Hazaérkeztek a kiadatlan Márai-kéziratok
Megérkeztek pénteken Torontóból az utolsó kiadatlan Márai-kéziratok. A fekete aktatáska az író Szabad Európa Rádiónak írott rádiós jegyzeteit tartalmazza.
2014. február 1. 14:22

Megérkeztek pénteken Torontóból az utolsó kiadatlan Márai-kéziratok. A fekete aktatáska az író Szabad Európa Rádiónak írott rádiós jegyzeteit tartalmazza: közéleti-politikai tárcákat, irodalmi elemzéseket és útirajzokat. Nagyobb lélegzetű, eddig kiadatlan Márai-mű elvileg nincs már a hagyatékban. A kéziratokat Kovács Attila Zoltán, a Márai műveit gondozó Helikon Kiadó vezetője hozta haza a jogutód megbízásából.

Ezzel az anyaggal megérkezett a hiányzó láncszem a hagyatékba, amely a mai tudásunk szerint teljessé vált – mondta a Kultúrgrundnak Kovács Attila Zoltán. Márai Sándor jogutódja, Gaál Csaba a Petőfi Irodalmi Múzeumban helyezi el az anyagot. 1997 óta itt őrzik letétben a Márai-hagyatékot. Most azokat a kéziratokat válogatták össze, amelyek az itthon őrzött hagyatékhoz képest újdonságot jelentenek. Az utolsó kiadatlan mű a Hallgatni akartam volt, amelyet eredetileg az Egy polgár vallomásai harmadik részének szánt a szerző, és amely tavaly jelent meg először nyomtatásban.

Márai rádiós jegyzeteit várhatóan több kötetben adják ki. Elsőként az író Ulysses álnéven az ötvenes évek első felében leadott jegyzeteit jelenteti meg a kiadó, a tervek szerint az idei ünnepi könyvhétre, Fedőneve Ulysses címen. Ezeket a rádió Vasárnapi Krónika című műsorában adták le. Egy későbbi kötetben a forradalom utáni, 1959–60-ig tartó időszak, a harmadikban az ezt követő rádiós munkássága kerülhet sorra Márainak. „A Petőfi Irodalmi Múzeumban őrzött kéziratokkal együtt, úgy tűnik, Márai Sándor rádiós munkásságának anyaga teljes lesz” – mondta Kovács Attila Zoltán.

A Vasárnapi Krónikának írt anyagok többsége a szerkesztő elmondása szerint közéleti-politikai tárca vagy glossza. Márai magyar irodalmi sorozatában – amely az író Ulysses-sorozatával párhuzamosan futott – kortárs szépírókról, publicistákról, emigráns írók műveiről és magyar művek utóéletéről szóló anyagok vannak. Az Ulysses-sorozat befejezése után pedig Candidus álnéven irodalmi levelekkel, mélyebb irodalmi fejtegetésekkel jelentkezett a rádióban Márai. A hét könyve-sorozatban világirodalmi művekkel foglalkozott, és útirajzokat is készített a rádió számára, ezek összes anyaga is megtalálható a most hazahozott dossziékban.

rKissNelli

MNO
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Karácsony végül igent mondott a vb-re
  A legfontosabb budapesti fejlesztéseket vitatták meg a kormány és a Városháza képviselői a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa tegnap délutáni ülésén. Az atlétikai világbajnokság körül egyetértés alakult ki, ám a szuperkórház megépítése, a Liget-projekt egyes elemei és az állatkerti biodóm megépítése körül maradtak bizonytalanságok.
 • A déli határ Európa utolsó védvonala
  Magyarország készül a békés karácsonyra, a boldog új esztendőre. De a déli határaink közelében százezernyi életerős, harcedzett, dühös férfi gyülekezik.
 • Orbán: Nem engedjük, hogy a szegény országokkal fizettessék meg a klímaváltozás elleni harc költségeit
  A klímaváltozás elleni küzdelemről csütörtökön kezdődő tárgyaláson várható „csata közép-európai és magyar nézőpontból arról fog szólni, hogy ne engedjük meg a brüsszeli bürokratáknak azt, hogy megint a szegény emberekkel és a szegény országokkal fizettessék meg a klímaváltozás elleni harc költségeit” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben csütörtökön, az európai uniós csúcstalálkozót megelőzően.
MTI Hírfelhasználó