A spanyol kormányfő nem engedélyezi a népszavazást
"Amíg én vagyok a spanyol kormány elnöke, egyetlen spanyol terület sem vívja ki függetlenségét".
2014. január 21. 21:10

"Amíg én vagyok a spanyol kormány elnöke, egyetlen spanyol terület sem vívja ki függetlenségét" - jelentette ki Mariano Rajoy az Antena 3 kereskedelmi televíziónak adott nyilatkozatában hétfőn.

Hozzátette, hogy amíg ő tölti be a miniszterelnöki tisztséget, Katalónia nem lesz független, és népszavazást sem tarthat a kérdésről. Részletek említése nélkül arra figyelmeztetett, hogy érvényesíti a törvényt, ha Katalóniában mégis népszavazást szerveznek Madrid engedélye nélkül.

A központi kormány által nem engedélyezett népszavazás megtartása súlyos következményekhez vezethetne, például lemondásra kényszeríthetik a katalán miniszterelnököt, vagy megfoszthatják Katalóniát az autonóm közösség státusától.

Artur Mas katalán miniszterelnök tavaly december 12-án bejelentette, hogy 2014. november 9-re tűzik ki a függetlenségi népszavazás időpontját. A Mariano Rajoy vezette központi kormány rögtön a bejelentés után alkotmányellenesnek nevezte a referendumot.

A katalán parlament a múlt héten fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely felkéri a spanyol szövetségi kormányt, hogy jogosítsa fel a katalán kormányt a Katalónia politikai jövőjéről szóló népszavazás engedélyezésére, kiírására és megszervezésére.

A törvényjavaslatot a spanyol képviselőház elé terjesztik, amely valószínűleg elutasítja majd a tervezetet, mivel a két legnagyobb parlamenti frakció - a konzervatívok és a szocialisták - ellenzi a népszavazás kiírását.

Katalónia a 17 spanyol autonóm tartomány közül az egyik leggazdagabb terület. A 7,5 milliós lélekszámú, saját nyelvvel és kulturális identitással bíró régióban több mint egy éve erősödtek fel nagymértékben a függetlenedési törekvések.

hirado.hu - MTI
  • Tisztifőorvos: átgondolt oltási terv szerint halad a vakcináció
    Magyarországon átgondolt oltási terv szerint halad a vakcináció, hiszen rendelkezésre kell állnia a második dózis oltóanyagnak is a már beoltottaknak - mondta az országos tisztifőorvos vasárnap a közmédiának nyilatkozva.
  • Az amerikai Zirc
    Kevéssé ismert a város magyar büszkesége, a Zircről indult ciszterci atyák által 1956-ban alapított Our Lady of Dallas apátság, ahonnan a sajnos egyre inkább fogyatkozó magyar alapító atyák egyik kiválóságának gyászhíre indított az amerikai magyar emigráció e sikertörténetének felelevenítésére.
  • Ha megromlik a bizalom a szakembereinkkel szemben, a gonosz lélek szórakozni fog rajtunk
    Ma ünnepli születésnapját Böjte Csaba. A ferences rendi szerzetes a hirado.hu-nak adott interjúban az oltás kapcsán arra kéri az embereket, hogy bízzanak orvosainkban, szakembereinkben, hiszen, ha elromlik az autónk, akkor sem egyedül kezdjük el javítani, hanem szakemberre bízzuk.
MTI Hírfelhasználó