Öt kontinensen százezren szavalták a Himnuszt
Öt kontinens több mint százezer magyarja szavalta egyszerre a Himnuszt a magyar kultúra napján.
2014. január 22. 22:34

Öt kontinens több mint százezer magyarja szavalta egyszerre a Himnuszt a magyar kultúra napján. Az "Együtt szaval a nemzet" akcióhoz csaknem 900 iskola csatlakozott. A versmondókat az interneten kapcsolták össze.

A Vajdaságban, Szabadkán is nagy volt az izgalom délelőtt. A helyi közgazdasági iskola az elsők között csatlakozott az akcióhoz. Piszanity Ibolya, a Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola magyar tanára az esemény utána azt mondta: a világ bármely táján a magyar gyerekek a Himnuszt szavalva érezhették, hogy egy nagy magyar közösség tagjai."

A program központi helyszínén, Budajenőn 250 kisdiák szavalt Jordán Tamás, Kossuth-díjas színművész irányítása mellett. Az interneten élőben közvetítették az eseményt, így öt kontinensen több ezren kezdték el ugyanabban a pillanatban szavalni a verset.

Nemcsak iskolákban szavalták a Himnuszt. A Híradó felhívására a Csíkszeredától New York-ig, a világ számos pontján élő magyarok szintén a Himnusszal ünnepelték a Magyar Kultúra Napját.

A közmédia egész nap figyelemmel kísérte az eseményeket, hat településen pedig a szavalást is rögzítették. A felvételekből egy összeállítás is készül.

hirado.hu - Duna Hiradó
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó