Nem szabad megzavarni a magánszférát a kampánnyal
A NAIH elnöke a héten keresi fel a parlamenti pártok szakértőit, hogy egyeztessen velük a kampány adatvédelmi összefüggéseiről.
2014. február 12. 10:25

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a héten keresi fel a parlamenti pártok szakértőit, hogy egyeztessen velük a kampány adatvédelmi összefüggéseiről.

A politikai marketingnek olyan módját kell választani, amely a lehető legkisebb mértékben zavarja az emberek magánszféráját. Bár az új szabályozás valamelyest több mint a korábbi, de még mindig lehetne további részletszabályokat hozni – hangsúlyozta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a Duna Közbeszéd című keddi műsorában. Úgy vélte, jogszabályban lehetne például rögzíteni, hogy hány óra után nem illik már becsöngetni a polgárokhoz ajánlóívet aláíratni vagy személyes konzultációra menni.

A NAIH elnökének múlt heti ajánlása azokat a kérdéseket tartalmazza, amelyek újak vagy változtak a korábbiakhoz képest, ilyen az ajánlószelvények helyett ívaláírásokkal kapcsolatos kérdéskör is. Péterfalvi ezzel összefüggésben kiemelte, hogy a pártoknak az aláíróívekkel kapcsolatos adatkezelést nem kell külön belejelentenie a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál, az összes politikai marketinggel kapcsolatos adatkezelést viszont igen. Felhasználhatják a meglévő, jogszerű szimpatizáns-adatbázisokat, a telefonkönyveket is, de csak abban az esetben, ha a polgár nem tett erre vonatkozó tiltást. Nem lehet azonban számgenerálással, véletlenszerűen felhívni senkit – szögezte el.

Az eddigiekhez képest változás – folytatta, hogy a választópolgárok már letilthatják az adataikat a központi nyilvántartásban, ha nem szeretnének kampányüzeneteket kapni. Ez nem jelenti ugyanakkor automatikusan azt, hogy nem kereshetik meg őket a pártok, ahhoz minden fórumon külön le kell tiltani az adatokat – mutatott rá. Olyan nyilvános adatbázisokat pedig nem lehet felhasználni, amelyeket korábban meghatározott célból publikáltak (egyéni vállalkozók, szakértői listák) – nyomatékosította Péterfalvi Attila.

A NAIH-elnök műsorvezetői kérdésre reagálva azon reményének adott hangot, hogy a pártok valóban és időben megsemmisítik az adatbázisaikat, hisz az ellenkező eset akár büntetőjogi konzekvenciát is vonhat maga után.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a héten keresi fel a parlamenti pártok szakértőit, hogy egyeztessen velük a kampány adatvédelmi összefüggéseiről.

hirado.hu - Duna TV
  • EURO-2020 - Bravúros döntetlen a világbajnok ellen
    A társházigazda magyar válogatott 1-1-es döntetlent játszott a világbajnok francia csapattal szombaton a Puskás Arénában a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának második fordulójában.
  • Orbán Viktor: Mi történt a mi Európai Uniónkkal?
    A miniszterelnök értékelése szerint a nemzetek Európája helyett európai szuperállamot építenek Brüsszelben, ezért ma a nemzeti alapon álló demokraták állnak szemben a birodalomépítőkkel, akik valójában a demokrácia ellenfelei is.
  • Áder: a történelmi örökséggel minden új nemzedéknek feladata van
    A történelmi örökséggel minden új nemzedéknek feladata van, ezért volt becsületbeli ügyünk helyreállítani II. Rákóczi Ferenc borsi várkastélyát - jelentette ki Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a felvidéki Borsiban, ahol Zuzana Caputová szlovák államfővel közösen részt vett és beszédet mondott a magyar állami támogatással felújított Rákóczi-várkastély átadásán szombaton.
MTI Hírfelhasználó