A Benes-dekrétumok további vizsgálata szükséges
Ez az Európai Parlament Jogi Bizottsága (JURI) a mai napon elfogadott szakvéleménye.
2014. február 11. 17:51

Az Európai Parlament Jogi Bizottsága (JURI) a mai napon elfogadott szakvéleményében megállapította: a Benes-dekrétumok rendelkezései a mai napig a szlovák jogrend részét képezik, ezért további vizsgálatukra van szükség. Ez az első uniós szintű jogi dokumentum, amely mindezt kimondja.

Az EP Petíciós Bizottsága (PETI) tavaly határozott, hogy kikérik a Jogi Bizottság véleményét a Benes-dekrétumok ügyében beadott petíciót illetően. A jogi szakbizottság hosszas vizsgálódás után készítette el a mai napon elfogadott szakvéleményét. A dokumentum fontos hivatkozási alapként szolgál: bár nem minden pontja egyértelmű, de kritikus észrevételeket tesz a Benes-dekrétumok kapcsán és kimondja, hogy azok a mai napig a szlovák jogrend részét képezik, ezért további vizsgálatok kívánatosak. Az indoklás szerint a korábbi tanulmányok nagyrészt a csehországi helyzetet elemezték, valamint nem foglalkoztak azzal a ténnyel, hogy a dekrétumok által keletkezett jogi helyzetek jelenleg is bírósági és közigazgatási határozatok részét képezik, ennek megfelelően jelen vannak a szlovák jogrendben. A szakbizottság ülésén részt vett Jaroslav Paska, a Szlovák Nemzeti Párt EP-képviselője, aki megpróbálta levetetni a pontot a napirendről és meghiúsítani a szavazást - sikertelenül.

Mészáros Alajos (Magyar Közösség Pártja), a JURI szakbizottság felvidéki tagja üdvözölte a szavazás eredményét: "Jó érzés, hogy egy hosszan tartó munkát, amely keretében próbáltuk a Benes-dekrétumokat az Európai Parlament talaján kritika alá venni, eredményesen zárhatunk le. Az elfogadott vélemény egy olyan jogi elemzésen alapuló dokumentum, amely irányt mutat számunkra a további feladatok elvégzéséhez és nem utolsósorban határozott üzenetet küld a szlovák fél számára".

Szájer József, a néppárti frakció alelnöke, a JURI szakbizottság tagja kiemelte: „A bizottság által elfogadott álláspont fontos állomás a Benes-dekrétumok egyes rendelkezései ellen folytatott küzdelemben, hiszen ez az első uniós szintű jogi dokumentum, amely kimondja, hogy a témában részletes jogi vizsgálat szükséges. A magyarországi és határon túli magyar képviselők közösen tovább dolgoznak annak érdekében, hogy az ügyben fennálló vita mihamarabb lezáruljon”.

Bagó Zoltán fideszes európai parlamenti képviselő, a Benes-dekrétumokkal kapcsolatban beadott petíció gondozója a döntés kapcsán kiemelte: „A Petíciós Bizottság egyértelmű választ kapott: mivel a Benes-dekrétumok rendelkezései a mai napig a szlovák jogrend részét képezik, ezért további vizsgálatukra van szükség. A labda tehát újból a szlovák közigazgatás kezében van. Szlovákiának, mint EU tagállamnak kötelessége a jogi ellentmondást feloldani és a diszkriminatív részeket a szlovák jogrendből deregulálni”.

"Ez az eredmény nem születhetett volna meg a hatékony, határon átnyúló magyar együttműködés nélkül, amelyre a jövőben is szükségünk lesz" – tették hozzá végezetül az EP-képviselők.

epp-hungarianpress
  • Jogi bástyákkal is védeni kell a család intézményét
    Vejkey Imre: Minket azért akarnak kiközösíteni, mert megvédjük a családokat és a gyermekeket, mert nem engedjük a család relativizálását! Egyetértünk Ferenc pápával, aki budapesti látogatása során búcsúzóul azt üzente a magyaroknak és az egész világnak, hogy „a család apából, anyából és gyermekekből áll, pont”.
  • Megújul a pápai katolikus nagytemplom
    Jövő tavasszal megkezdődik a pápai katolikus nagytemplom megújítása. Elsőként a templom külseje újul meg, a tervek szerint 2023 tavaszára - közölte a Veszprémi Főegyházmegye érseke kedden a Veszprém megyei településen.
  • Bethlen István országépítő munkája
    Meggyőződésem, hogy Bethlen Istvánnak és kormányának évtizedeken át méltatlanul zárójelbe tett, sőt, elhazudott országépítő munkája hasznos válaszokat adhat azokra a kérdésekre is, amelyekkel saját korunk kihívásai szembesítenek bennünket - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Bethlen-kormány megalakításának 100. évfordulója alkalmából szervezett keddi konferenciára írt köszöntőjében.
MTI Hírfelhasználó