Sándor-palota: aktivisták vagy terroristák?
Terrorcselekmény elkövetésének gyanúját veti fel Völgyesi Miklós szerint az Együtt–PM három aktivistájának tegnapi akciója.
2014. február 10. 10:07

Terrorcselekmény elkövetésének gyanúját veti fel Völgyesi Miklós, a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácselnöke szerint a Bajnai Gordon-féle Együtt–PM három aktivistájának Sándor-palotánál elkövetett tegnapi akciója.

Az aktivisták létrán felmásztak a palota erkélyére, és ott a paksi bővítésről népszavazást követelő molinókat feszítettek ki. Ráadásul kiszedték a tartójából a nemzeti és az uniós zászlót, amelyeknek visszaadását ahhoz a feltételhez kötötték, hogy a köztársasági elnök haladéktalanul írjon ki népszavazást a paksi bővítés ügyében, vagy küldje vissza a parlamentnek a múlt héten elfogadott jogszabályt.

Az egyik bajnaista aktivista az a Rózsa Milán volt, aki korábban a Fidesz-székház megtámadásában is részt vett. Szabó Rebeka, az Együtt–PM politikusa az erkélyfoglalás közben azt nyilatkozta: a lobogókat addig nem adják vissza, amíg az államfő nem ír ki népszavazást a paksi bővítésről.

Völgyesi a Magyar Nemzetnek elmondta: az, hogy a zászlók visszaadását egy állami szervhez (a köztársasági elnökhöz) címzett követelés teljesítéséhez kötötték, terrorcselekmény elkövetésének gyanúját veti fel.

A volt büntetőbíró idézte a Btk. idevágó részét: „Aki abból a célból, hogy állami szervet, más államot vagy nemzetközi szervezetet arra kényszerítsen, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, bűntett miatt tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő.

A Magyar Nemzet megkeresésékre a rendőrség sajtóosztályán elmondták, hogy a Készenléti Rendőrség négy aktivistát állított elő garázdaság és jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértése miatt. Közölték: az ügyben terrorcselekményre utaló körülmény eddig nem vetődött fel. Végül jelezték, hogy parancsnoki vizsgálat indult annak tisztázására, hogyan juthattak fel illetéktelenek a Készenléti Rendőrség által őrzött Köztársasági Elnöki Hivatal épületére.

-----------------------------------------------

Komolytalan és agresszív akció

Komolytalannak, ízléstelennek és agresszívnak nevezte a KDNP alelnöke szombaton Budapesten az Együtt-PM-nek a Sándor-palotánál végrehajtott, a paksi bővítés elleni tiltakozó akcióját. Rétvári Bence egy más témában tartott sajtótájékoztatón, újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: a tiltakozás azért hiteltelen, mert az Együtt-PM politikusai korábban támogatták az atomerőmű bővítését.

MNO - Magyar Nemzet
  • Orbán Viktor Madridban majd Párizsban tárgyal
    Az európai konzervatív pártvezetők találkozóját megelőzően került sor Orbán Viktor és Santiago Abascal, a VOX elnökének megbeszélésére, a téma az európai keresztény és konzervatív értékek védelme, a családok és a gyermekvállalás támogatása valamint az illegális bevándorlás elleni fellépés volt.
  • A csíkszeredai Szent Ágoston plébániatemplom felújítása
    A magyar kormány 26 millió forintos támogatásával cserélték ki a csíkszeredai Szent Ágoston plébániatemplom nyílászáróit és óriási méretű üvegfelületeit.
  • A V4-ek védelmi vezetői: egységes NATO, egységes EU
    A visegrádi országok (V4) - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - parlamentjeinek honvédelmi és rendészeti bizottságai kiállnak az egységes NATO és az egységes Európai Unió mellett - közölte a magyar országgyűlési bizottság elnöke a pénteki debreceni tanácskozás utáni sajtótájékoztatón
MTI Hírfelhasználó