Ötszázmilliós büntetés sújthatná a bankokat
A havi kétszeri - összesen 150 ezer forintig terjedő - díjmentes pénzfelvételt alapvető fogyasztói jognak tartja, amelyből nem engednek.
2014. február 4. 14:45

Félmilliárd forintos bírság is sújthatná azokat a bankokat, amelyek megszegik az ingyenes készpénzfelvétel szabályait - ismertette Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője kedden az erről szóló kormánypárti javaslatot, amely azt is tartalmazza, hogy a bankautomatákból való pénzfelvétel felső mértéke tranzakciónként nem lehet kevesebb 75 ezer forintnál. A módosítások a harmadik rezsicsökkentésről szóló fideszes javaslat részei, amelyekről kedden tárgyal és várhatóan csüötörtökön dönt a parlament.

Hoppál Péter budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az említett változtatásokat az ügyfelek érdekében kezdeményezték, a havi kétszeri - összesen 150 ezer forintig terjedő - díjmentes pénzfelvételt ugyanis alapvető fogyasztói jognak tartják, amelyből nem enged a Fidesz. A törvények a bankokra is vonatkoznak, ezért "ha trükközésen kapják őket", azaz ha megszegik az ingyenes készpénzfelvétel szabályait, akkor - a törvényjavaslat szerint - akár 500 millió forintos bírságot is róhatna rájuk a jegybank - közölte a Fidesz szóvivője.

A törvénymódosítás az elfogadás után egy hónappal lép hatályba. Hoppál Péter egyúttal azokat is biztatta a díjmentes pénzfelvételhez szükséges nyilatkozatra, akik ezt még nem tették meg.

MTI nyomán
MTI Hírfelhasználó