A magyar kultúrát ünneplik a Felvidéken
Vasárnaptól szerdáig tartanak a magyar kultúra napja alkalmából rendezett programok a Felvidéken.
2014. január 19. 23:59

Vasárnap Galántán léptek fel az elmúlt évek országos rendezvényeinek győztesei, díjazottjai, és átadták a Csemadok Életműdíjait is a helyi művelődési központ színháztermében. Az eseményt a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, a Csemadok Galántai Területi Választmánya szervezte meg. A kitüntetésekkel idén Kovács László pedagógus és történész, Gágyor József helytörténész és tanár, Ádám Lajos táncpedagógus és koreográfus, valamint Béres József rádiós újságíró munkásságát ismerték el.

A felvidéki Révkomáromban hétfőn a Csemadok városi alapszervezete és a Széchenyi István Polgári Társulás tart Himnusz-estet a Csemadok helyi székházában. A Himnusz megzenésítésének 170. évfordulója alkalmából megrendezett, „Isten, áldd meg a magyart!” –  című emlékműsorban egyebek mellett Jónás Csaba Wass Albert-díjas előadóművész és Boráros Imre, a Jókai Színház örökös tagja is fellép.

Szerdán, a magyar kultúra napján két rendezvényt is tartanak Léván. A Czeglédi Péter Református Gimnázium dísztermében a nemzettudat témájáról vezet beszélgetést Csáky Pál közíró, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) volt elnöke, jelenlegi elnökségi tagja. A Juhász Gyula Alapiskolában pedig színes irodalmi műsorral várják az érdeklődőket.

A Pozsonyi Magyar Intézet Védcölöp utcai épületében szerdán fotókiállítás nyílik. A Fény-Tér címet viselő tárlat, amely március 26-ig lesz majd megtekinthető, a Soproni Fotóművészeti Kör gyűjteményéből mutat be válogatást.

Ugyanezen a napon Dunaszerdahelyen a Vermes-villában már hagyományosnak számító színes kulturális műsorral várja a közönséget a Pázmaneum Polgári Társulás és a Kortárs Magyar Galéria. A műsorban többek között fellép a Rajcsúros néptánccsoport, az Ifjú Pántlika és a Pántlika Népzenekar is.

MNO - MTI
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó