Praktikák az egészséges lábakért
A legtöbb ember lábának segítségre lenne szüksége. Az elhanyagolt lábfejen a bőr akár 30-szor vastagabb lehet a test többi részén levőnél.
2014. január 18. 10:32

Nem titok, hogy a legtöbb ember lábának segítségre lenne szüksége. Az elhanyagolt lábfejen olyan bőr van, ami akár 30-szor vastagabb lehet a test többi részén levőnél.

Ahogy a lábunk korosodik, a bőr szárazabb lesz, és sérülékenyebb a sarkoknál levő repedésekkel szemben, ami fertőzésekhez vezethet.

A tyúkszemek a lábujjakon megvastagodhatnak. A lábujjkörmök vastagabbá válnak és gombásodásra hajlamosabbá, ami szagot okozhat. És nem szükséges atlétának lenned ahhoz, hogy atlétalábad legyen.

Szerencsére léteznek olyan előnyös megoldások a lábápolásban, amik segítenek megőrizni egészségét. Itt találsz néhányat közülük.

A lábfej megóvása hidratáló krémekkel

A szexi, csinos vagy csak sima, egyszerű lábfejeknek is szükségük van arra, hogy rendszeresen hidratálják és hámlasszák őket, hogy megszabadulj az elhalt hámsejtektől és a tyúkszemtől. A testre való krémek hidratálóban gazdagok és a könyökre, lábakra valók, jól működnek a sarkadon és lábfejeden levő tyúkszemnél is.

De ha a lábaid általában szárazak vagy repedezettek (néhány embernek genetikus hajlama van a repedezett sarokra) lehet, hogy ki szeretnél próbálni egy speciálisan sarokra való krémet.

Ezek az új krémek alfa vagy béta hidroxi savakat tartalmaznak, vagy karbamidot, ami lehámlasztja az elhalt hámsejteket, hogy helyette új fejlődjön.

Segítség a szagos lábaknak

Nincs semmi szexi az olyan lábban, ami büdös. És míg az illatosított lábsprayk és púderek elfedik a lábszagot, nem azt csípik el, ami okozza azt. A legfőbb bűnös az izzadság.

A lábon több mint 250 ezer izzadságmirigy található. A szagot elsősorban a túlzott izzadság miatt kialakuló baktériumok bomlása okozza a talpon és a lábujjak között.

A boltok kínálatában kapható izzadsággátlók, melyek a hónaljra használandók, nem fognak hatni a talpon és a lábujjaid között. De vannak izzadsággátlók és lábra való hintőporok, amik igen.

Mostanában a gyártók kifejlesztettek olyan talpbetéteket gíártanak, amik kordában tartják a nedvességet, az alumínium-klorid tartalmuknak köszönhetően megelőzik a kellemetlen szagokat is. Ezek a betétek többször is felhasználhatók.

Szintén kaphatók már azok a porok, amik elnyelik a nedvességet és segítenek megelőzni a lábizzadást. Egy csomó összetevőt tartalmaznak, hogy kontrollálják a nedvességet és a szagot:

 • Dimethicone, ami egy védőhatárt képez, meggátolja, hogy a levegő kapcsolatba kerüljön a nedvességgel vagy izzadsággal.
 • Triclosan, egy antibakteriális összetevő, ami a szagot okozó bacikat pusztítja el.
 • Chlorhexidine digluconate, egy másik antibakteriális anyag, ami a szagot okozó baktériumokat öli meg.
 • Grillocin, egy szagsemlegesítő.
 • Mentol, egy hűsítő összetevő, ami a szag elfedését segíti. 

Emellett tehetsz egyéb, egyszerű lépéseket is a lábszag megelőzése érdekében

 • Váltsd naponta cipődet, így mindegyik párnak esélye van rá, hogy kiszellőzzön!
 • Cseréld a zoknijaidat még gyakrabban!
 • Használj lábdezodort, lábhintőport!
 • Rendszeresen áztasd lábaidat ecetben és vízben!
 • Ha problémád van a körömgombával, kezeld azt!

(Sz. L.)

kamaszpansz.hu
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Morricone: Remélem, imáim meghallgatásra találnak
  Július 6-án, 91 éves korában elhunyt a Ferenc pápa által is nagyra becsült, Oscar-díjas olasz zeneszerző, Ennio Morricone. Rá emlékezve korábbi interjúját közöljük újra, amelyben hitéről, a zene földöntúli erejéről nyilatkozott.
 • Átveheti a kormány a Lánchíd felújítását
  A kormány kész fontolóra venni, hogy átvegye a Lánchíd felújításának felelősségét, amennyiben a főváros vezetése továbbra sem lesz hajlandó megkezdeni a lassan életveszélyessé váló híd rekonstrukcióját – értesült lapunk. A hazánk nemzeti jelképének számító híd egyelőre a főváros tulajdonában áll, így a felújításról is a városvezetésnek kellene gondoskodnia.
 • Az élet nagy kérdéseiről
  Pár éve múlva a „Black LGBT+ Lives Matter” mozgalom nevében még a fehér embert is betiltják hatóságilag.
MTI Hírfelhasználó