Tarlós idiótának nevezte a szocialistákat
A főpolgármester szerint „gyerekes, idétlen és színvonal alatti”, hogy az MSZP beállított elé egy kamerát, amely végig az arcát rögzíti.
2014. január 29. 18:16

A főpolgármester szerint „gyerekes, idétlen és színvonal alatti”, hogy az MSZP a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén beállított elé egy kamerát, amely végig az arcát rögzíti.

Tarlós István az ülésen azt mondta: „tulajdonképpen megnyugtató” ez a szellemi színvonal; aki ebben a módszerben bízik, sok mindent elárul magáról. A főpolgármester „egyszerűen idióták”-nak nevezte a szocialistákat, és Horváth Csaba frakcióvezetőnek címezve úgy fogalmazott: „azt kellene felvenni, amikor kihúzza a szemöldökét a férfimosdóban”.

Horváth Csaba az MTI érdeklődésére szerdán azt mondta: a Tarlóst rögzítő kamera a továbbiakban gyakorlat lesz, és ha olyan a felvétel, akkor közzé kívánják tenni. Mint mondta, a főpolgármester „rendre komoly otrombaságokat követ el”, aminek nyoma és következménye kell legyen. Szavai szerint Tarlós „politikusokat, hölgyeket, urakat válogatás nélkül sérteget”, ezzel pedig nemcsak magát, de azt a tisztséget is lejáratja, amit „átmenetileg még néhány hónapig betölt”.

A főpolgármester minden szava nyomon követhető a Budapest Portálon

A főpolgármester minden szava nyomon követhető a Budapest Portálon, ahol élőben közvetítik a Fővárosi Közgyűlés üléseit - közölte Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója szerdán az MTI-vel.

A kommunikációs igazgató ezzel arra reagált, hogy az MSZP a közgyűlés szerdai ülésén egy kamerával rögzítette Tarlós István szavait, a szocialisták indoklása szerint azért, mert a főpolgármester "rendre komoly otrombaságokat követ el", aminek nyoma és következménye kell, hogy legyen.

Szűcs Somlyó Mária leszögezte: a testületi ülésekről élőben közvetít az önkormányzat honlapja, az archívumban pedig a közgyűlések teljes videofelvételei visszakereshetők és megtekinthetők.

Horváth Csaba szavaira utalva úgy fogalmazott: az MSZP frakcióvezetőjének védekezése "valótlan, gyerekes és teljesen hiteltelen. Újabb otromba vádaskodással próbálja menteni azt, ami jóérzésű ember számára visszataszító" - tette hozzá.

Adósságátvállalás és plakátozás

A testület egyébként döntött az állami adósságátvállalásról, a választási plakátkihelyezések korlátozásáról, a forrásmegosztásról és az életvitelszerű közterületi tartózkodást tiltó rendelet módosításáról.

A testület jóváhagyta az állami adósságkonszolidációt, a képviselők 22 igen szavazattal, 9 tartózkodás mellett úgy döntöttek, a főváros igénybe kívánja venni az állami adósságátvállalást. A közgyűlés felkérte a főpolgármestert, hogy tegye meg a szükséges nyilatkozatokat, és kösse meg a költségvetési törvény szerint szükséges megállapodásokat.

A testület környezetvédelmi okokra hivatkozva arról döntött, hogy a budapesti Duna-hidakra, aluljárókra, valamint szobrokra, emlékművekre és fákra is kiterjesztené a választási plakátelhelyezési tilalmat a februárban kezdődő kampányban.

Csökkentették a vezetői jutalmakat

Jelentősen csökkentették egyes fővárosi gazdasági társaságok vezetőinek prémiumait. A munka törvénykönyve szerinti vezető állású munkavállalók – így a cégvezetők többsége – az éves alapbérük legfeljebb 15 százalékára jogosultak teljesítménybérként a továbbiakban. Korábban ez a mérték 40 százalék volt. A nem a munka törvénykönyve szerinti vezető állású munkavállalókra és minden más munkavállalóra nem vonatkozik a prémiumplafon.

A testület zárt ülésen lemondott a Főgáz-részvények elővásárlási jogáról. Emellett elfogadták a fővárosi és a kerületi önkormányzatokat együttesen megillető források megosztását, így a kerületi önkormányzatok összesen 95,55 milliárd, a fővárosi önkormányzat pedig 99,45 milliárd forintra jogosult. A főváros a keretből 7,82 milliárdot köteles a budapesti közösségi közlekedésre fordítani.

Ingyen a fővárosé a KöKi parkolója

A közgyűlés módosította az életvitelszerű közterületi tartózkodást tiltó rendeletet, a határozat szerint jogellenes lesz az életvitelszerű tartózkodás a 4-es metró átadása után a Kelenföld vasútállomásnál lévő (Etele téri) aluljáróban is. Az újpesti önkormányzat kérésére növekedik a korlátozás alá eső területek száma, a XIII. kerület pedig enyhítést kért.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kezelésébe kerül a KöKi Terminálon megépült P+R (park+ride) parkoló, a háromszintes létesítmény térítésmentesen kerül az önkormányzat tulajdonába, a használatbavétel még az előtt megtörténhet.

A közgyűlés tagokat cserélt a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) igazgatóságában és felügyelőbizottságában, valamint a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) felügyelőbizottságában, továbbá az állam által átvett feladatokkal összefüggésben átszervezte a Főpolgármesteri Hivatal ügyosztályait.

Tarlós újra indul

Tarlós István korábban a Hvg.hun megjelent interjúban nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az őszi önkormányzati választásokon ismét induljon a főpolgármesteri posztért, de csak akkor vállalná, ha „értelmes” munkát végezhet. Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője és Bajnai Gordon, az Együtt–PM vezetője esetleges indulásáról azt mondta: beszéljék meg egymás között, és ha egy maradt, akkor szóljanak neki, feltéve, hogy ő lesz a kormánypártok jelöltje.

MNO - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az év vége előtt lezárulhat a feltételességi eljárás
  Ha a kormány az általa tett vállalásokat teljesíti, akkor a feltételességi eljárás még az év vége előtt lezárulhat és Magyarország forrásvesztés nélkül léphet át a 2023-as esztendőbe - mondta az igazságügyi miniszter az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében szükséges, az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvényjavaslatok parlamenti vitájában, hétfőn este.
 • Nemzetek Ligája – Csoportmásodik a Rossi-legénység
  A magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Arénában 2-0-s vereséget szenvedett az Európa-bajnok olasz csapattól a Nemzetek Ligája 6., zárófordulójában, így az A divízió 3. csoportjának második helyén zárta a sorozatot.
 • Orbán Viktor gratulált az olasz jobboldali vezetőknek
  A megszokott diplomáciai, udvariassági formuláknál jóval intenzívebb kommunikáció zajlik Orbán Viktor miniszterelnök és a várhatóan kormányt alakító olasz jobboldali pártok vezetői között; a vasárnapi parlamenti választás óta több üzenet-, illetve levélváltás is történt a magyar és az olasz partnerek között – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár hétfőn.
MTI Hírfelhasználó