Újabb teleptömböt akar Izraelhez csatolni Netanjahu
Újabb zsidó teleptömb létrehozását tervezi Benjamin Netanjahu Ciszjordániában, és ezt John Kerry amerikai külügyminiszterrel is közölte.
2014. január 19. 22:31

Újabb zsidó teleptömb létrehozását tervezi Benjamin Netanjahu Ciszjordániában, és ezt John Kerry amerikai külügyminiszterrel is közölte - jelentette vasárnap az izraeli katonai rádió.

A palesztin-izraeli béketárgyalások keretében az izraeliek eddig három, több telepet magába foglaló terület annektálását követelték, arra hivatkozva, hogy azok a Ciszjordániában lakó mintegy 360 ezer zsidó telepes nagy részének nyújtanak otthont. Az újabb, negyedik tömb a Rámalláhhoz közeli Bétélt, Ofrát és Pszagotot foglalná magában és kötné össze egymással, ami a katonai rádió szerint lehetővé tenné a Palesztin Hatóság adminisztratív székhelyének, Rámalláhnak a részleges elszigetelését Ciszjordánia fennmaradó részétől. A palesztin vezetőség élesen bírálta az új terveket.

Az izraeli miniszterelnök bejelentése tovább akadályozhatja John Kerrynek a közel-keleti megbékélésért tett erőfeszítéseit. A béketárgyaláson részt vevő felek közötti feszültséget már az is jelentősen fokozta, hogy az izraeli lakásügyi minisztérium nemrégiben újabb 1800 lakás építésére adott engedélyt a megszállt Ciszjordániában.

A katonai rádió szerint amennyiben az eredeti három teleptömb, Gus-Eción, Maalé-Adumim és Ariél mellett a negyediket is annektálják, úgy Ciszjordánia 13 százaléka fog Izrael részévé válni.

Netanjahu egyelőre elutasítóan nyilatkozott azokról a kezdeményezésekről, amelyek értelmében az Izraelhez csatolt régiókért cserébe a palesztinokat hasonló nagyságú és értékű területekkel kompenzálnák. Az izraeli kormányfő ugyanakkor szorgalmazza azoknak a palesztin tulajdonban lévő földeknek a megvásárlását, amelyeket az új teleptömb érintene, s azokért földet is adna cserébe, csak az előbb említett szigorú feltételekkel nem ért egyet.

Netanjahu, bár eddig nem beszélt Bétélre vonatkozó újabb terveiről, az utóbbi időben többször utalt arra, hogy bár Bétél és Hebron egy teleptömbnek sem része, fontosak a zsidó nép számára.

Eközben Danni Danon izraeli védelmiminiszter-helyettes egy rádióinterjúban elmondta, hogy John Kerry - aki eddig meg nem erősített források szerint hétfőn újra a régióba látogat - a hónap végéig olyan dokumentum elkészítését tervezi, amely magában foglalná egy közel-keleti békeszerződés főbb pontjait.

hirado.hu - MTI