Brüsszelben kell megvívni a rezsiharcot
Az energiaárak csökkentésére a magyar megoldás továbbra is a nonprofit energiaszolgáltatás a lakossági és a piaci szférában is.
2014. január 31. 09:09

Az energiaárak csökkentésére a magyar megoldás továbbra is a nonprofit energiaszolgáltatás a lakossági és a piaci szférában is – mondta a miniszterelnök a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.

Lehetséges, hogy kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen a rezsicsökkentés miatt, de nem történt olyan, amire ne számítottunk volna, és elszántak vagyunk – hangsúlyozta a kormányfő a 180 percben. Természetes volt, hogy a piaci erőfölényükkel gátlástalanul visszaélő magánmonopóliumok mindent megtesznek majd érdekeik érvényesítéséért, most éppen Brüsszelben, és a rezsiharc a következő hónapokban komolyra fordul. Orbán Viktor szerint az EU álláspontja egyszerűen életszerűtlen, a valóság ugyanis az, hogy a verseny sehol nem hozott árcsökkenést, az állam által nem szabályozott árak mindig magasabbak voltak, mint az állam megszabta tarifák.

Nonprofit energiaszolgáltatás a megoldás

A kormányfő megismételte: olyan energiaárak kellenek, amelyek versenyképessé tesznek bennünket, egyébként elveszítjük piacainkat. Orbán Viktor szerint Brüsszelnek most azon kell törnie a fejét, hogyan lesz képes ezt elérni, hogyan lesz képes biztosítani így a megélhetést, megvédeni a munkahelyeket. Az uniónak – tette hozzá – nemcsak a legszegényebbek esetében kell megengednie az árszabályozást, hanem a középosztály esetében is – hangsúlyozta. A magyar megoldás továbbra is a nonprofit energiaszolgáltatás a lakossági és a piaci szférában is. Ehhez természetesen sok idő kell, hiszen szembe megy minden eddigi elképzeléssel, de abban segíthetünk Európának, hogy bebizonyítjuk, ez a megoldás működik.

A forint zuhanó árfolyamáról szólva Orbán Viktor hangsúlyozta: a kérdést kezelni az MNB feladata, nem jó, ha a kormányok elkezdenek ezzel foglalkozni, mert ilyenkor törvényszerűen költségvetési szempontok kerülnek elő. Az mindenesetre látszik, hogy ma az egyes államok nem urai devizájuk árfolyamának, komoly nemzetközi hatások mozgatják. A magyar gazdaság ugyanis erősödik, a forintot a világban zajló mozgások irányítják.

Döntő momentum, hogy az emberek munkát kapjanak

A miniszterelnök a 180 percben lelkesítőnek nevezte a friss foglalkoztatási és munkanélküliségi adatokat, különösen a nők és a fiatalok foglalkoztatottságát. Orbán Viktor hangsúlyozta: egy ország irányításának döntő momentuma, sikerül-e munkát adni az embereknek. Ha ez közmunka, ez is jó, hiszen ha a hosszú idő óta segélyre szoktatott családok reggel munkába, képzésre indulnak, az erkölcsi hajtóerő lehet számukra.

A közmunkáért kapott pénz persze nem sok, de minden bér alacsony Magyarországon, ezért kell olyan gazdaságpolitikát folytatni, amely ezt emelni lesz képes – hangsúlyozta Orbán Viktor, aki emlékeztetett a munkahelyvédelmi akciótervre, amely 700 ezer ember munkalehetőségét védte meg. Azokról, akik elmentek Magyarországról dolgozni, a miniszterelnök szerint inkább politikai színezetű vita folyik, hiszen természetes, hogy a fiatalok a tudásukat megmérni, bővíteni külföldre mennek, a legfontosabb, hogy legyen hova hazajönniük, a kormány pedig ezen dolgozik.

hirado.hu - MTI - MNO
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
  • Tehetséggel, akarattal és hittel sikeres lesz az újrakezdés
    Ésszel, tehetséggel, akarattal és hittel "nemcsak a járványt győzzük le, de az újrakezdés sikere sem marad el" - hangoztatta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, amikor a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait.
MTI Hírfelhasználó