Nőtt a kereslet a mangalica iránt
A mangalicát magyar termékként kell a világon népszerűsíteni – hangzott el a kárpát-medencei mangalicatenyésztők első találkozóján.
2014. január 25. 15:30

A mangalicát magyar termékként kell a világon népszerűsíteni – hangzott el a kárpát-medencei mangalicatenyésztők első találkozóján. Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára kiemelte: a kormány az elmúlt években mintegy 400 millió forinttal támogatta a mangalica sertéstenyésztőket.

Hajzer András nyírbogdányi gazdálkodó 14 éve tenyészt mangalicát. Azt mondta, az utóbbi időszakban megnőtt a kereslet a jó minőségű sertéshús iránt, az oroszok, japánok és a spanyolok is szívesen veszik.

„A Mangalica 1-es, amely Mangalica-Durok keresztezésével jön létre, Spanyolországba is megy: ez az ibériai sonka legjobb alapanyaga” – nyilatkozta pénteken a Híradónak a gazdálkodó.

Az, hogy milyen finom a mangalicából készült sonka, a Nemzetstratégiai Kutatóintézetben is meg lehetet kóstolni, ahol először találkoztak a kárpát-medencei mangalicatenyésztők.

Nagyon ízletes – mondta mindenki a mangalicahúsból készült ételekre, legyen szó tarjáról, kolbászról, vagy tepertőről. Egyetértettek azzal is, hogy a mangalicát, mint magyar őshonos állatot és persze a belőle készült termékeket népszerűsíteni kell a világban. Már csak azért is, mert a szomszédos országok közül többen is magukénak tartják a mangalicát.

„A mangalica magyarságában Magyarországon mindenki egyet ért. Azt szeretnénk, hogy a világ minden országában minden fogyasztó úgy vegyen mangalica termékeket, hogy tudja, az Magyarország őshonos sertéséből származik” – hangsúlyozta Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete elnöke.

A kormány az elmúlt években 400 millió forinttal segítette a mangalicatenyésztést.

„Az elmúlt években folyamatosan nőtt a hazai mangalica és a tartók száma, aminek az az oka, hogy prémium terméket lehet előállítani, amelyet magasabb áron lehet értékesíteni. Stabilak ezek a piacok, sőt fejlődnek, így sokkal biztosabb jövedelmet és kiszámíthatóbb jövőképet ad a gazdálkodóknak” – mutatott rá Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára.

A kormány idén is jelentős mértékben több mint 100 millió forintot szán a termékek népszerűsítésére és mangalica eredetigazolási, és minőségbiztosítási programjának kifejlesztésére.

hirado.hu - Duna Hiradó
  • Most zárnunk kell, hogy húsvétkor nyithassunk
    Most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvétkor nyithassunk - mondta a Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök hozzátette: "Az biztos, hogy a mostani kéthetes zárással befordultunk a célegyenesbe, most már a vírus elleni háborúnak utolsó szakaszában, a célegyenesben vagyunk.
  • Tisztifőorvos: exponenciálisan nő a fertőzöttek száma
    Napról napra, exponenciálisan nő a fertőzöttek száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.
  • Előrébb az agarakkal!
    A kutyatartásról írt könyvet dr. Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakcióvezetője. A politikus maga is tart kutyát - pumit -, így hozzáértően ajánlja a magyar kutyafajtákat a családok figyelmébe. Elsősorban az erdélyi kopó és a magyar agár megőrzésére kell vigyázni.
MTI Hírfelhasználó