Tömegtüntetések Brazíliában a foci Vb ellen
2013 júniusában a világbajnokság főpróbájának tartott Konföderációs Kupa idején szerte az országban mintegy millióan tüntettek a világbajnokság és ennek keretében elsősorban a korrupció ellen.
2014. január 26. 09:40

Ezrek tüntettek több brazíliai városban szombaton a nyári labdarúgó világbajnokság ellen.

A legnagyobb tiltakozó megmozdulásra Sao Paulo városában került sor. Hírügynökségi jelentések szerint radikális tüntetők bankfiókokat támadtak meg és autókat gyújtottak fel. A kivezényelt rendőrök összecsaptak a tüntetőkkel, és közülük több mint százat őrizetbe vettek. "Ha nem biztosítják jogainkat, ne legyen világbajnokság sem" - állt egyebek között a tüntetők transzparensein.

A júliusi világbajnoki döntő tervezett színhelyén, Rio de Janeiróban ugyancsak tiltakozók tömege vonult az utcákra. A tüntetők a világbajnokság helyett az oktatás, illetve az egészségügy területén sürgettek több befektetést.

Hasonló megmozdulásokra került sor más városokban is. A tüntetők több helyütt szemeteskukákat gyújtottak fel, és autógumikat égettek.

2013 júniusában a világbajnokság főpróbájának tartott Konföderációs Kupa idején szerte az országban mintegy millióan tüntettek a világbajnokság és ennek keretében elsősorban a korrupció ellen.

MTI
Címkék:
  • USA: színes forradalom lesz a választás után?
    Bárki is nyeri meg az Egyesült Államokban a november 3-i elnökválasztást, szinte borítékolható, hogy hosszan tartó demonstrációhullám veszi majd kezdetét. Ha Donald Trump, regnáló elnök újrázni tud, akkor a radikális baloldaliak kezdenek majd zavargásokba.
  • Momentum: szórakozik a fiatal burzsoázia
    A diaszpórában élő magyarságot ma politikai lábtörlőként használó momentumos fia­talságnak az is teljesen elképzelhetetlen fogalom, mi az beállni egy bosszúvággyal és fanatizmussal teli ultranacionalista tömeg közepére tinédzserfejjel, és számonkérni az öklüket rázóktól magyarellenes szlogenjeiket.
  • Ne vegyünk részt tömegrendezvényeken!
    Nem javasolják a részvételt tömegrendezvényeken - nemcsak az október 23-ai ünnepségeken, hanem más tömegrendezvényen sem - mondta Müller Cecília a sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó