A spanyol kormányfő nem engedélyezi a népszavazást
"Amíg én vagyok a spanyol kormány elnöke, egyetlen spanyol terület sem vívja ki függetlenségét".
2014. január 21. 21:10

"Amíg én vagyok a spanyol kormány elnöke, egyetlen spanyol terület sem vívja ki függetlenségét" - jelentette ki Mariano Rajoy az Antena 3 kereskedelmi televíziónak adott nyilatkozatában hétfőn.

Hozzátette, hogy amíg ő tölti be a miniszterelnöki tisztséget, Katalónia nem lesz független, és népszavazást sem tarthat a kérdésről. Részletek említése nélkül arra figyelmeztetett, hogy érvényesíti a törvényt, ha Katalóniában mégis népszavazást szerveznek Madrid engedélye nélkül.

A központi kormány által nem engedélyezett népszavazás megtartása súlyos következményekhez vezethetne, például lemondásra kényszeríthetik a katalán miniszterelnököt, vagy megfoszthatják Katalóniát az autonóm közösség státusától.

Artur Mas katalán miniszterelnök tavaly december 12-án bejelentette, hogy 2014. november 9-re tűzik ki a függetlenségi népszavazás időpontját. A Mariano Rajoy vezette központi kormány rögtön a bejelentés után alkotmányellenesnek nevezte a referendumot.

A katalán parlament a múlt héten fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely felkéri a spanyol szövetségi kormányt, hogy jogosítsa fel a katalán kormányt a Katalónia politikai jövőjéről szóló népszavazás engedélyezésére, kiírására és megszervezésére.

A törvényjavaslatot a spanyol képviselőház elé terjesztik, amely valószínűleg elutasítja majd a tervezetet, mivel a két legnagyobb parlamenti frakció - a konzervatívok és a szocialisták - ellenzi a népszavazás kiírását.

Katalónia a 17 spanyol autonóm tartomány közül az egyik leggazdagabb terület. A 7,5 milliós lélekszámú, saját nyelvvel és kulturális identitással bíró régióban több mint egy éve erősödtek fel nagymértékben a függetlenedési törekvések.

hirado.hu - MTI
  • Amerikától Szlovákiáig bírálják Sorost
    Robert Fico, Recep Tayyip Erdoğan, Matteo Salvini és Jarosław Kaczyński – csak néhány politikus azok közül, akik a belügyeikbe való beavatkozással vagy az országuk választásának befolyásolásával vádolták meg Soros Györgyöt az elmúlt években. A magyar származású amerikai milliárdos nevét könnyedén fellelhetjük a külföldi sajtóban is.
  • Tudatos vásárlásra kéri a lakosságot Müller Cecília
    Tudatos vásárlásra kéri a lakosságot az országos tiszti főorvos az adventi időszak beköszöntével a koronavírus-járvány miatt.
  • Copy-paste forradalmak
    A forradalomexport azért veszélyes, mert a Majdan-klónok képesek önmagukat területileg átmásolni.
MTI Hírfelhasználó