Törvényt sértett több bank
Márciusban kiderül, mely bankokat talált jogsértőnek az MNB, mert átterhelte az ingyenes pénzfelvétel költségeit az ügyfelekre.
2014. február 15. 11:10

Márciusban kiderül, mely bankokat talált jogsértőnek, s büntetett meg a Magyar Nemzeti Bank azért, mert átterhelte az ingyenes pénzfelvétel költségeit az ügyfelekre. Tartottak ugyan a bankok a jegybanki ellenőrzéstől, de úgy tűnik, néhányuk mégis megsértette a jogszabályt.

Több pénzügyi szolgáltató esetében is bizonyítható, hogy az ingyenes pénzfelvétel terheit áthárították az ügyfelekre, legalábbis a vizsgálatok pillanatnyi állása ezt mutatja – nyilatkozta a törvény életbelépését követően indított ellenőrzésekről a Magyar Nemzetnek a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője. Binder István a Magyar Nemzet kérdésére elmondta, a vizsgálatok lezárultával márciusban megszületnek a vétkes bankokat elmarasztaló határozatok is. Az érintett pénzintézetek jelentős bírságra számíthatnak, s vissza kell utalniuk a jogtalanul kiszámlázott díjtételeket is a megrövidített ügyfelek számlájára.

Bár arra számítottunk, hogy a bankok tömegesen szüntetik meg akcióikat, ez egyelőre elmaradt, mindössze a MagNet és az OTP Bank választotta ezt a megoldást – elemezte a bankok eddigi lépéseit a Bankráció.hu elemzője. Gergely Péter elmondta, azok a bankok, amelyek már az év végén előrejelezték a februártól várható változtatásokat, általában azzal magyarázták a váltást, hogy a tavaly bevezetett pótlólagos tranzakciós adó miatt keletkezett és eddig el nem számolt pluszköltségeik miatt kényszerültek változtatásra.

– Úgy tűnik – folytatta a szakember –, a pénzintézetek inkább teljesen új számlacsomagokkal igyekeznek átalakítani a bankhasználati szokásokat. Az elmúlt fél évben olyan jelentős változások következtek be a működési körülményekben, hogy arra csak új számlacsomagokkal tudnak érdemben reagálni. Az sem elhanyagolható, hogy ez esetben teljesen szabadon alakíthatják az áraikat.

– Vannak bankok, amelyek az új számlacsomagokat alternatívaként kínálják, mint például az Erste, ahol megmaradnak a régi számlák is. Akadnak olyanok is, amelyek kivezetik a régi számlacsomagokat, s a banknál maradó ügyfeleknek az újak között kell választaniuk. Ilyen például az AXA Bank új kínálata – hangsúlyozta a szakértő. – Arra számítunk, hogy a pénzintézetek jelentős része még az első fél évben megjelenik új számlakínálatával. Az eddig ismertté vált megoldások azt mutatják, de a megváltozott szabályozói környezet is azt valószínűsíti, hogy az ingyenes pénzfelvétellel járó változásokra válaszul aktív bankhasználatra ösztönzik majd az ügyfeleket a pénzintézetek. Vagyis akkor jár jól az ügyfél, ha a készpénzkímélő megoldásokat választja. Az új csomagok áraiban a bankok ösztönözni fogják a jövedelem számlára utalását, a közüzemi számlák átutalásos fizetését, a bankkártyás fizetést, s visszatérítésekkel és egyéb kedvezményekkel igyekszenek majd rábírni az embereket a hitelkártya kiváltására és használatára.

A változásokban – ha kimondva nem is, de a feltételekben mindenképpen – benne van az is, hogy a pénzintézetek szeretnének megszabadulni azoktól az inaktív ügyfelektől, akik csak arra használják a bankszámlát, hogy az oda érkező fizetést felvegyék, s készpénzzel fizessék minden kiadásukat. – Miután minden bank kissé másként látja a boldogulás útját, érdemes lesz majd végigbogarászni a teljes palettát, s bankhasználati szokásainkhoz leginkább illeszkedő számlacsomagot választani, mert akár évi több tízezer forintot is megspórolhatunk a helyes bankszámla kiválasztásával – foglalta össze a lényeget a szakember.

------------------------------------------

Nyugat ingyenes, kelet nem

Miközben Nyugat-Európában a legtöbb helyen korlátok nélküli az ingyenes pénzfelvétel a bankautomatákból, és sokszor a számlavezetés után sem kell fizetni, addig nálunk törvény kellett ahhoz is, hogy havonta kétszer költségmentesen jussanak készpénzhez az ügyfelek. A hazánkban működő külföldi tulajdonú bankok egy része ezt a helyi piachoz alakított üzletpolitikával magyarázza.

MNO - Magyar Nemzet
  • Létező és leküzdhetetlen a kettős mérce az EU-ban
    Létező és jelenleg sajnos leküzdhetetlen jelenségnek nevezte a kettős mércét az Európai Unióban (EU) Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő hétfőn egy budapesti rendezvényen.
  • Kenya kész budapesti diplomáciai képviseletet nyitni
    Kenya erősíteni kívánja közép-európai jelenlétét, ezért készen áll arra, hogy minél hamarabb diplomáciai képviseletet nyisson Budapesten - hangzott el hétfőn Nairobiban, amikor Uhuru Kenyatta köztársasági elnök Áder Jánossal tárgyalt. A államfő többnapos látogatásra érkezett Kenyába, a kelet-afrikai ország függetlenné válása óta elsőkét a magyar köztársasági elnökök közül.
  • Újévi üdvözlet a német Abszurdisztánból
    Németország önkívületi állapotban van: németként évek óta úgy érzem már, hogy infantilis emberek ültek a nyakamra.
MTI Hírfelhasználó