Megkezdődött a téli olimpia
Kezdetét vette Szocsiban a XXII. téli olimpia: a 16 napon át tartó versenysorozatot Vlagyimir Putyin orosz államfő nyitotta meg péntek este.
2014. február 7. 22:35

A tizennyolcadikként bevonult magyar küldöttség nemzeti zászlaját a váltó tagjaként 2009-ben Európa-bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, Heidum Bernadett vitte a megnyitón, melyen Áder János köztársasági elnök is jelen volt.  Szocsiban 88 ország csaknem 3000 sportolója - köztük 16 magyar - indul. Az ötkarikás esemény, melyen 15 sportág 98 versenyszámában avatnak győztest, február 23-ig tart.

A megnyitó a 2014-es évszámra utalva helyi idő szerint pontban 20.14-kor vette kezdetét az orosz, cirilbetűs ábécé bemutatásával a legnagyobb orosz történelmi személyeket, művészeket, illetve találmányokat felvillantva példaként a 33 betűhöz. Ezt követően megkezdődött az est főszereplőjének, Ljubovnak (oroszul: szerelem) az álomutazása, de a nyitófelvonásba kis hiba csúszott, ugyanis a levegőben az öt világító hópehelyből csak négy alakult át karikává, az ötödik nem, így nem sikerült kirajzolni az olimpia jelképét, az öt karikát.

Az orosz zászló felvonása és az orosz himnusz meghallgatása után megkezdődött a sportolók felvonulása, így a folytatásban - a 40 ezer néző mellett - ők is élvezhették a látványos műsort. A játékok történetében először nem a stadion valamelyik széléről érkeztek, hanem a küzdőtér közepén, alulról bukkantak elő. A sort az olimpia szülőhazája, Görögország küldöttsége nyitotta, a nagyjából egyórás felvonulást pedig házigazdaként Oroszország csapata zárta. A Dominikai Közösség, Málta, Paraguay, Kelet-Timor, Togo, Tonga és Zimbabwe első alkalommal szerepel téli olimpián, India képviselői pedig ezúttal az ötkarikás zászló alatt versenyeznek az Indiai Olimpiai Bizottság felfüggesztése miatt.

A sportolók bevonulása után ismét a show következett: utazás Oroszország történetében, művészetében és kultúrájában, melynek során felbukkant többek között az 1917-es forradalom, a balett, Moszkva, vagy éppen a mostani játékok három kabalafigurája, a jegesmedve, a hópárduc és a nyúl. A műsorban fellépett Nyikolaj Valujev egykori nehézsúlyú világbajnok profi ökölvívó is. Látványban nem volt hiány: gigantikus fényfestészetet jelenítettek meg a küzdőtéren, volt tűzijáték, és még hóesést is sikerült szimulálni.

Ezt követően Dmitrij Csernisenko, a szervezőbizottság vezetője köszöntötte a résztvevőket, majd Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly megválasztott elnöke szólt a közönségéhez és a sportolókhoz. A német sportvezető egyebek mellett arról beszélt, hogy lehet élni megkülönböztetés nélkül, és az olimpia a falak emelése helyett éppen a hidak építéséről szól. Ezt követően felkérte Vlagyimir Putyint, a vendéglátó ország elnökét, hogy nyissa meg az olimpiát.

Ezek után nyolc híres orosz sportoló és közéleti személyiség kezében megérkezett az éppen százéves olimpia zászló a 2018-as labdarúgó-világbajnokság egyik helyszínének is kiválasztott, a közeli hegyről elnevezett Fist Olimpiai Stadionba. Az ötkarikás lobogó felvonása közben az olimpiai himnuszt Anna Netrebko világhírű szoprán énekelte el. A sportolók olimpiai esküjét Ruszlan Zaharov rövidpályás gyorskorcsolyázó mondta el, majd esküt tettek a bírák és az edzők is.

