Tarlós idiótának nevezte a szocialistákat
A főpolgármester szerint „gyerekes, idétlen és színvonal alatti”, hogy az MSZP beállított elé egy kamerát, amely végig az arcát rögzíti.
2014. január 29. 18:16

A főpolgármester szerint „gyerekes, idétlen és színvonal alatti”, hogy az MSZP a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén beállított elé egy kamerát, amely végig az arcát rögzíti.

Tarlós István az ülésen azt mondta: „tulajdonképpen megnyugtató” ez a szellemi színvonal; aki ebben a módszerben bízik, sok mindent elárul magáról. A főpolgármester „egyszerűen idióták”-nak nevezte a szocialistákat, és Horváth Csaba frakcióvezetőnek címezve úgy fogalmazott: „azt kellene felvenni, amikor kihúzza a szemöldökét a férfimosdóban”.

Horváth Csaba az MTI érdeklődésére szerdán azt mondta: a Tarlóst rögzítő kamera a továbbiakban gyakorlat lesz, és ha olyan a felvétel, akkor közzé kívánják tenni. Mint mondta, a főpolgármester „rendre komoly otrombaságokat követ el”, aminek nyoma és következménye kell legyen. Szavai szerint Tarlós „politikusokat, hölgyeket, urakat válogatás nélkül sérteget”, ezzel pedig nemcsak magát, de azt a tisztséget is lejáratja, amit „átmenetileg még néhány hónapig betölt”.

A főpolgármester minden szava nyomon követhető a Budapest Portálon

A főpolgármester minden szava nyomon követhető a Budapest Portálon, ahol élőben közvetítik a Fővárosi Közgyűlés üléseit - közölte Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója szerdán az MTI-vel.

A kommunikációs igazgató ezzel arra reagált, hogy az MSZP a közgyűlés szerdai ülésén egy kamerával rögzítette Tarlós István szavait, a szocialisták indoklása szerint azért, mert a főpolgármester "rendre komoly otrombaságokat követ el", aminek nyoma és következménye kell, hogy legyen.

Szűcs Somlyó Mária leszögezte: a testületi ülésekről élőben közvetít az önkormányzat honlapja, az archívumban pedig a közgyűlések teljes videofelvételei visszakereshetők és megtekinthetők.

Horváth Csaba szavaira utalva úgy fogalmazott: az MSZP frakcióvezetőjének védekezése "valótlan, gyerekes és teljesen hiteltelen. Újabb otromba vádaskodással próbálja menteni azt, ami jóérzésű ember számára visszataszító" - tette hozzá.

Adósságátvállalás és plakátozás

A testület egyébként döntött az állami adósságátvállalásról, a választási plakátkihelyezések korlátozásáról, a forrásmegosztásról és az életvitelszerű közterületi tartózkodást tiltó rendelet módosításáról.

A testület jóváhagyta az állami adósságkonszolidációt, a képviselők 22 igen szavazattal, 9 tartózkodás mellett úgy döntöttek, a főváros igénybe kívánja venni az állami adósságátvállalást. A közgyűlés felkérte a főpolgármestert, hogy tegye meg a szükséges nyilatkozatokat, és kösse meg a költségvetési törvény szerint szükséges megállapodásokat.

A testület környezetvédelmi okokra hivatkozva arról döntött, hogy a budapesti Duna-hidakra, aluljárókra, valamint szobrokra, emlékművekre és fákra is kiterjesztené a választási plakátelhelyezési tilalmat a februárban kezdődő kampányban.

Csökkentették a vezetői jutalmakat

Jelentősen csökkentették egyes fővárosi gazdasági társaságok vezetőinek prémiumait. A munka törvénykönyve szerinti vezető állású munkavállalók – így a cégvezetők többsége – az éves alapbérük legfeljebb 15 százalékára jogosultak teljesítménybérként a továbbiakban. Korábban ez a mérték 40 százalék volt. A nem a munka törvénykönyve szerinti vezető állású munkavállalókra és minden más munkavállalóra nem vonatkozik a prémiumplafon.

A testület zárt ülésen lemondott a Főgáz-részvények elővásárlási jogáról. Emellett elfogadták a fővárosi és a kerületi önkormányzatokat együttesen megillető források megosztását, így a kerületi önkormányzatok összesen 95,55 milliárd, a fővárosi önkormányzat pedig 99,45 milliárd forintra jogosult. A főváros a keretből 7,82 milliárdot köteles a budapesti közösségi közlekedésre fordítani.

Ingyen a fővárosé a KöKi parkolója

A közgyűlés módosította az életvitelszerű közterületi tartózkodást tiltó rendeletet, a határozat szerint jogellenes lesz az életvitelszerű tartózkodás a 4-es metró átadása után a Kelenföld vasútállomásnál lévő (Etele téri) aluljáróban is. Az újpesti önkormányzat kérésére növekedik a korlátozás alá eső területek száma, a XIII. kerület pedig enyhítést kért.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kezelésébe kerül a KöKi Terminálon megépült P+R (park+ride) parkoló, a háromszintes létesítmény térítésmentesen kerül az önkormányzat tulajdonába, a használatbavétel még az előtt megtörténhet.

A közgyűlés tagokat cserélt a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) igazgatóságában és felügyelőbizottságában, valamint a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) felügyelőbizottságában, továbbá az állam által átvett feladatokkal összefüggésben átszervezte a Főpolgármesteri Hivatal ügyosztályait.

Tarlós újra indul

Tarlós István korábban a Hvg.hun megjelent interjúban nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az őszi önkormányzati választásokon ismét induljon a főpolgármesteri posztért, de csak akkor vállalná, ha „értelmes” munkát végezhet. Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője és Bajnai Gordon, az Együtt–PM vezetője esetleges indulásáról azt mondta: beszéljék meg egymás között, és ha egy maradt, akkor szóljanak neki, feltéve, hogy ő lesz a kormánypártok jelöltje.

MNO - MTI
MTI Hírfelhasználó