Nőtt a kereslet a mangalica iránt
A mangalicát magyar termékként kell a világon népszerűsíteni – hangzott el a kárpát-medencei mangalicatenyésztők első találkozóján.
2014. január 25. 15:30

A mangalicát magyar termékként kell a világon népszerűsíteni – hangzott el a kárpát-medencei mangalicatenyésztők első találkozóján. Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára kiemelte: a kormány az elmúlt években mintegy 400 millió forinttal támogatta a mangalica sertéstenyésztőket.

Hajzer András nyírbogdányi gazdálkodó 14 éve tenyészt mangalicát. Azt mondta, az utóbbi időszakban megnőtt a kereslet a jó minőségű sertéshús iránt, az oroszok, japánok és a spanyolok is szívesen veszik.

„A Mangalica 1-es, amely Mangalica-Durok keresztezésével jön létre, Spanyolországba is megy: ez az ibériai sonka legjobb alapanyaga” – nyilatkozta pénteken a Híradónak a gazdálkodó.

Az, hogy milyen finom a mangalicából készült sonka, a Nemzetstratégiai Kutatóintézetben is meg lehetet kóstolni, ahol először találkoztak a kárpát-medencei mangalicatenyésztők.

Nagyon ízletes – mondta mindenki a mangalicahúsból készült ételekre, legyen szó tarjáról, kolbászról, vagy tepertőről. Egyetértettek azzal is, hogy a mangalicát, mint magyar őshonos állatot és persze a belőle készült termékeket népszerűsíteni kell a világban. Már csak azért is, mert a szomszédos országok közül többen is magukénak tartják a mangalicát.

„A mangalica magyarságában Magyarországon mindenki egyet ért. Azt szeretnénk, hogy a világ minden országában minden fogyasztó úgy vegyen mangalica termékeket, hogy tudja, az Magyarország őshonos sertéséből származik” – hangsúlyozta Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete elnöke.

A kormány az elmúlt években 400 millió forinttal segítette a mangalicatenyésztést.

„Az elmúlt években folyamatosan nőtt a hazai mangalica és a tartók száma, aminek az az oka, hogy prémium terméket lehet előállítani, amelyet magasabb áron lehet értékesíteni. Stabilak ezek a piacok, sőt fejlődnek, így sokkal biztosabb jövedelmet és kiszámíthatóbb jövőképet ad a gazdálkodóknak” – mutatott rá Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára.

A kormány idén is jelentős mértékben több mint 100 millió forintot szán a termékek népszerűsítésére és mangalica eredetigazolási, és minőségbiztosítási programjának kifejlesztésére.

hirado.hu - Duna Hiradó
  • SZFE - Bemutatták az egyetem új, naphegyi campusát
    A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) történetének legjelentősebb fejlesztési programja vette kezdetét, amelynek első lépéseként új intézetnevekkel és megújult, modern oktatási helyszínekkel várják a hallgatókat és oktatókat - közölte Szarka Gábor kancellár az SZFE új, naphegyi campusának csütörtöki sajtóbejárásán.
  • Az újonnan engedélyezett oltóanyagokkal felgyorsítható a védőoltás
    Az újonnan engedélyezett oltóanyagokkal felgyorsítható a védőoltások beadása - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.
  • A kormány kénytelen saját vakcinabeszerzési forrásokat szerezni
    Magyarország kénytelen saját vakcinabeszerzési forrásokat keresni, miután az Európai Bizottság lassúsága miatt még mindig nem kezdődhetett meg a tömeges koronavírus elleni oltás az Európai Unióban - mondta a csütörtöki Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
MTI Hírfelhasználó