Elönti a génmódosított kukorica Európát?
Tizenkilenc tagállam ellenzi
Az Európai Bizottság jogértelmezése szerint már nincs módja visszavonni javaslatát a Pioneer 1507 nevű génmódosított kukorica termesztésének engedélyezésére.
2014. február 13. 10:30

Az Európai Bizottság jogértelmezése szerint már nincs módja visszavonni javaslatát a Pioneer 1507 nevű génmódosított (GMO) kukorica termesztésének engedélyezésére, miután a tanácsban nem sikerült minősített többséggel leszavazni a kérelmet, kénytelen lesz kiadni a termesztési engedélyt – közölte szerdán Roger Waite, a brüsszeli testület agrárkérdésekért felelős szóvivője. Szerdán 12 tagállam európai ügyekért felelős vagy külügyminisztere, illetve államtitkára levelet írt Tonio Borg egészségügyi biztosnak, amelyben arra az álláspontra helyezkednek, hogy a bizottság igenis visszavonhatja a javaslatot.

A tanács kedden hivatalosan nem foglalt állást sem a javaslat ellen, sem mellette, a kérelem kiadásának megakadályozásához viszont egyértelmű, minősített többségű „nem” szavazat kellett volna, ám ez a szavazati súlyokat tekintve annak dacára sem sikerült, hogy négy tartózkodás mellett 19 ország ellenezte és csak öt támogatta a javaslatot.

Egyénileg is betilthatták volna a GMO-kukoricát

Waite kifejtette, a tanács számára szerda este lejár a hivatalos határidő, hogy megakadályozhassa a GMO-kukorica termesztésének jóváhagyását, a bizottság pedig ennek megfelelően fog eljárni. „A tagállamok által alkotott jogi keretek között a bizottságnak nincs más választása, mint jóváhagyni ennek a génmódosított organizmusnak a termesztésére vonatkozó engedélykérelmet” – szögezte le a szóvivő.

A szóvivő arra is kitért, hogy a bizottság 2010-ben egy olyan javaslatot is előterjesztett, amely lehetővé tenné a tagállamok számára, hogy egészségügyi és környezeti okok mellett bármilyen más okból is megtilthassák az uniós szinten engedélyezett génmódosított növény termesztését vagy felhasználását, illetve felmentést kapjanak az uniós szintű engedély hatálya alól, ám ez a javaslat megrekedt a tagállamok között, a szakminiszterek tanácsában.

Waite ugyanakkor üdvözölte, hogy a tanács görög elnöksége ígértet tett arra, hogy a márciusban a környezetvédelmi tárcavezetők napirendjére kerül a kérdés. Az MTI kérdésére, miszerint van-e határideje annak, hogy a bizottság kiadja a Pioneer  507 termesztésére az engedélyt, Roger Waite közölte: nincs megszabott határidő, a szabályok azt írják elő, hogy a bizottságnak ezt indokolatlan késedelem nélkül kell megtennie.

Tizenkilenc tagállam ellenzi, öt támogatja

Ennek ellenére szerdán 12 tagállam európai ügyekért felelős vagy külügyminisztere, illetve államtitkára – köztük Győri Enikő magyar külügyi államtitkár –, levelet írt Tonio Borg egészségügyi biztosnak, amelyben arra az álláspontra helyezkednek, hogy a megoldás kulcsa a bizottság kezében van, és a testület igenis visszavonhatja a javaslatot. Azzal érvelnek, hogy semmilyen más döntési eljárásban nem születhetne meg az engedély, ha azt 19 tagállam ellenzi és csak öt támogatja. Emellett emlékeztetnek a bizottság 1999-ben tett ígéretére, miszerint hasonló esetekben nem fog szembemenni a túlnyomó többség akaratával.

„Meggyőződésünk, hogy a bizottság nem hagyhatja figyelmen kívül az ennyi tagállam által megfogalmazott jogi, politikai és tudományos aggályokat” – hangoztatják a politikusok, bizalmukat fejezve ki, hogy a brüsszeli testület visszavonja az engedélyezési javaslatot. A levelet Győri Enikő mellett az osztrák, a bolgár, a ciprusi, a francia, az olasz, a lett, a litván, a luxemburgi, a lengyel, a szlovén és a máltai miniszter vagy államtitkár írta alá.

Magyarország mindenképpen tiltakozik

A vidékfejlesztési tárca államtitkára, Budai Gyula az 1507-es GMO-kukoricával kapcsolatban már korábban közölte: minden olyan engedélyt megtámad a jövőben Magyarország az Európai Bizottságnál, amely génmódosított növény használatát tenné lehetővé.

Az uniós engedélyeztetési folyamatban az Európai Bizottságnak egy-egy bizottság véleményét kell kikérnie, amelyek az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szakvéleménye alapján döntenek. Ha a véleményező testület pozitív értékelést ad, az Európai Bizottság kiadja az engedélyt, ha negatívat vagy semmilyent, akkor a tagállamok szakminisztereiből álló tanács elé kerül az engedélyezési javaslat, amely minősített többséggel elutasíthatja az engedélyezést, de ha ez nem sikerül, az Európai Bizottság kiadja az engedélyt.

A Pioneer 1507 elnevezésű génmódosított kukorica 2001 óta vár a termesztési engedélyezésre.

MNO - MTI
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Már épül a Magyar Zene Háza üvegfala
  Már épül a Magyar Zene Háza egyes szakaszokon 12 méter magas, vízszintes szerkezeti osztás nélküli, egybefüggő homlokzati üvegtáblákból álló homlokzati üvegfala, amely a maga nemében egész Európa legnagyobbja lesz.
 • Magyarország elsőként fogja megszüntetni a különleges jogrendet
  Magyarország sikeresen zárta le a koronavírus elleni védekezés első szakaszát, amelyet követően az uniós tagállamok között elsőként fogja megszüntetni a különleges jogrendet - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter az EUObserver című brüsszeli hírportálon csütörtökön megjelent írásában.
 • Gulyás: iskolaőrséget hoz létre a kormány
  Iskolaőrség létrehozásáról döntött a kormány - közölte a Miniszterelnökség vezetője csütörtöki online sajtótájékoztatóján, ahol arról is beszámolt: 2021. január 1. helyett 2021. július 1-jével tiltják be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat.
MTI Hírfelhasználó