Nőtt a kereslet a mangalica iránt
A mangalicát magyar termékként kell a világon népszerűsíteni – hangzott el a kárpát-medencei mangalicatenyésztők első találkozóján.
2014. január 25. 15:30

A mangalicát magyar termékként kell a világon népszerűsíteni – hangzott el a kárpát-medencei mangalicatenyésztők első találkozóján. Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára kiemelte: a kormány az elmúlt években mintegy 400 millió forinttal támogatta a mangalica sertéstenyésztőket.

Hajzer András nyírbogdányi gazdálkodó 14 éve tenyészt mangalicát. Azt mondta, az utóbbi időszakban megnőtt a kereslet a jó minőségű sertéshús iránt, az oroszok, japánok és a spanyolok is szívesen veszik.

„A Mangalica 1-es, amely Mangalica-Durok keresztezésével jön létre, Spanyolországba is megy: ez az ibériai sonka legjobb alapanyaga” – nyilatkozta pénteken a Híradónak a gazdálkodó.

Az, hogy milyen finom a mangalicából készült sonka, a Nemzetstratégiai Kutatóintézetben is meg lehetet kóstolni, ahol először találkoztak a kárpát-medencei mangalicatenyésztők.

Nagyon ízletes – mondta mindenki a mangalicahúsból készült ételekre, legyen szó tarjáról, kolbászról, vagy tepertőről. Egyetértettek azzal is, hogy a mangalicát, mint magyar őshonos állatot és persze a belőle készült termékeket népszerűsíteni kell a világban. Már csak azért is, mert a szomszédos országok közül többen is magukénak tartják a mangalicát.

„A mangalica magyarságában Magyarországon mindenki egyet ért. Azt szeretnénk, hogy a világ minden országában minden fogyasztó úgy vegyen mangalica termékeket, hogy tudja, az Magyarország őshonos sertéséből származik” – hangsúlyozta Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete elnöke.

A kormány az elmúlt években 400 millió forinttal segítette a mangalicatenyésztést.

„Az elmúlt években folyamatosan nőtt a hazai mangalica és a tartók száma, aminek az az oka, hogy prémium terméket lehet előállítani, amelyet magasabb áron lehet értékesíteni. Stabilak ezek a piacok, sőt fejlődnek, így sokkal biztosabb jövedelmet és kiszámíthatóbb jövőképet ad a gazdálkodóknak” – mutatott rá Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára.

A kormány idén is jelentős mértékben több mint 100 millió forintot szán a termékek népszerűsítésére és mangalica eredetigazolási, és minőségbiztosítási programjának kifejlesztésére.

hirado.hu - Duna Hiradó
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Golyófogó helyett – jövendőmondó...
  Valóban, amikor ő és társai színre léptek, az országban még itt állomásoztak a megszálló szovjet csapatok, és neki magának voltak is személyes tapasztalatai arról, milyen következményei vannak annak, ha valaki ellenáll, vagy megpróbálja lebontani azt az embertelen korszakot, melyet a kommunista Magyarország időszakának nevezünk – fogalmaz Bakos Katalin.
 • Energiaforrások: ne kerüljünk cseberből vederbe
  Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján pénteken.
 • A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!
  "Ursula von der Leyen és Manfred Weber megerősítenék az EU határvédelmét. Na, ugye! A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!" - fogalmazott Orbán Viktor kormányfő.
MTI Hírfelhasználó