Az olimpiai láng Marija Sarapova teniszező révén érkezett a stadionba, majd Jelena Iszinbajeva rúdugró, a tengerparti olimpiai falu polgármestere vette át, de együtt futottak tovább. Aztán Alekszandr Karelin birkózó és Alina Kabajeva ritmikus gimnasztikázó csatlakozott hozzájuk, mindketten futottak pár métert a lánggal, melyet végül Irina Rodnyina párosban háromszoros olimpiai, tízszeres világ- és 11-szeres Európa-bajnok műkorcsolyázó, valamint Vlagyiszlav Tretyak háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok jégkorongozó vitt tovább. Ők ketten kifutottak a stadionból, végig Tretyak kezében volt a fáklya, de aztán az Olimpiai Park közepén álló kandeláberhez érve együtt lobbantották fel a lángot.

A csaknem háromórás műsor tűzijátékkal zárult.

--------------------------------------------------------------------

A NOB elnöke beolvasott a politikusoknak

A szokásosnál lényegesen markánsabb hangvételű beszéddel köszöntette a sportolókat, a díszvendégeket, a szurkolókat és a tévénézőket Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a szocsi téli olimpia megnyitóünnepségén. A NOB német vezetője – maga is ötkarikás bajnok – arra szólította fel a politikusokat, hogy a sportolókat ne használják fel céljaikhoz. Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke betartotta a protokollt, csak a rendező ország első emberére szabott mondatot mondta el. A lángot a műkorcsolyázó Irina Rogyina és a jégkorongozó Vlagyiszlav Tretyak gyújtotta meg.

Épphogy megkezdődött a megnyitóünnepség, az olimpiára vonatkozó első jóslat máris beigazolódott. Az előrejelzésnek megfelelően tavaszias időben, tízfokos – fogalmazhatunk így – meleg volt a ceremónia alatt Szocsiban. Mielőtt a Fist Olimpiai Stadionban megkezdődött volna a műsor, a Ljubov nevű kislány segítségével virtuálisan ismerkedhettünk Oroszországgal, az orosz kultúrával. Ljubov először az orosz ábécét mutatta be a tévénézőknek, egy-egy betűt egy-egy nevezetességhez, hírességhez kötve. Utána sétára indultunk a földrésznyi Oroszországban, visszaérkezve Szocsiba – immár a valóságban – hópelyhekből kirajzolódott az olimpiai öt karika; pontosabban csak négy, mert az ötödik nem gyulladt ki teljesen.

Bejelentették a Nemzetközi Olimpiai Bizottság német elnökét, az első olimpiájára készülő Thomas Bachot, valamint Oroszország elnökét, Vlagyimir Putyint, felcsendült a jól ismert orosz himnusz. Szakítva a hagyományokkal, ezután egyből a sportolók bevonulásával folytatódott a műsor. A sportolók érdekében, akik korábban a megnyitóünnepségeken – természetesen nem láthatóan – órákat várakoztak, mire végre bevonultak.

Az orosz ábécé felfrissítése nem volt haszontalan, e szerint a magyar küldöttség az első között vonult be a stadionba Heidum Bernadett rövidpályás gyorskorcsolyázó vezetésével – miközben a kamera egy pillanatra a helyszínen tartózkodó Áder János köztársasági elnökre és feleségére, Herczegh Anitára fókuszált.

Amikor az összes sportoló elfoglalta a helyét, megkezdődött a kulturális betétműsor, amely a hagyományoknak megfelelően a rendező ország történelméből táplálkozott. Megelevenedett a múlt, ahogy Oroszország világhatalommá emelkedett.

Ezután Dmitrij Csernyisenko, a szervezőbizottság elnöke mondta el beszédét, akit Thomas Bach követett az emelvényen. A NOB elnöke oroszul köszöntötte a megjelenteket, s arra kérte – sőt már-már felszólította – a politikusokat, hogy céljaikhoz ne használják fel a sportolókat. Azon állami vezetők, akik tüntetőleg távol maradtak, találva érezhették magukat.

