Szombaton jön A Dal második elődöntője
Az Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyének második köre az M1 és a Duna World csatornán élőben lesz látható.
2014. január 31. 12:59

Az Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyének második köre az M1 és a Duna World csatornán élőben lesz látható, A show-ból újabb hat előadó és szám jut a február 15-16-i középdöntőbe. A február 22-i döntőben derül ki, melyik dal képviseli Magyarországot a májusi koppenhágai nemzetközi megmérettetésen.

Az 59. Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyének végső szakaszába jutott harminc dal előadói közül a szombati második elődöntőben tíz lesz látható-hallható. Közülük négyen is lesznek, akik A Dalban tavaly vagy tavalyelőtt már versenyeztek: Bogi, Kállay-Saunders András, Polyák Lilla és Vastag Tamás.  Akárcsak egy héttel ezelőtt, a most is láthat a közönség egy extra produkciót, egy népszerű magyar számmal.

A műsorban Dér Heni Ég veled (szerző: Dér Henrietta, Burai Krisztián, Bodóczki Ernő, Szabó Norbert), a Belmondo Miért ne higgyem? (Czutor Zoltán), Joni - Waterfall (Toth Johanna, Gabriella Wilson, Michael James Down, Emanuel Abrahamsson, Dimitri Stassos, Dinuiki Stassos, Pataki Tamás), Kállay-Saunders Running (Kállay-Saunders András, Szakos Krisztián), a 2Beat or Not 2Beat Meg akarom mondani (Steifach Tibor, Dornai József), Bogi We All (Tóth G. Zoltán, Halász Péter), Szécsi Böbe és Szécsi Saci Born to Fly (Szécsi Saci, Czutor Zoltán, Csöndör László "Diaz"), Polyák Lilla Karcolás (Rakonczai Viktor, Rácz Gergő, Homonnay Zsolt), Vastag Tamás Állj meg világ!(Vastag Tamás, Johnny Sanchez, Erik Mjörnell, Samuel Gajicki, Primoz Poglajen, Tobias Grenholm, Marsi Laura) és a Muzikfabrik This Is My Life (Rozmann András, Sinka Szilárd, Sövegjártó László, Hegyi Ákos) című dala hangzik el.

"Olyan ember vagyok, aki nem adja fel, változatlanul nagyon szeretném Magyarországot képviselni az Eurovíziós Dalfesztiválon, harcolni fogok" - mondta Kállay-Saunders András korábban az MTI-nek. Az énekes tavaly My Baby című dalával a négy között végzett a magyar előválogatón, a zsűritől a legtöbb pontszámot kapta. "A Running egészen más lesz. A téma komoly, a gyerekek elleni erőszak, egy szomorú, igaz történet, amely egy amerikai barátommal esett meg. A zene eleje lírai, aztán bejön a drum and bass, remélem tetszeni fog az embereknek" - tette hozzá.

A Dal első, január 25-i elődöntőjéből a zsűri döntése alapján Király Viktor Running Out of Time című száma (szerzők: Király Viktor és Király Tamás), Marge előadásában a Morning Light (Szakos Krisztián, Batta Zsuzsanna "Marge") és Szabó Leslie-től a Hogy segíthetnék? (az előadó szerzeménye) került a középdöntőbe, a tévénézők szavazataival Oláh Ibolya 1 percig sztár című dala (a szerző előadásában), a GroupÍNÍSwingtől a Retikül (Romhányi Áron, Lombos Márton), valamint a Depressziótól a Csak a zene (Depresszió, Halász Ferenc) jutott tovább.

A Dal harmadik elődöntőjét február 8-án rendezik. A három elődöntőből továbbjutó összesen 18 dal a február 15-16-i középdöntőben mérkőzik meg, ahonnan négy-négy jut a február 22-i döntőbe. A középdöntőbe, majd a fináléba kerülő produkciók egyik felét a szakmai zsűri választja ki, másik felét a tévénézők telefonos szavazása határozza meg. A döntőben majdan elhangzó nyolc dal közül négyet juttat a zsűri a végső fázisba, közülük ismét a nézők döntik el, ki képviselje Magyarországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon május 6. és 10. között a dán fővárosban, Koppenhágában.

A négytagú zsűriben Rúzsa Magdi énekesnő, Rákay Philip, az MTV Zrt. vezérigazgató-helyettese, Kovács Kati énekesnő és Csiszár Jenő rádiós műsorvezető szerepel. ByeAlex, aki Magyarország képviseletében a tavalyi malmői Eurovíziós Dalfesztiválon a 10. helyen végzett, digitális kommentátorként dolgozik az élő műsorokban, akit rendszeresen kapcsolnak az adás ideje alatt. A Dal műsorvezető párosa ismét Novodomszky Éva és Gundel Takács Gábor, a backstage-ben pedig Rátonyi Krisztina és Harsányi Levente kérdezi az előadókat. A Dal című show saját fejlesztésű produkció, amely kreatív alkotói folyamat eredményeként, közmédiás szerkesztők ötlete alapján valósul meg, immár harmadik éve. Az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatójába 435 dalt neveztek, a mezőnyt az előválogatás során szűkítették le 30-asra.

hirado.hu - MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Hisztériakeltés: a balatoniakat támadja az MSZP
  A szabadstrandok után most a Balaton környezetéért aggódik a baloldal.
 • Gyűlöletcunamit indított a baloldal Müller Cecília ellen
  Ismét Müller Cecília került a balliberális médiumok célkeresztjébe. Ezúttal Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke köszörülte a nyelvét az országos tiszti főorvos személyén és munkásságán a Népszavában, összességében azt nehezményezve, hogy az emberek köszönetet mondanak Müller doktornő munkájáért. A 444.hu sem cáfolta meg magát: kapva kapott az alkalmon, hogy lefasisztázza a szakembert.
 • Négyből semmi – A szegedi szabadstrandok múltja és jelene
  „A szabadstrandok elvételére tett kísérlet merénylet a magyar nyár ellen” – olvasható az MSZP legújabb hazugságkampányában, melynek aláírásgyűjtő akciójába nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be a párt szegedi önkormányzati képviselői is. Azok, akik az elmúlt másfél évtizedben asszisztáltak ahhoz, hogy a Tisza-parti baloldali városvezetés Szeged valamennyi szabadstrandját fölszámolja.
MTI Hírfelhasználó