A Raiffeisen gazdasági fordulatot lát
A Raiffeisen úgy tekint hazánkra és a magyar piacra, mint egy lehetőség.
2014. január 18. 22:06

A Raiffeisen úgy tekint hazánkra és a magyar piacra mint egy lehetőség – mondta el a Hír Televízió Bruttó című műsorában Kementzey Ferenc a leánybank vezérigazgató-helyettese.

Az osztrákok döntésének értelmébennem vonul ki, hanem marad hazánkban a Raiffeisen leányvállalata. Ezzel kapcsolatban a Hír Televízióban a vezérigazgató-helyettes azt mondta, a kérdést vizsgálva távolabbról kell indulni, mint maga a magyarországi leányvállalat, hiszen a Raiffeisen egy nemzetközi bankcsoport, a magyar vállalat pedig egy regionális stratégia részeként működik. „Nyilván megnéztünk ajánlatokat, voltak ajánlatok, ez igaz, ugyanakkor úgy döntöttünk, hogy ezekkel nem élünk.”

– Melyek a problémák, és melyek a lehetőségek? – tette fel a kérdést Kementzey. A problémák közé sorolta a magas bankadót, és azt hogy a válságjelenségek miatti hitelportfólió nagy költségekkel jár. Hozzátette viszont, hogy a magyar piac sok lehetőséget is tartogat.

Lehetőségként tekint azonban arra, hogy a cégnek komoly piaci részesedése van az országban, „több mint ezer milliárd forintos betétállományt kezelünk, a vállalati üzletágban 11 százalékos piaci résszel a harmadik legnagyobb bank vagyunk, a lakossági üzletágban egy 6 százalék körüli piaci részünk van”. – Érzékeljük, azt, hogy lehet egy gazdasági fordulat, egy kis növekedés a következő években, ami egy kereskedelmi bank számára fontos dolog – hangsúlyozta.

Nehezen elképzelhető, hogy a Raiffeisen ne legyen jelen

Arra a kérdésre, hogy mit kezdenek egy esetleges következő ajánlattal, úgy felelt, „azt gondolom, hogy kapitalizmusban olyat soha nem lehet mondani egy bankcsoportról, hogy nem néz meg ajánlatokat és nem gondolkodik ajánlatokon. Ha körülnézünk, látjuk azt, hogy számos versenytársunk vett bankokat, egész csoportok cseréltek gazdát az elmúlt években, tehát az ajánlatokat mindig meg kell nézni (..) ugyanakkor azt is gondolom, hogy van számos olyan üzletága a banknak, ami egyszerűen a regionális stratégia részeként működik, és számomra az elég nehezen elképzelhető, hogy a Raiffeisen amely Kelet-Közép-Európa második legnagyobb bankcsoportja, bizonyos területeken ne legyen jelen Magyarországon”.

Azzal kapcsolatban, hogy melyek azok a területek, ahonnan nem szabad kivonulnia a banknak, úgy fogalmazott, vannak nagyon profitábilis területeik, mint például a private-banking, a vagyonosabb magánügyfelek komplex kiszolgálása, ahol a bank nagyon jól teljesít.

Ugyanakkor akadnak olyan területek is, amelyek a regionális stratégia részeként, egy jó rating-el rendelkező bankcsoport keretein belül szolgálhatók ki normálisan, ezektől megválni szintén nehéz. Ilyen a nemzetközi ügyfelek kiszolgálása 20 országban, „ha ebből egy ország hiányzik, az egy nehezebb helyzetet teremt” .

A jelenlegi gazdasági és adópolitika mellett nem tartja atraktívnak az országot a banki tőkebefektetés szempontjából. Véleménye szerint a megoldást a bankadó enyhítése jelentené, de erre egyelőre nem látnak jelet.

Közölte, a csoport egy tőkeemelésen dolgozik, ami a tőkebázis megerősítését hivatott szolgálni. „Az elmúlt években is a vállalati üzletágban világos stratégiánk volt, ugyanakkor a kereslet kisebb volt” – jegyezte meg. Most azonban látják a fordulatot, az MNB-nek és a gazdasági mutatóknak köszönhetően.

------------------------------------------------------------------------

Egy eurós üzlet

Korábban arról szóltak a hírek, hogy egy lapértesülés szerint a Széchenyi Kereskedelmi Bank ajánlatot tett a Raiffeisen magyarországi leánybankjára. A Napi Gazdaság kedden azt írta, az osztrák pénzintézetet egy euróért veheti meg a magyar vállalat.

Valóban érkezett ajánlat a Raiffeisen International AG-hoz magyarországi leánybankjára vonatkozóan –jelentette ki az osztrák bank szóvivője az MTI-nek. Ingrid Krenn-Ditz részleteket nem árult el, csak annyit mondott, hogy a bank kapott ajánlatot az ukrán és a magyar érdekeltségére is, ezeket tanulmányozzák.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a köztévében azt nyilatkozta: az osztrák félnek kell döntenie a Raiffeisen Bank eladásáról.

MNO - MTI
  • Orbán: a következő évtizedet a járványok és a migráció határozza meg
    A következő évtizedet a járványok és a migráció határozza meg, és ennek súlyos hatása van az európai kereszténydemokráciára - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Glas Koncila horvát hetilapnak.
  • Kispestre száműzte Szent Istvánt a főpolgármester
    Karácsony Gergely a veszélyhelyzeti felhatalmazással élve egyik utolsó egyszemélyi döntéseként Kispestre száműzte az államalapító eredetileg Szent István parkba tervezett szobrát. A június 14-i főpolgármesteri határozattal végérvényesen a XIX. kerületbe került a szent király bronzba öntött alakja, miközben a róla elnevezett XIII. kerületi parkban semmi sem utal rá.
  • Öt helyet léptünk előre a versenyképességi rangsorban
    Öt helyet lépett előre Magyarország az IMD svájci üzleti iskola Versenyképességi Központja (IMD World Competitiveness Center) által kiadott versenyképességi rangsorban - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.
MTI Hírfelhasználó