Lezárták Malina Hedvig ügyének vizsgálatát
Lezárta a Malina Hedvig ellen hamis tanúzás gyanúja miatt indított vizsgálatot a szlovák főügyészség.
2014. január 23. 22:11

Lezárta a Malina Hedvig ellen hamis tanúzás gyanúja miatt indított vizsgálatot a szlovák főügyészség, amely várhatóan vádemelési eljárást kezdeményez az ügyben a bíróságon - számolt be honlapján a nő ügyvédjének közlésére hivatkozva a Sme című szlovák liberális napilap csütörtökön.

Roman Kvasnica, Malina Hedvig ügyvédje - miután megismerkedett a vizsgálat eredményeivel - a szlovák lapnak azt mondta: várhatóan vádemelési eljárással folytatódik az ügy. "Az ügyésznő közvetve ezt mondta nekünk" - tette hozzá.

"Az ügy vizsgálati anyagának áttanulmányozása ma lezárult" - erősítette meg később Andrea Predajnová, a főügyészség szóvivője a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek.

Roman Kvasnica az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: megdöbbentőnek tartja, hogy az ügyésznő már az egyeztetés kezdetén közölte velük: a vizsgálati anyagot továbbítják a bíróságra. "Mondta ezt anélkül, hogy lehetőséget kaptunk volna arra, hogy olyan lépésekre tegyünk javaslatot, amelyek elvben cáfolhatták volna védencem állítólagos bűnösségét" - hangsúlyozta az ügyvéd.

Malina Hedvig ügye 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor az akkor 23 éves diáklányt Nyitrán két férfi megverte. A lány vallomása szerint azért, mert magyarul beszélt. Az ügy vizsgálatát még ugyanabban az évben, szeptemberben lezárta a rendőrség, amely arra a következtetésre jutott, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy azt a nő elmondta. Ezt követően, 2007 májusában Malina Hedvig ellen hamis tanúzás vádjával eljárást indított a szlovák főügyészség. Ennek az ügynek a vizsgálatát zárta le az ügyészség most, közel hét év után.

A vizsgálat évei során a közben kétgyermekes édesanyává vált egykori diáklányt az ügyészség több alkalommal is berendelte elmeorvosi vizsgálatra, arra hivatkozva: ki akarják deríteni, milyen elmeállapotban volt az őt ért támadás, illetve az azt követő kihallgatások idején. Ezeket a vizsgálatokat érdemben egyszer sem sikerült lefolytatni, legutóbb, decemberben amiatt, mert az orvos szakértő elutasította annak elvégzését.

Malina Hedvig decemberben felvette a magyar állampolgárságot, s közölte: januárban családjával együtt Győrbe költözik.  A nő ügyvédje ezzel összefüggésben az MTI-nek csütörtökön azt mondta: Hedvig még nem költözött el, de azután is, hogy ez megtörténik, eleget fog tenni az esetleges idézéseknek, megjelenik a tárgyalásokon.

hirado.hu - MTI
MTI Hírfelhasználó