Ezrek tüntettek Washingtonban az abortusz ellen
Több ezren gyűltek össze és vonultak szerdán Washingtonban az amerikai kongresszus épülete elé, hogy tiltakozzanak az abortusz ellen.
2014. január 23. 16:02

Dacolva a csípős hideggel több ezren gyűltek össze és vonultak szerdán Washingtonban az amerikai kongresszus épülete elé, hogy tiltakozzanak az abortusz ellen.

Az Egyesült Államokban minden év januárjában megtartják a Menet az életért elnevezésű demonstrációt. Az időpont nem véletlen, ugyanis az amerikai legfelsőbb bíróság a Roe kontra Wade ügyben 1973 januárjában nyilvánította alkotmányos jognak a művi terhességmegszakítást.

Bár Washingtonban mínusz tíz fok volt, a napfényes időben számtalan fiatal, keresztény hívők és politikai szervezetek képviselői gyűltek össze. A tüntetők között sokan "Vessetek véget az abortusznak!" vagy éppen "Válasszátok az életet!" feliratú táblákat emeltek magasba, mások keresztet vagy Szűz Mária szobrokat vittek magukkal. A Ferenc pápa támogatását is bíró tömeg a kongresszus után a legfelsőbb bíróság elé menetelt.

Az idei demonstráció témája az örökbefogadás volt. Az örökbefogadás "a nehéz helyzetben lévő anyák számára hősies döntés" - jelentette ki Jeanne Monahan, az Élet menetének elnöke, aki arra akarja bátorítani a nőket, hogy az abortusz helyett inkább e "nemes választás" mellett döntsenek.

Barack Obama amerikai elnök szerdán közzétett üzenetében támogatásáról biztosította az abortuszt legalizáló legfelsőbb bírósági döntést és azt a vezérelvet, hogy minden nőnek joga van döntenie saját testéről és egészségéről. Az elnök hangsúlyozta, hogy meg kell védeni a nők jogát az egészségügyi ellátáshoz való hozzáféréshez és a titoktartáshoz, valamint el kell érni a nem kívánt terhességének számának csökkenését.

A Gallup közvélemény-kutató által tavaly májusban végzett felmérés eredményei szerint az amerikaiak 48 százaléka vallja magát "életpártinak", míg 45 százalék támogatja az abortuszhoz való jogot. Mindazonáltal a többség, 52 százalék "bizonyos körülmények esetén" vállalhatónak tartja a művi terhességmegszakítást. Ezek az arányok gyakorlatilag nem változtak az abortusz legalizálása óta, azaz az utóbbi négy évtized alatt.

hirado.hu - MTI
  • Rebrov nem "A Nagy Edző"
    Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
  • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
    Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
MTI Hírfelhasználó