Emlékezés a parádsasvári üveggyártára
Az üveggyártás háromszáz éves történetét mutatja be az a kiállítás, melyet az önkormányzat közmunkások bevonásával hoz létre.
2014. február 3. 18:10

Az üveggyártás háromszáz éves történetét mutatja be az a tavasszal nyíló kiállítás, amelyet Parádsasvár önkormányzata közmunkások bevonásával hoz létre a településen – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Parádsasváron az 1700-as évek elején II. Rákóczi Ferenc létesített üveghutát, ezzel indult útjára a világszerte ismert parádi üveg. A gyárban az egyszerű patikaüvegcsék után egyre díszesebb és színesebb üvegeket, dísztárgyakat gyártottak. Volt idő, amikor több mint hatszázan dolgoztak a gyárban. A cég a rendszerváltozás után tönkrement, majd meg is szűnt.

A magyarországi patikai üvegek kilencven százalékát a parádi üveggyárban készítették – mondta műsorunkban Holló Henrik polgármester. Kiemelte: azért nagyon híres a gyár, mert nemcsak az „egyszerű emberek egyszerű üvegeit” gyártotta, hanem csiszolta, formázta azokat, illetve ezzel egy időben kialakult az üvegfestészet is. A rendszerváltozás után többször is próbálkoztak a gyár megmentésével, de az olcsó kínai termékek, illetve az energiaárak emelkedése nyomán az üzem hanyatlani kezdett – idézte fel a településvezető.

A kiállítás segítségével az érdeklődők megismerhetik a munkafolyamatokat, így például a csiszolást, az üvegfestészetet, láthatják a korabeli szerszámokat, illetve a régi termékeket.

hirado.hu - Kossuth Rádió, Hajnal-táj
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Új lendület az európai jobboldalnak
  A neomarxista, globalista hullám és politikai erők olyan támadás alá vették az Isten, haza, család hármas egységét a nyugati civilizációban, hogy annak egységes válaszreakciót kell szülnie a jobboldal részéről – szögezte le Szánthó Miklós.
 • Őcsény lovasa nyerte a 15. Nemzeti Vágtát
  Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.
 • Megújult a Bakáts téri templom Budapesten
  Felújították a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-főplébániatemplomot Budapest IX. kerületében. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vasárnap szentmise keretében áldotta meg az épületet és szentelte fel a templom új oltárát.
MTI Hírfelhasználó