MOB: nem valós a fenyegetés
Nem valós az a terrorfenyegetés, amelyet a MOB - és más országok olimpiai bizottsága - kapott a közelgő szocsi játékok előtt.
2014. január 22. 15:48

Nem valós az a terrorfenyegetés, amelyet a MOB - és más országok olimpiai bizottsága - kapott a közelgő szocsi játékok előtt. Nagy Zsigmond, a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatója az MTI-nek azt mondta, a MOB e-mail címére érkezett fenyegető üzenetet a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál és a szocsi szervezőbizottságnál is elemezték.

"A NOB és a szocsi szervezőbizottság is hivatalosan jelezte a levél elemzését követően, hogy a fenyegetés nem valós, és az a személy, aki küldte, mindenféle üzeneteket küldözgetett az olimpiai család sok tagjának" - jelezte Nagy Zsigmond, a Szocsiba utazó magyar csapat vezetője.

A MOB közleményben ismertette a részleteket. Többek között az olvasható benne, hogy a NOB és a szocsi játékok szervezőbizottsága a MOB-hoz érkezett fenyegetésre a következő hivatalos állásfoglalást adta ki: "A Nemzetközi Olimpiai Bizottság rendkívül komolyan veszi a biztonságot, és minden egyes hiteles információt továbbít az illetékes biztonsági szolgálatokhoz. Azonban ebben az esetben úgy tűnik, hogy a több Nemzeti Olimpiai Bizottsághoz megküldött e-mail nem minősül fenyegetésnek, a nyilvánosság egy tagjától érkezett esetleges, nem célzott üzenetnek tekinthető."

A MOB a válasz ismeretében hangsúlyozta, hogy folytatja az olimpiai előkészületeket, a magyar csapat részt vesz a játékokon: "A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a szocsi téli olimpiai játékok szervezőbizottságának állásfoglalásai alapján a Magyar Olimpiai Bizottság változatlanul folytatja az olimpiai előkészületeket és a magyar olimpiai csapat részt vesz a Szocsiban megrendezésre kerülő XXII. téli olimpiai játékokon" - áll a MOB közleményében.

Borkai Zsolt MOB-elnök az MTI-nek szerda reggel mondta el, hogy a testület nemzetközi e-mail címére érkezett fenyegető üzenet. Hozzátette: a MOB értesítette a NOB-ot, az orosz szervezőket, valamint Magyarországon a Terrorelhárítási Központot (TEK).

Fodor Gergely, a TEK társadalmi kapcsolatok osztályának vezetője később az MTI-t arról tájékoztatta, hogy folyamatosan figyelik és értékelik az olimpiával kapcsolatos terrorfenyegetettséget, kapcsolatban vannak az orosz társszervekkel és részt vesznek a terrorfenyegetettséget vizsgáló munkacsoportban is. Mivel az orosz társszervektől kiemelt fenyegetettségre vonatkozó jelzés nem érkezett, a kapcsolattartás intenzitása nem változott - tette hozzá.

hirado.hu - MTI
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó