklósi K. Rudolf és felesége hosszú évekig "emberi ésszel fel sem fogható borzalmakat művelt lányukkal és két fiukkal". A már bíróságon lévő vádirat szerint a 8, 9 és 10 éves gyermekeket kiskoruk óta kínozták, illetve szexuálisan is bántalmazták.

A Pest Megyei Kormányhivatal november 27-én közleményt juttatott el az MTI-hez, amely szerint a szigetszentmiklósi gyámhivatal - a jegyzőtől 2011 júliusában érkezett jelzés alapján - haladéktalanul megkezdte a körülmények felmérését, és elrendelte a gyermekek átmeneti nevelésbe vételét. A gyerekek azóta is nevelőszülőknél vannak. A kormányhivatal elrendelte, hogy a szociális és gyámhivatal indítson vizsgálatot az ügyben a gyermekjóléti szolgálatnál és a szigetszentmiklósi jegyzői gyámhatóságnál.

Az azóta lezárult vizsgálat - a kormányhivatal múlt csütörtöki tájékoztatása szerint - megállapította: sem a védőnő, sem a gyermekorvos, sem az óvoda, sem az iskola, sem a gyerekjóléti szolgálat nem vette észre, hogy szüleik rendszeresen szexuálisan bántalmazzák a három kisgyereket (akik csak az elhanyagoltságuk miatt kerültek nevelőszülőkhöz).

A kormányhivatal kitért arra is, hogy a gyermekek már több mint fél éve nevelkedtek nevelőszülőknél, amikor egy újabb pszichológiai vizsgálat során a szexuális bántalmazás gyanúja felmerült. Ekkor a városi gyámhivatal haladéktalanul büntetőfeljelentést tett, valamint a szülők gyermekekkel való kapcsolattartási jogát megszüntette.

Az Emmi múlt pénteken az MTI-vel azt közölte: tudomásul vette a Pest Megyei Kormányhivatal vizsgálati eredményét, de szakmai felügyeleti jogosítványával élve megvizsgálja a megyei szociális és gyámhivatal eljárását.

A megyei főügyészség tájékoztatása szerint a szülők elleni büntetőeljárással összefüggésben az ügyészség már benyújtotta a vádiratot az illetékes bíróságnak, de az első tárgyalást még nem tűzték ki.

Lukasik Zsófia, a megyei kormányhivatal sajtófőnöke szerdán az MTI-vel azt közölte, hogy a gyermekek elhanyagolásával kapcsolatban a kormányhivatal tárt fel szakmai hibákat, jogszabálysértéseket, amelyekről értesítette az alapvető jogok biztosát és az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), ezeket az ombudsmani vizsgálat lezárulása után hozhatják nyilvánosságra. A vizsgálathoz a kormányhivatal minden segítséget megad - tette hozzá.

MTI nyomán
MTI Hírfelhasználó