Csatatérré változott a Hofburg
A zárlat alá vont terület nagyobb volt, mint az akkori amerikai elnök, George Bush 2006-os látogatásakor.
2014. január 25. 21:34

A jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) megrendezte az úgynevezett Akadémikusok Bálját a bécsi Hofburgban, ahonnan a "rendezvény elődjét", a Bécsi Korporációs Bált 2012-ben kitiltották. Most 6 ezer tüntető vonult fel, és igyekezett megakadályozni, hogy megtartsák a bált. Mintegy 2 ezer rendőr biztosította a helyszínt, többen azonban közülük - ahogy a rendezők közül is - megsérültek.

Valóságos csatatérré változott péntek este és szombatra virradó éjjel a bécsi Hofburg és környéke, ahol az ellenzéki jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) rendezte meg az úgynevezett Akadémikusok Bálját.

A rendezvény ellen mintegy 6000 tüntető vonult fel. Tiltakozók érkeztek több más osztrák városból, sőt autóbuszokon Németországból is, és a rendőrség közlése szerint erőszakot alkalmazva igyekeztek megakadályozni a bál megtartását.

Szombat hajnali közlés szerint a hatóságok tizennégy személyt őrizetbe vettek, a tüntetők közül csaknem húszan, a rendezők közül öten különböző sérüléseket szenvedtek, és megsebesült több rendőr is. A rendőrség állítása szerint a tüntetők jelentős anyagi károkat is okoztak.
A hatóságok a rendzavarások megfékezésére, illetve a rendezvény részvevőinek megvédésére nagy erőkkel, mintegy 2000 fővel vonultak fel. Bécs több kerületét hajnalig lezárták, értesülések szerint a zárlat alá vont terület nagyobb volt, mint az akkori amerikai elnök, George Bush 2006-os látogatásakor. Tilos volt az arc eltakarása, azaz mindenfajta erre alkalmas álarc, sál vagy kendő viselése is.

A bálon állítólag jelen volt több európai szélsőjobboldali, illetve jobboldali populista párt képviselője. A megnyitó beszédet Heinz- Christian Strache, az FPÖ elnöke tartotta.

Az Akadémikusok Bálja az úgynevezett Bécsi Korporációs Bál "örököse", amelynek szervezője az osztrák szélsőjobboldal egyik legfőbb szervezete volt. Az egyetemi diákszervezetekhez is kötődő korporációs bált 2012-ben kitiltották a Hofburgból, nevet változtatva és az FPÖ rendezésében azonban visszaköltözhetett oda.
hirado.hu - MTI
  • Szlávik: bár jók az oltási adatok, a védekezést nem lehet elengedni
    Bár az oltási adatok rendkívül kedvezőek, de ez nem azt jelenti, hogy a védekezést "el kell engednünk"; a brit vírusmutáns jobban terjed a fiatalabbak körében is, így a maszkhasználatra, a távolságtartásra és az egymás iránti figyelemre továbbra is, akár még egy jó ideig szükség lesz - figyelmeztetett a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője szombaton a közmédiának adott interjújában.
  • Bayer Zsolt: Tusk a Katynban
    Donald Tusk remek fizetéséért bárkit bármivel megrágalmaz, minden birodalmi gazemberséghez lelkesen asszisztál, és hazudik.
  • Novák Katalin: Komoly jobboldali erő a láthatáron
    A Fidesz külkapcsolatokért felelős alelnöke elmondta, pártjuk egyelőre élvezi a nagyobb mozgásteret és szabadságot jelentő függetlenséget.
MTI Hírfelhasználó