Sándor-palota: aktivisták vagy terroristák?
Terrorcselekmény elkövetésének gyanúját veti fel Völgyesi Miklós szerint az Együtt–PM három aktivistájának tegnapi akciója.
2014. február 10. 10:07

Terrorcselekmény elkövetésének gyanúját veti fel Völgyesi Miklós, a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácselnöke szerint a Bajnai Gordon-féle Együtt–PM három aktivistájának Sándor-palotánál elkövetett tegnapi akciója.

Az aktivisták létrán felmásztak a palota erkélyére, és ott a paksi bővítésről népszavazást követelő molinókat feszítettek ki. Ráadásul kiszedték a tartójából a nemzeti és az uniós zászlót, amelyeknek visszaadását ahhoz a feltételhez kötötték, hogy a köztársasági elnök haladéktalanul írjon ki népszavazást a paksi bővítés ügyében, vagy küldje vissza a parlamentnek a múlt héten elfogadott jogszabályt.

Az egyik bajnaista aktivista az a Rózsa Milán volt, aki korábban a Fidesz-székház megtámadásában is részt vett. Szabó Rebeka, az Együtt–PM politikusa az erkélyfoglalás közben azt nyilatkozta: a lobogókat addig nem adják vissza, amíg az államfő nem ír ki népszavazást a paksi bővítésről.

Völgyesi a Magyar Nemzetnek elmondta: az, hogy a zászlók visszaadását egy állami szervhez (a köztársasági elnökhöz) címzett követelés teljesítéséhez kötötték, terrorcselekmény elkövetésének gyanúját veti fel.

A volt büntetőbíró idézte a Btk. idevágó részét: „Aki abból a célból, hogy állami szervet, más államot vagy nemzetközi szervezetet arra kényszerítsen, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, bűntett miatt tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő.

A Magyar Nemzet megkeresésékre a rendőrség sajtóosztályán elmondták, hogy a Készenléti Rendőrség négy aktivistát állított elő garázdaság és jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértése miatt. Közölték: az ügyben terrorcselekményre utaló körülmény eddig nem vetődött fel. Végül jelezték, hogy parancsnoki vizsgálat indult annak tisztázására, hogyan juthattak fel illetéktelenek a Készenléti Rendőrség által őrzött Köztársasági Elnöki Hivatal épületére.

-----------------------------------------------

Komolytalan és agresszív akció

Komolytalannak, ízléstelennek és agresszívnak nevezte a KDNP alelnöke szombaton Budapesten az Együtt-PM-nek a Sándor-palotánál végrehajtott, a paksi bővítés elleni tiltakozó akcióját. Rétvári Bence egy más témában tartott sajtótájékoztatón, újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: a tiltakozás azért hiteltelen, mert az Együtt-PM politikusai korábban támogatták az atomerőmű bővítését.

MNO - Magyar Nemzet
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Irányváltásra van szükség az európai politikában
  Teljesen egyértelmű, hogy az energetikai szankciók tönkreteszik az unió gazdaságát - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerda reggel a kormány Facebook-oldalán megosztott videóban.
 • Karácsonyék kirúgással fenyegetik a sztrájkolókat
  Amit kifogásolnak, hogy a cég felvett ellenőröket, jórészt nyugdíjas rendőröket, akiknek az a dolguk, hogy kocsival mennek a szemétszállító autó után, ellenőrizve, hogy kapnak-e pénzt a kukások, avagy sem, be van-e jelentve az a kuka, amit kiürítenek, avagy sem. Az ellenőrök viszont 100-150 ezerrel többet keresnek, mint maguk a kukások.
 • A tudomány alapjait vizsgálták a díjazott kvantumfizikusok
  A kvantumfizikai véletlen szerepének pontosításában végeztek döntő fontosságú kísérleteket a fizikai Nobel-díjjal kitüntetett tudósok, akiknek az eredményei alapvető jelentőségűek a kvantuminformatika fejlődésében és a kvantumtitkosításban is - mondta Csanád Máté fizikus, az ELTE Természettudományi Kar Fizikai Intézet Atomfizikai Tanszékének egyetemi tanára az MTI-nek.
MTI Hírfelhasználó