Emlékezés a parádsasvári üveggyártára
Az üveggyártás háromszáz éves történetét mutatja be az a kiállítás, melyet az önkormányzat közmunkások bevonásával hoz létre.
2014. február 3. 18:10

Az üveggyártás háromszáz éves történetét mutatja be az a tavasszal nyíló kiállítás, amelyet Parádsasvár önkormányzata közmunkások bevonásával hoz létre a településen – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Parádsasváron az 1700-as évek elején II. Rákóczi Ferenc létesített üveghutát, ezzel indult útjára a világszerte ismert parádi üveg. A gyárban az egyszerű patikaüvegcsék után egyre díszesebb és színesebb üvegeket, dísztárgyakat gyártottak. Volt idő, amikor több mint hatszázan dolgoztak a gyárban. A cég a rendszerváltozás után tönkrement, majd meg is szűnt.

A magyarországi patikai üvegek kilencven százalékát a parádi üveggyárban készítették – mondta műsorunkban Holló Henrik polgármester. Kiemelte: azért nagyon híres a gyár, mert nemcsak az „egyszerű emberek egyszerű üvegeit” gyártotta, hanem csiszolta, formázta azokat, illetve ezzel egy időben kialakult az üvegfestészet is. A rendszerváltozás után többször is próbálkoztak a gyár megmentésével, de az olcsó kínai termékek, illetve az energiaárak emelkedése nyomán az üzem hanyatlani kezdett – idézte fel a településvezető.

A kiállítás segítségével az érdeklődők megismerhetik a munkafolyamatokat, így például a csiszolást, az üvegfestészetet, láthatják a korabeli szerszámokat, illetve a régi termékeket.

hirado.hu - Kossuth Rádió, Hajnal-táj
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó