Ezért fordultunk az orosz energiapiac felé
Az egész világon átrendeződik az energiapiac, tíz éven belül a közel-keleti térség kitermelőhelyei leértékelődnek.
2014. január 30. 19:19

Tíz éven belül leértékelődnek a közel-keleti térség energiaforrásai, az Egyesült Államok hadserege kivonul a térségből, az uniós országok pedig csak drágán tudnak majd onnan importálni energiahordozókat. Lentner Csaba közgazdász szerint ezért kell Magyarországnak is az orosz energiapiac felé fordulnia.

Az Európai Unió 28 tagállamából 17-ben államilag próbálják szabályozni az energiaárakat. Emögött az áll, hogy az egész világon átrendeződik az energiapiac, tíz éven belül a közel-keleti térség kitermelőhelyei leértékelődnek, és a hatalmas palagáz-, illetve palaolajkészlettel rendelkező Egyesült Államok belép majd a rendszerbe mint energia-nagyhatalom – jelentette ki Lentner Csaba közgazdász az M1 Ma reggel című műsorában.

Úgy vélekedett: az Egyesült Államok könnyen önellátóvá, illetve importáló országgá válhat, a közel-keleti térségre kevésbé lesz ráutalva, és ezt a területet nem tartja majd olyan szorosan az ellenőrzése alatt. Az európai országok közül azok az országok lesznek ráutalva a térség energiaforrásaira, amelyek nem építenek ki kellően jó kapcsolatot Oroszországgal. Ezeknek az országoknak lényegesen megdrágul majd a beszerzés, Magyarország ezért pozicionálja újra magát ezen a területen – magyarázta a szakember.

Huszonöt év után a kelet-európai országok válaszút elé érkeztek, senki nem akar drágább olajat venni 5-10 év múlva a közel-keleti térségből. Magyarország kormánya ezért aktív az energetikában, ezért fordul az orosz piac felé – magyarázta Lentner Csaba hozzátéve: ahhoz, hogy a Közel-keletről szerezze be az energiahordozókat az Európai Unió, a hadsereget is oda kellene tenni, az Egyesült Államok ugyanis nem fogja garantálni a biztonságot a térségben már az évtized végén sem.

Beszélt arról is, hogy az első két rezsicsökkentéssel 240, a harmadikkal mintegy 50-100 milliárd forint maradhat a lakosságnál. A kormány egyébként ebben a ciklusban éves szinten mintegy 2 ezer milliárd forintos jövedelemátrendezést hajtott végre. Ezért köt bele folyamatosan az intézkedésekbe az Európai Unió. Meggyőződése, hogy a rezsicsökkentés miatt ismét kötelezettségszegési eljárást indít Brüsszel.

M1-Ma Reggel
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó