Tokió tiltakozik egy kínai kiállítás ellen
Japán tiltakozását fejezte ki hétfőn egy nemrégiben Kínában megnyitott kiállítás miatt.
2014. január 21. 21:38

Japán tiltakozását fejezte ki hétfőn egy nemrégiben Kínában megnyitott kiállítás miatt, amely az Itó Hirobumit, Japán négyszeres miniszterelnökét lelövő An Csung Gun koreai függetlenségi aktivistának állít emléket.

Tokió terroristának nevezte a férfit, aki 1909-ben az északkelet-kínai Harbin városában lelőtte a kormányfőt. Egyben figyelmeztetett, hogy Peking lépése nem segíti elő az utóbbi években megromlott japán-kínai viszony javulását.

Szuga Josihide japán kabinetfőtitkár sajtótájékoztatóján közölte, hogy országa diplomáciai csatornákon keresztül tiltakozik a döntés ellen.

"Kína és Dél-Korea összehangolt lépése a történelem egyoldalú szemléletén alapul, s nem mozdítja elő a békét és a stabilitást Kelet-Ázsiában" - mondta Szuga, sajnálatosnak nevezve az emlékhely felállítását éskülföld hozzátéve, hogy mind a kínai, mind pedig a dél-korai kormánnyal világosan közölték az álláspontjukat.

Itó Hirobumi a japán történelem meghatározó alakja, nevéhez fűződik a Meidzsi alkotmány elfogadása és ő volt a szigetország első miniszterelnöke. A Távol-Kelet feletti befolyásért folytatott orosz-japán háború végétől, 1905-től a japán protektorátussá vált Korea tényleges vezetője, kormányzója lett.

Itó 1909. október 26-án utazott Harbinba, hogy a mandzsúriai vasutakról tárgyaljon az orosz pénzügyminiszterrel. Odaérkezésekor a pályaudvaron An Csung Gun hat lövést adott le, Itó mellett három másik japánt is megsebesítve. A tett elkövetőjét 1910 márciusában - a Koreai-félsziget formális annektálása előtt - felakasztották.

Egy An Csung Gunnak állítandó szobor, emlékhely kérdése Pak Gun Hje dél-koreai államfő tavalyi látogatása idején merült fel konkrétan, dél-koreai kezdeményezésre. Úgy tudni, a kiállítóhelyet a harbini vasútállomás elkülönített VIP részében alakították ki, 200 négyzetméteren.

Szöulban üdvözölték és "nagyra értékelték" a kínai lépést. Tokió már korábban, a terv napvilágra kerülésekor elítélte, és leszögezte, hogy - Dél-Koreával ellentétben - Japánban bűnözőnek tartják a merénylőt.

A Dél-Koreában hősként és mártírként tisztelt Annak létrehozott kínai emlékhely nyilvánvaló üzenet Tokiónak, Dél-Korea és Kína ugyanis egyaránt aggodalommal figyeli és nem szűnő tiltakozással kommentálja a jelenlegi japán kormány és a miniszterelnök tevékenységét, amellyel megsérti az egykor megszállt területeken élők érzéseit, legutóbb például azzal, hogy Abe Sindzó kormányfő látogatást tett a második világháborús japán főbűnösöknek is emléket állító Jaszukuni-szentélyben.

hirado.hu - MTI
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Hollandiában mindig a bemázolt arcú Fekete Péter kíséri a Mikulást
  A Karácsonyt megelőző időszaknak minden országban és minden családban megvannak a hagyományai. Vannak, akik a megváltó eljövetelére készülnek, mások vásárlási lázban égnek. Sok gyerek pedig az adventi kalendárium ablakait nyitogatva türelmetlenül számolja vissza a napokat a Jézuska vagy a Mikulás és az ajándékok érkezéséig.
 • Szuperexpresszel a fapadosok ellen
  Legyőzheti-e a nagy sebességű vasút a repülőgépet? A most 25 éves Eurostar példája azt mutatja, hogy ha odafigyelnek a részletekre, a vasút versenyképes alternatíva lehet, és egyre inkább azzá válik, ahogy nő a szén-dioxid-mentes közlekedés jelentősége.
 • A Momentum identitástipró ideológiája
  Azokat az értékeket, amelyeket elődeink csendes hangyamunkával megteremtettek, a momentumosok most zsetonként herdálják el az egyre mélyebbre züllő európai politikai kaszinóban.
MTI Hírfelhasználó