Harmincezer alapellátásban dolgozó kap béremelést
10 milliárd forint többlettámogatáshoz jutnak ebben az évben az alapellátásban dolgozók, többek között a háziorvosok, a gyermekorvosok és a fogorvosok.
2014. január 30. 19:47

Az érintettek úgy számolnak, hogy a pénzből nettó 10-15 ezer forintos béremelést tudnak végrehajtani. Az intézkedés csaknem 30 ezer embert érint.

Az elmúlt másfél évben két alkalommal növekedett a háziorvosok kártyapénze, ami azt jelenti, hogy egy átlagos praxis összesen csaknem 100 ezer forinttal kap több pénzt havonta.

Nagy Árpád háziorvos azt mondja, a betegellátás színvonalán is érezhető, hogy nőtt a finanszírozás, a gépbeszerzések ugyanis gyorsítják a munkát. Az idénre ígért plusz pénzből a saját és az asszisztense fizetését emeli majd.
„Az összeg kiszámolása után fog kiderülni, hogy mennyire tudjuk növelni a fizetést, de gondolom egy ilyen 10-15 ezer forint nettó béremelkedés biztos lesz belőle” – mondta a Híradónak az orvos.

Tavaly 8,7 milliárd forinttal kaptak több pénzt az alapellátásban dolgozók - idén ennél magasabb összeg áll rendelkezésre.
„A 2014-es költségvetés tartalmaz egy 10 milliárd forintos forrásbővülési lehetőséget az alapellátásra - ez a háziorvosok, a házi gyermekorvosok, a fogorvosok az iskolaorvosok és a védőnők csoportját jelenti” – fogalmazott Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Arról még jelenleg is egyeztetnek a szakmai szervezetekkel, hogy a 10 milliárd forintot hogyan osszák fel az érintettek között.

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke azt mondja: a bérfelzárkóztatással életben tartható lesz az elöregedett háziorvosi rendszer. Hozzátette: az elmúlt tíz évben semmilyen plusz forráshoz nem jutottak az alapellátásban dolgozók. „Nemhogy bérre, hanem a működés költségeire sem volt elegendő forrás a háziorvosi praxisoknak. Most annyival jobb a helyzet, hogy ezek a pluszok legalább a béremelésnek a lehetőségét a rendszerben dolgozóknál elindította” – fogalmazott Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Az alapellátásban dolgozók azt szeretnék, ha fizetésük mértéke elérné a kórházi dolgozókét.

Selmeczi Kamill a Híradónak azt mondta: úgy tudja, hogy az érintettek márciustól juthatnak hozzá az idénre tervezett többletforráshoz.

hirado.hu - Duna Híradó nyomán
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó