Jávor nem tudja, ebből hogyan lesz kormányváltás
Jávor Benedek szerint az összeborulás résztvevőinek még sokat kell dolgozniuk azért, hogy helyreálljon az egymás közötti bizalom.
2014. január 18. 22:41

Jávor Benedek szerint az összeborulás résztvevőinek még sokat kell dolgozniuk azért, hogy helyreálljon az egymás közötti bizalom. A Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke az MTI-nek adott interjújában azt mondta, bár csak később derülhet ki, hogy az összefogás kibővítése inkább hoz vagy visz szavazókat, a résztvevők úgy gondolják, többen lesznek, akiket az összefogás győz meg arról, van lehetőség a kormány leváltására.

Jávor Benedek úgy fogalmazott: a megszületett megállapodás nem azt tükrözi, ahogy tavaly tavasszal személy szerint elképzelte a kormányváltás optimális forgatókönyvét. Hangsúlyozta, hogy ő egy olyan kétpólusú felállásban gondolkodott, amelyben a megkérdőjelezhetetlen szavazóbázissal rendelkező MSZP mellett fel tudnak mutatni egy alternatívát, amelyik meggyőzi a szavazókat, hogy nem ismétlődnek meg a 2010 előtti kormányok hibái.

Ősszel azt tapasztalták, hogy az elképzelt formáció nem képes megfelelő mértékben megszólítani a kormányváltást akaró szavazókat, ezért újra kellett gondolni a megegyezést. A társelnök úgy gondolja, van még tennivaló, hogy elmagyarázzák a tagságuknak az összefogás részleteit.

Jávor cáfolja Gyurcsányt

Lehetségesnek nevezte, hogy felállnak a tárgyalóasztaltól, de az a veszély nem fenyegetett, hogy a többi résztvevő kihagyja az Együtt–PM-et az összefogásból – cáfolta Gyurcsány Ferenc DK-elnök erről szóló kijelentéseit. Azzal viszont a választási szövetség tagjai tisztában voltak, hogy ha a megbeszélés résztvevői közül bárki egyedül indul tavasszal és saját jelölteket állít az egyéni választókerületekben, akkor az garantálja a Fidesz győzelmét – indokolta maradásukat.

Jávor Benedek szerint csak később derülhet ki, hogy a Gyurcsány–Bajnai–Mesterházy-lista kibővítése összességében inkább hoz vagy inkább visz szavazókat. Biztosan akadnak olyanok, akik ezek után nem fogják az ellenzéki paktum mellé behúzni az ikszet, de az összefogás résztvevői azt gondolják, hogy többen lesznek, akiket ezzel a lépéssel győznek meg arról, hogy van lehetőség a kormány leváltására – jelentette ki.

Leszögezte: az Együtt 2014 és a PM két olyan frakcióval lesz jelen az Országgyűlésben, amelyik megkerülhetetlenné teszi őket.

MNO - MTI
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • 700 ezer felett a fertőzöttek száma a világon
  Elérte a 722 435-öt az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma hétfő reggelre. A Covid-19-ben eddig 33 997-en vesztették életüket, és 151 991-en gyógyultak meg – tájékoztatott honlapján a Johns Hopkins Egyetem. A vasárnap esti adatsorban 685 623 fertőzött, 32 137 halott és 145 706 gyógyult szerepelt.
 • Járványügyben mindenki kormánypárti
  Sikerült a többséget meggyőznie a kormánynak a koronavírus-törvény hatálya és a járványügyi rémhírterjesztés elleni fellépés kapcsán – közölte legfrissebb, ezer ember telefonos megkérdezésével készített közvélemény-kutatásának eredményét ismertetve a Nézőpont Intézet az MTI-vel.
 • A belföldi turizmus talán ősz előtt elindulhat
  Szeptember előtt nem indulhat újra a turizmus Budapesten, országosan talán előbb elindulhat a belföldi turizmus a járványhelyzet függvényében – mondta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke a Kossuth Rádióban hétfőn reggel.
MTI Hírfelhasználó