A spanyol kormányfő nem engedélyezi a népszavazást
"Amíg én vagyok a spanyol kormány elnöke, egyetlen spanyol terület sem vívja ki függetlenségét".
2014. január 21. 21:10

"Amíg én vagyok a spanyol kormány elnöke, egyetlen spanyol terület sem vívja ki függetlenségét" - jelentette ki Mariano Rajoy az Antena 3 kereskedelmi televíziónak adott nyilatkozatában hétfőn.

Hozzátette, hogy amíg ő tölti be a miniszterelnöki tisztséget, Katalónia nem lesz független, és népszavazást sem tarthat a kérdésről. Részletek említése nélkül arra figyelmeztetett, hogy érvényesíti a törvényt, ha Katalóniában mégis népszavazást szerveznek Madrid engedélye nélkül.

A központi kormány által nem engedélyezett népszavazás megtartása súlyos következményekhez vezethetne, például lemondásra kényszeríthetik a katalán miniszterelnököt, vagy megfoszthatják Katalóniát az autonóm közösség státusától.

Artur Mas katalán miniszterelnök tavaly december 12-án bejelentette, hogy 2014. november 9-re tűzik ki a függetlenségi népszavazás időpontját. A Mariano Rajoy vezette központi kormány rögtön a bejelentés után alkotmányellenesnek nevezte a referendumot.

A katalán parlament a múlt héten fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely felkéri a spanyol szövetségi kormányt, hogy jogosítsa fel a katalán kormányt a Katalónia politikai jövőjéről szóló népszavazás engedélyezésére, kiírására és megszervezésére.

A törvényjavaslatot a spanyol képviselőház elé terjesztik, amely valószínűleg elutasítja majd a tervezetet, mivel a két legnagyobb parlamenti frakció - a konzervatívok és a szocialisták - ellenzi a népszavazás kiírását.

Katalónia a 17 spanyol autonóm tartomány közül az egyik leggazdagabb terület. A 7,5 milliós lélekszámú, saját nyelvvel és kulturális identitással bíró régióban több mint egy éve erősödtek fel nagymértékben a függetlenedési törekvések.

hirado.hu - MTI
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó