Simon felfüggesztését javasolja a mentelmi bizottság
Az Országgyűlés mentelmi bizottsága szerint szándékosan közölt valótlan adatokat a szocialista Simon Gábor vagyonnyilatkozatában.
2014. február 12. 13:16

A testület javasolja az Országgyűlésnek a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését - jelentette be a testület KDNP-s elnöke szerdán Budapesten újságíróknak a bizottság zárt ülése után.

Rubovszky György közölte, a bizottsági ülés előtt emailt kapott Simon Gábortól, amelyben a képviselő arról tájékoztatta, hogy nem jelenik meg az ülésen és a nap folyamán lemond parlamenti mandátumáról. Hozzátette: megkeresték az Országgyűlés elnökének titkárságát, ahol azt a tájékoztatást kapták, hogy a lemondó nyilatkozat még nem érkezett meg, ezért egészen addig, amíg a lemondás nem érkezik meg, a törvényeknek megfelelően végzik a dolgukat.     A bizottsági elnök elmondta: hétfőn döntöttek arról, hogy a legfőbb ügyész megkeresésére javasolják a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, szerdán pedig - a vagyonvizsgálati eljárás keretében - a bizottság megállapította, hogy szándékos volt a valótlan adatközlés a vagyonnyilatkozatban, ezért ő haladéktalanul köteles intézkedni az összeférhetetlenség megállapítása érdekében.

Kifejtette: a bizottság határozata alapján országgyűlési határozati javaslatot terjeszt a Ház elé, amelyben indítványozza, hogy az Országgyűlés vita nélkül - Simon Gábor esetleges felszólalása mellett - mondja ki a képviselői összeférhetetlenséget.

Ha a csütörtöki parlamenti döntés előtt a lemondó nyilatkozat megérkezik, abban a pillanatban Simon Gábor képviselői mandátuma megszűnik, okafogyottá válik mind a két határozati javaslatuk, és a lemondással elhárul az akadály az ügyészségi eljárás elől - közölte.

Kérdésre válaszolva Rubovszky György elmondta, hogy Simon Gábor hétfőn azt ígérte neki telefonon, hogy újabb vagyonnyilatkozatot tesz, de a nap folyamán küldött levelében említést sem tesz a vagyonnyilatkozatról, amelyben érdemi kérdésekre nem adott választ.
A testület ülésén az ellenzékiek közül egyedül a Jobbik képviselője jelent meg.

A Magyar Nemzet február 4-én forrásmegjelölés nélkül írt arról, hogy Simon Gábornak, az MSZP elnökhelyettesének több száz millió forint van bécsi számláján, amit nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában. A képviselő február 6-án közölte, hogy minden, a szocialista pártban viselt tisztségéről lemond, kilép az MSZP-ből, visszalép a képviselőjelöltségtől és február 12-ei hatállyal lemond parlamenti képviselői mandátumáról.

Ezt követően a legfőbb ügyész adócsalás és magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt kezdeményezte Simon Gábor mentelmi jogának felfüggesztését a Központi Nyomozó Főügyészség által tavaly november óta folytatott nyomozás eredményeként.

A Legfőbb Ügyészség tájékoztatása szerint Simon Gábor egy ausztriai pénzintézetnél nyitott értékpapírszámlára 2008 januárjában 575 ezer eurót, majd 2009 áprilisában további 169 ezer amerikai dollárt helyezett el készpénzben. A számlán tavaly októberben az akkori árfolyamon 228 millió forint volt. Simon Gábor az elmúlt évekre vonatkozó adónyilatkozataiban egyetlen esetben sem szerepeltette a külföldi betétszámlán elhelyezett megtakarításait - közölték.

Simon Gábor hétfőn új vagyonnyilatkozatot nyújtott be a mentelmi bizottságnak, de az nem adott választ az eltitkolt vagyonával kapcsolatos kérdésekre. Keddig lett volna lehetősége arra, hogy újból javítsa a nyilatkozatot a Magyar Nemzet főszerkesztője által kezdeményezett vagyonvizsgálati eljárás keretében.

MTI nyomán
  • Budapest felett az ég
    Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
  • Újra kell tanulnunk a demokráciát
    A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
MTI Hírfelhasználó