Újabb cirkusz a városzászló ügyében
A Brassói Táblabíróság helyt adott Kovászna megye prefektusa fellebbezésének és újratárgyalásra visszaküldte a városzászló ügyét.
2014. január 18. 12:03

A Brassói Táblabíróság pénteken helyt adott Kovászna megye prefektusa fellebbezésének, és újratárgyalásra visszaküldte a Kovászna Megyei Törvényszéknek a sepsiszentgyörgyi városzászló ügyét - tájékoztatta az MTI-t az intézmény szóvivője.

A székelyföldi Sepsiszentgyörgy hivatalos jelképét zászló formában is meghatározó önkormányzati határozatot négy évvel az elfogadása után, 2012-ben támadta meg a közigazgatási bíróságon Kovászna megye akkori prefektusa, Codrin Munteanu.

A prefektus keresetét a Kovászna Megyei Törvényszék formai okokra hivatkozva utasította el 2012 decemberében. A törvényszék úgy találta, a prefektus elkésett a keresetével. A Brassói Táblabíróság pénteki ítélete arra kötelezi a törvényszéket, hogy érdemben tárgyalja le a városzászló ügyét.

A közigazgatási pert az a körülmény teszi különössé, hogy Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester felhívására 2322 természetes személy és civil szervezet csatlakozott a perhez a polgármesteri hivatal oldalán. A polgármester azért tartotta fontosnak a sepsiszentgyörgyi civilek csatlakozását, mert ezáltal lehetővé

válik, hogy egy esetleges kedvezőtlen jogerős romániai ítélet után az Emberi Jogok Európai Bíróságán folytatódjék a jogi küzdelem.

A perbe a prefektus oldalán kapcsolódott be a székelyföldi románok érdekvédelmi szervezeteként fellépő Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a város szempontjából kedvezőtlennek, és egyben meglepőnek tartotta az ítéletet. "Mellékeltünk pár más ügyben hozott táblabírósági döntést, amelyekben kimondták, hogy ha a prefektus nem támad meg hat hónapon belül egy önkormányzati határozatot, később már nem áll jogában ezt megtenni. De Romániában élünk, ahol nem egyformán döntenek hasonló helyzetekben a bíróságok. Nem adjuk fel. Kezdjük elölről a pereskedést" - nyilatkozta az MTI-nek Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

hirado.hu - MTI
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó