A magyar kultúrát ünneplik a Felvidéken
Vasárnaptól szerdáig tartanak a magyar kultúra napja alkalmából rendezett programok a Felvidéken.
2014. január 19. 23:59

Vasárnap Galántán léptek fel az elmúlt évek országos rendezvényeinek győztesei, díjazottjai, és átadták a Csemadok Életműdíjait is a helyi művelődési központ színháztermében. Az eseményt a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, a Csemadok Galántai Területi Választmánya szervezte meg. A kitüntetésekkel idén Kovács László pedagógus és történész, Gágyor József helytörténész és tanár, Ádám Lajos táncpedagógus és koreográfus, valamint Béres József rádiós újságíró munkásságát ismerték el.

A felvidéki Révkomáromban hétfőn a Csemadok városi alapszervezete és a Széchenyi István Polgári Társulás tart Himnusz-estet a Csemadok helyi székházában. A Himnusz megzenésítésének 170. évfordulója alkalmából megrendezett, „Isten, áldd meg a magyart!” –  című emlékműsorban egyebek mellett Jónás Csaba Wass Albert-díjas előadóművész és Boráros Imre, a Jókai Színház örökös tagja is fellép.

Szerdán, a magyar kultúra napján két rendezvényt is tartanak Léván. A Czeglédi Péter Református Gimnázium dísztermében a nemzettudat témájáról vezet beszélgetést Csáky Pál közíró, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) volt elnöke, jelenlegi elnökségi tagja. A Juhász Gyula Alapiskolában pedig színes irodalmi műsorral várják az érdeklődőket.

A Pozsonyi Magyar Intézet Védcölöp utcai épületében szerdán fotókiállítás nyílik. A Fény-Tér címet viselő tárlat, amely március 26-ig lesz majd megtekinthető, a Soproni Fotóművészeti Kör gyűjteményéből mutat be válogatást.

Ugyanezen a napon Dunaszerdahelyen a Vermes-villában már hagyományosnak számító színes kulturális műsorral várja a közönséget a Pázmaneum Polgári Társulás és a Kortárs Magyar Galéria. A műsorban többek között fellép a Rajcsúros néptánccsoport, az Ifjú Pántlika és a Pántlika Népzenekar is.

MNO - MTI
  • Európa az őt alkotó tagállamoktól lehet erős
    Európa attól lesz erős, ha az őt alkotó tagállamok is erősek lesznek, nem pedig attól, hogy Brüsszel erős, a tagállamok pedig gyengék - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Fidesz-KDNP országjárásának tiszafüredi helyszínén.
  • Magas lengyel állami kitüntetést kapott Kövér László Varsóban
    A lengyel-magyar parlamenti együttműködésben és a két ország viszonya fejlesztésében szerzett kiemelkedő érdemekért a lengyel államfő által adományozott kitüntetést Kövér Lászlónak a lengyel alsóházi elnök, Elzbieta Witek adta át.
  • Hollómese
    Mindenki ismeri La Fontaine meséjét, melyben a róka kiravaszkodja a holló csőréből a sajtot. Ha az ifjabbak közül valaki mégsem, akkor sürgősen pótolja. Alapsztori.
MTI Hírfelhasználó