Ezrek tüntettek Washingtonban az abortusz ellen
Több ezren gyűltek össze és vonultak szerdán Washingtonban az amerikai kongresszus épülete elé, hogy tiltakozzanak az abortusz ellen.
2014. január 23. 16:02

Dacolva a csípős hideggel több ezren gyűltek össze és vonultak szerdán Washingtonban az amerikai kongresszus épülete elé, hogy tiltakozzanak az abortusz ellen.

Az Egyesült Államokban minden év januárjában megtartják a Menet az életért elnevezésű demonstrációt. Az időpont nem véletlen, ugyanis az amerikai legfelsőbb bíróság a Roe kontra Wade ügyben 1973 januárjában nyilvánította alkotmányos jognak a művi terhességmegszakítást.

Bár Washingtonban mínusz tíz fok volt, a napfényes időben számtalan fiatal, keresztény hívők és politikai szervezetek képviselői gyűltek össze. A tüntetők között sokan "Vessetek véget az abortusznak!" vagy éppen "Válasszátok az életet!" feliratú táblákat emeltek magasba, mások keresztet vagy Szűz Mária szobrokat vittek magukkal. A Ferenc pápa támogatását is bíró tömeg a kongresszus után a legfelsőbb bíróság elé menetelt.

Az idei demonstráció témája az örökbefogadás volt. Az örökbefogadás "a nehéz helyzetben lévő anyák számára hősies döntés" - jelentette ki Jeanne Monahan, az Élet menetének elnöke, aki arra akarja bátorítani a nőket, hogy az abortusz helyett inkább e "nemes választás" mellett döntsenek.

Barack Obama amerikai elnök szerdán közzétett üzenetében támogatásáról biztosította az abortuszt legalizáló legfelsőbb bírósági döntést és azt a vezérelvet, hogy minden nőnek joga van döntenie saját testéről és egészségéről. Az elnök hangsúlyozta, hogy meg kell védeni a nők jogát az egészségügyi ellátáshoz való hozzáféréshez és a titoktartáshoz, valamint el kell érni a nem kívánt terhességének számának csökkenését.

A Gallup közvélemény-kutató által tavaly májusban végzett felmérés eredményei szerint az amerikaiak 48 százaléka vallja magát "életpártinak", míg 45 százalék támogatja az abortuszhoz való jogot. Mindazonáltal a többség, 52 százalék "bizonyos körülmények esetén" vállalhatónak tartja a művi terhességmegszakítást. Ezek az arányok gyakorlatilag nem változtak az abortusz legalizálása óta, azaz az utóbbi négy évtized alatt.

hirado.hu - MTI
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Orbán Viktor reméli, a bevándorlást ellenzők egész Európában megerősödnek
  Orbán Viktor miniszterelnök azt reméli, hogy az európai parlamenti (EP-) választáson a bevándorlást ellenző erők egész Európában megerősödnek, és a bevándorlást ellenző politikai vezetők jutnak jóval nagyobb szerephez a következő öt évben.
 • Nemzetközi részvételi adatok és nem hivatalos eredmények
  Ma huszonegy uniós tagállamban – köztük Magyarországon – tartanak európai uniós választásokat. Hét országban már korábban megtartották az Európa jövője szempontjából kulcsfontosságú voksolást, és egyes tagállamok esetében pedig már az eredményekre vonatkozó becslések is rendelkezésre állnak.
 • A bevándorláspártiak mind ott lesznek, legyünk ott mi is!
  Az európai baloldal azért akar kevert népességű Európát, mert valójában a nemzeteket akarja felszámolni, márpedig Európa erejét a sikeres nemzetállamok adják. Meggyőződésem, hogy az előttünk álló évtizedben nem lehet úgy politizálni Magyarországon, hogy nem a migrációt tartjuk a legfontosabb kérdésnek. Ha az elmúlt években baloldali kormány lett volna Magyarországon, akkor most úgy néznének ki a városaink, mint egyes német vagy francia városok, mert százezrével lennének itt Afrikából vagy a Közel-Keletről érkezett migránsok — nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Orbán Viktor miniszterelnök.
MTI Hírfelhasználó