Jó ütemben halad a víziközművek integrációja
A víziközmű cégek integrációjának középtávon költségleszorító hatása van, s minőségjavító beruházásokra is sor kerülhet.
2014. január 21. 10:47

Egy év alatt területe a hatszorosára, a szolgáltatott ivóvíz mennyisége hétszeresére, dolgozóinak száma és a szolgáltatott érték pedig az ötszörösére nőtt a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt-nek (TRV Zrt.). A mára mintegy 650 ezer ember ivóvíz ellátásáról gondoskodó vállalat idén újabb három településen vette át a víziközművek üzemeltetését, így összesen mintegy 200 településen működteti az ivóvíz- és szennyvízhálózatot.

Hajdú Gábor, a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. vezérigazgatója a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: az új víziközmű törvény szerint a lakosság egészséges ivóvízzel való ellátása az önkormányzatok számára kötelező feladat, s ennek során olyan szigorú előírásokat kell teljesíteni, amelyet sok, kis vízművel rendelkező község vagy kisváros nem tud vállalni.

Hajdú Gábor hozzátette: 2012. július 15., a víziközmű törvény hatályba lépése utáni időszakban a Tiszamenti Regionális Vízművek több mint 162 kistelepülésen vette át a szolgáltatás, és mindenütt biztonsággal tudott a legszigorúbb követelményeknek is megfelelő ivóvizet szolgáltatni. Az integráció nem csak a kistelepüléseken, hanem a nagyobb városokban is folytatódott, tette hozzá.

A TRV Zrt. vezérigazgatója úgy véli, az új víziközmű törvény költséghatékony gazdálkodás kialakítását tette lehetővé, s biztosítja mind az egészséges ivóvíz ellátást, mind pedig a műszaki színvonal hatékony fejlesztését.

A TRV Zrt. az első évben több mint 400 millió forintot fordított fejlesztésekre. Jelenleg három településen ivóvízminőség-javító program, 12 településen pedig szennyvíz beruházási projekt zajlik. Összesen 46 településen kerül sor szennyvíztelep építésére, 24 helységben pedig bővítésre, tájékoztatott a vezérigazgató.

Dr. Szalóki Szilvia, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökhelyettese a műsorban elmondta: az elmúlt húsz évben sokat változott a hazai víziközmű szektor, míg 1991-ben 33 szolgáltató volt, 2011 év végére már közel 400 próbált eltérő színvonalon vizet szolgáltatni. Az új jogszabály teremtette meg annak a feltételeit, hogy egységesítésre kerüljön ez a piac, s ennek egyik jelentős lépése, hogy integrációs folyamat indult be. Ennek eredményeként eddig 38 engedélyt, holnap pedig újabb nyolc engedélyt ad ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. A szolgáltatók száma így körülbelül az 1991-es szintre áll vissza, amely biztonságos ellátást tud biztosítani és hatékonyabbá teszi a működést, magyarázta Dr. Szalóki Szilvia.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökhelyettese kijelentette: az integrációs folyamatnak középtávon költségleszorító hatása van, s ami pluszban megjelenik a társaságoknál, azt arra lehet fordítani, hogy magasabb színvonalon szolgáltassanak. Sok kisebb településen ezek a beruházások korábban elmaradtak. Míg az ivóvíz ellátottság ma 98 százalék fölött van Magyarországon, a csatornázottság elmarad ettől, de egy-másfél évtizeden belül ezt a hátrányt is be lehet hozni, tette hozzá Dr. Szalóki Szilvia.

Az elnökhelyettes hangsúlyozta: az integrációs folyamat első nagy lépésén vagyunk túl, amikor majdnem tizedére redukálódott a szolgáltatók száma, de hogy mi lesz a végső szám, az csak egy-két év múlva derül ki.

Nagy Edit, a Magyar Víziközmű Szövetség főtitkára úgy véli: a 2011-ben megjelent víziközmű törvény elveivel a szolgáltatók maximálisan egyetértettek, és arra törekedtek, hogy egy jól megfizethető, biztonságos szolgáltatást tudjanak nyújtani. Ennek egyik záloga volt a nagyfokú integráció. Az önkormányzatok döntése alapján több cég állt össze, vagy a kisebb szolgáltatók nagyobb cégekbe tömörültek, s ez teljesen zökkenőmentesen zajlott.

Nagy Edit hozzátette: a magyar víziközmű szolgáltatók célja, hogy tudatosítsák a fogyasztókban, Magyarországnak kivételesen jó minőségű ivóvízkészlete van, minden településen fogyasztható a víz, ez óriási érték, és sokkal jobban kellene propagálni.

hirado.hu - Kossuth Rádió
MTI Hírfelhasználó