Tokió tiltakozik egy kínai kiállítás ellen
Japán tiltakozását fejezte ki hétfőn egy nemrégiben Kínában megnyitott kiállítás miatt.
2014. január 21. 21:38

Japán tiltakozását fejezte ki hétfőn egy nemrégiben Kínában megnyitott kiállítás miatt, amely az Itó Hirobumit, Japán négyszeres miniszterelnökét lelövő An Csung Gun koreai függetlenségi aktivistának állít emléket.

Tokió terroristának nevezte a férfit, aki 1909-ben az északkelet-kínai Harbin városában lelőtte a kormányfőt. Egyben figyelmeztetett, hogy Peking lépése nem segíti elő az utóbbi években megromlott japán-kínai viszony javulását.

Szuga Josihide japán kabinetfőtitkár sajtótájékoztatóján közölte, hogy országa diplomáciai csatornákon keresztül tiltakozik a döntés ellen.

"Kína és Dél-Korea összehangolt lépése a történelem egyoldalú szemléletén alapul, s nem mozdítja elő a békét és a stabilitást Kelet-Ázsiában" - mondta Szuga, sajnálatosnak nevezve az emlékhely felállítását éskülföld hozzátéve, hogy mind a kínai, mind pedig a dél-korai kormánnyal világosan közölték az álláspontjukat.

Itó Hirobumi a japán történelem meghatározó alakja, nevéhez fűződik a Meidzsi alkotmány elfogadása és ő volt a szigetország első miniszterelnöke. A Távol-Kelet feletti befolyásért folytatott orosz-japán háború végétől, 1905-től a japán protektorátussá vált Korea tényleges vezetője, kormányzója lett.

Itó 1909. október 26-án utazott Harbinba, hogy a mandzsúriai vasutakról tárgyaljon az orosz pénzügyminiszterrel. Odaérkezésekor a pályaudvaron An Csung Gun hat lövést adott le, Itó mellett három másik japánt is megsebesítve. A tett elkövetőjét 1910 márciusában - a Koreai-félsziget formális annektálása előtt - felakasztották.

Egy An Csung Gunnak állítandó szobor, emlékhely kérdése Pak Gun Hje dél-koreai államfő tavalyi látogatása idején merült fel konkrétan, dél-koreai kezdeményezésre. Úgy tudni, a kiállítóhelyet a harbini vasútállomás elkülönített VIP részében alakították ki, 200 négyzetméteren.

Szöulban üdvözölték és "nagyra értékelték" a kínai lépést. Tokió már korábban, a terv napvilágra kerülésekor elítélte, és leszögezte, hogy - Dél-Koreával ellentétben - Japánban bűnözőnek tartják a merénylőt.

A Dél-Koreában hősként és mártírként tisztelt Annak létrehozott kínai emlékhely nyilvánvaló üzenet Tokiónak, Dél-Korea és Kína ugyanis egyaránt aggodalommal figyeli és nem szűnő tiltakozással kommentálja a jelenlegi japán kormány és a miniszterelnök tevékenységét, amellyel megsérti az egykor megszállt területeken élők érzéseit, legutóbb például azzal, hogy Abe Sindzó kormányfő látogatást tett a második világháborús japán főbűnösöknek is emléket állító Jaszukuni-szentélyben.

hirado.hu - MTI
  • A magyaroknak kultusza van Lengyelországban
    Az évszázadok során sokszor bebizonyítottuk egymásnak, hogy barátok vagyunk, és ha kell, kiállunk egymás mellett. Egy lengyel számára valahogy természetes, hogy a magyar csak jó ember lehet.
  • Lenyeli a főváros a vendéglátósok bértámogatásait
    "Csúnyán belerúgott" a főváros vezetése az egyébként is "földön fekvő" vendéglátósokba: a cégek számlájára éppen megérkeztek a kormány által folyósított bértámogatások, amikor a főváros inkasszózta a tavalyi iparűzésiadó-előlegeket.
  • "Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson"
    "Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson" - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó