Észak-Korea megtörte a hallgatást
Észak-Korea elfogadta Dél-Korea javaslatát, hogy kezdjenek tárgyalásokat a szétszakadt családok újabb találkozóinak megszervezéséről.
2014. február 3. 11:41

Egyheti hallgatás után Észak-Korea hétfőn elfogadta Dél-Koreának azt a javaslatát, hogy kezdjenek tárgyalásokat a koreai háború miatt szétszakadt családok újabb találkozóinak megszervezéséről. Phenjan kész tárgyalni a háborúban szétszakadt családok újabb találkozójáról.

Egyheti hallgatás után Észak-Korea hétfőn elfogadta Dél-Koreának azt a javaslatát, hogy kezdjenek tárgyalásokat a koreai háború miatt szétszakadt családok újabb találkozóinak megszervezéséről - közölte a szöuli országegyesítési minisztérium. Phenjan már szerdán vagy csütörtökön kész lenne tárgyalni, és a tárgyalások helyszínéül az egyszerűség kedvéért Panmindzsont jelölte meg, amely a két ország között 1953-ban kijelölt tűzszüneti vonalon található.

"Üdvözöljük, hogy Észak végre elfogadta, kezdődjenek megbeszélések a találkozókról" - jelentette ki Kim Eui Do, az országegyesítési minisztérium szóvivője. "Tekintettel a dolog sürgősségére, azonnal hozzálátunk az előkészületekhez" - tette hozzá. Tavaly szeptemberben Phenjan alig egy héttel a már kitűzött időpont előtt mondta le az újabb "családegyesítő" találkozót, Szöul állítólagos ellenséges szándékaira hivatkozva.

Az 1950-1953-as háború végén koreaiak milliói szakadtak el családjuktól, rokonaiktól, amikor az átléphetetlenné vált tűzszüneti vonal két oldalán rekedtek. Eddig 18 találkozót szerveztek számukra, legutóbb 2010-ben a Vöröskereszt égisze alatt. Ezeken az eseményeken mindösszesen 17 ezer koreai ölelhette át évtizedek óta nem látott gyermekét, testvérét vagy szüleit. Dél-Koreában tavaly mintegy 73 ezren kérték, hogy viszontláthassák rokonaikat, mintegy 80 százalékuk már hetven év fölötti. Szöul a múlt héten tett javaslatot arra, hogy február 17-21. közötti időpontra szervezzék meg a szétszakadt családok következő találkozóját az Északon lévő Kumgang-hegyi (Gyémánt-hegy) üdülőhely stadionjában. Az eseményen alig száz ember vehetne részt.

hirado.hu - MTI
  • Az EU Gondolatrendőrsége vadabb a volt Szovjetunióénál
    Bogár László: Van a feminizmus, amely destruktív indulattal harcol azért, hogy a nő ugyan biológiailag nagyon is nő maradjon, de szuperférfiként tarolhasson le mindent és mindenkit, főként a hímeket. Aztán van a transzgender, ami még nagyobb indulattal harcol azért, hogy egyáltalán ne is létezhessen lételméletileg sem az, hogy nő és/vagy férfi.
  • Aranyrögök az irodalmi bőségszaruban
    Soltész Márton: Péter számára nem létezett önmagáért való irodalmiság; az irodalmat, annak törzsi hagyományaihoz hűen közösségi élményt adó, rituális-szakrális gyakorlatként művelte, olyan tevékeny jelenlétként, amelynek áldásait mindenkor a közösség – elsősorban annak gondolkodó, önépítő tagjai – élvezi(k).
  • Globális cselekvés nemzetállami tettekkel
    Az az évtizedek óta ismert mondás, hogy gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan, már kevés - húzta alá Áder János. Jelenleg az elnök szerint helyesen így hangzik: cselekedj globálisan, cselekedj lokálisan.
MTI Hírfelhasználó