Vlagyimir Putyin a protokollnak megfelelően ezután csak ennyit mondott: „Hivatalosan megnyitom az olimpiát Szocsiban.”

Felcsendült az olimpiai himnusz, a lánggal az utolsó métereket sorrendben egymást váltva a teniszező Marija Sarapova, a rúdugró Jelena Iszinbajeva, a birkózó Alekszander Karelin, a ritmikus gimnasztikázó Alina Kabajeva, a műkorcsolyázó Irina Rogyina és a jégkorongozó Vlagyiszlav Tretyak tette meg. A kandeláberhez futó csóvát utóbbi kettő együtt gyújtotta meg.

Öt számban bajnokavatás

Szombaton folytatódnak – hiszen a selejtezőkkel már csütörtökön megkezdődtek – a versenyek, s öt számban bajnokot is avatnak. Bemutatkozik az első magyar olimpikon is Gombos Károly sílövő személyében. A 32 éves versenyző a 10 km-es sprintszámban áll rajthoz, és saját bevallása szerint boldog lenne, ha sikerülne a legjobb 60 közé kerülnie, mert akkor két nappal később a 12,5 km-es üldözéses versenyben is indulhatna. Ugyanakkor számára az a legfontosabb, hogy mindent kiadjon magából. „Egyelőre az biztató, hogy nagyon jól ment a lövészet az edzéseken” – mondta az olimpiai újonc, aki szerint a Krasznaja Poljana-i pályánál nincs nehezebb, mert sok és hosszú emelkedő tarkítja, ráadásul közel 1500 méter magasan fekszik, így az erős fizikai terhelést tovább nehezítheti a légszomj.

E számban a legnagyobb figyelem minden idők második legeredményesebb téli olimpikonját, a norvég Ole Einar Björndalent övezi majd, aki eddig 6 arany-, 4 ezüst- és 1 bronzérmet nyert az ötkarikás játékokon. További két diadallal megelőzhetné az örökranglistát 8 arany- és 4 ezüstéremmel vezető honfitársát, a sífutó Björn Dählie-t. Azonban meglepetés lenne a 40 éves Björndalen sikere, ugyanis közel két éve nyert legutóbb világkupafutamot. Honfitársa, a norvég Emil Hegle Svendsen és a Vk-pontversenyt vezető francia Martin Fourcade a két nagy esélyes.

Sífutásban is bemutatkozik az olimpia – várhatóan – egyik főszereplője, a norvég Marit Björgen, aki négy éve 3 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzéremmel a vancouveri játékok legeredményesebb versenyzője volt. Björgen szombaton a nők 15 km-es számában áll rajthoz, a táv első felét klasszikus, a másodikat pedig szabad stílusban teljesítik az indulók.

A szombati program. Döntők.
Gyorskorcsolya: férfi 5000 m 12.30. Hódeszka: férfi slopestyle elődöntő 9.45. Síakrobatika: női mogul 19.00, 19.35. Sífutás: női 15 km-es üldözéses verseny 11.00. Sílövészet: férfi 10 km sprint (Gombos Károly) 15.30.

hirado.hu - MTI / MNO
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Golyófogó helyett – jövendőmondó...
  Valóban, amikor ő és társai színre léptek, az országban még itt állomásoztak a megszálló szovjet csapatok, és neki magának voltak is személyes tapasztalatai arról, milyen következményei vannak annak, ha valaki ellenáll, vagy megpróbálja lebontani azt az embertelen korszakot, melyet a kommunista Magyarország időszakának nevezünk – fogalmaz Bakos Katalin.
 • Energiaforrások: ne kerüljünk cseberből vederbe
  Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján pénteken.
 • A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!
  "Ursula von der Leyen és Manfred Weber megerősítenék az EU határvédelmét. Na, ugye! A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!" - fogalmazott Orbán Viktor kormányfő.
MTI Hírfelhasználó