Elhagyják a városházát a kijevi tüntetők
A kijevi tüntetők kiürítik a két és fél hónapja megszállt kijevi városházát, holmijukat átviszik más belvárosi épületekbe
2014. február 16. 10:00

A kijevi tüntetők kiürítik a két és fél hónapja megszállt kijevi városházát, már takarítják az épületet, holmijukat viszik át más belvárosi épületekbe - jelentette vasárnap reggel a kijevi média.

A tüntetők vezetői úgy nyilatkoztak, hogy a városháza elhagyása az ellenzék jó szándékú gesztusa. Azért ürítik ki a főhadiszállásuknak tekintett, december elején megszállt épületet, mert a hatóságok pénteken kiengedték az ukrajnai börtönökből mind a 234 fogva tartott ellenzéki tüntetőt.

A híradások szerint a tüntetők egy része két belvárosi épületbe, Októberi Palotába és az Ukrán Házba "költözik" át.

Ez az amnesztia feltétele

Jurij Szirotyuk, a párt második számú vezetője szombaton mindenkit arra szólított fel, hogy tartsa be az erről az előző nap meghozott egyhangú döntést, tekintettel arra, hogy a hatóságok pénteken kiengedték a börtönből az elmúlt két hónapban letartóztatott összes tüntetőt.

A kijevi városháza kiürítése is egyike azon feltételeknek, amelyeket a kormány szabott a nemrég elfogadott amnesztiatörvény érvénybe lépése fejében. Ennek értelmében a zavargások miatt eljárás alá vont tüntetők csak akkor mentesülnek a büntetőjogi felelősségre vonás alól, ha a tiltakozók szabaddá tesznek minden elfoglalt hivatali épületet és közterületet az ország egész területén.

Az egész Majdan a kivonulás mellett

A Szabadság párt „kész néhány perc, de legfeljebb félóra alatt" kiüríteni a városházát – jelentette ki a francia hírügynökségnek Jurij Szirotyuk. Szirotyuk hangsúlyozta, hogy a fővárosi megmozdulások központjaként szolgáló Majdan (Függetlenség tere) „tanácsa", amely a politikai pártok képviselőiből és civil aktivistákból áll, pénteken egyhangúlag szavazta meg a kiürítést. Egyes aktivisták azonban később visszavonták a szavazatukat.
Hangsúlyozta, hogy a tüntetőknek szabott határidő hétfőn lejár. „Azt akarjuk, hogy minden ellenzéki erő hagyja ezt jóvá (...), hogy egyhangú döntés legyen" – mondta.

Lassan nyugszanak meg a kedélyek

A tüntetők elleni vádak elejtése azért lenne fontos az ellenzéknek, mert amíg ez nem történik meg, bármikor újra előállíthatják őket. „Majd amikor ejtik az összes vádat ellenük, akkor beszélhetünk a barikádok elbontásáról” – mondta egy kormányellenes tüntető. Viktor Janukovics ukrán elnök egy interjúban azt mondta, ha a kormány akarná, fel tudná számolni a demonstrációt.

Ukrajnában novemberben kezdődtek utcai tiltakozások, miután Janukovics visszatáncolt az Európai Unióval kötendő társulási és szabad kereskedelmi megállapodás aláírásától, s helyette az orosz kapcsolatok szorosabbra fűzését választotta. A gyülekezési jog drákói megszigorítása miatt a tüntetések január 19-étől a biztonsági erőkkel vívott összecsapásokba fordultak, amelyeknek több száz sérültje és öt halálos áldozata volt. Az Európa-párti ellenzék jelenleg az alkotmány módosítását szorgalmazza az elnöki hatalom korlátozása érdekében.

hirado.hu - MTI - MNO
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Német érdekeltségek is kampányoltak Duda ellen
  Kik és hogyan avatkoztak be külföldről a lengyel elnökválasztásba? (II. rész)
 • Életbe léptek a beutazási korlátozások
  Hatályba léptek a koronavírus külföldről történő behurcolásának veszélye miatt elrendelt beutazási korlátozások.
 • Feltételekkel támogatja hazánk az uniós hitelfelvételt
  Feltételekkel, de hozzájárul Magyarország az európai uniós hitelfelvételhez – így döntött ma az Országgyűlés, miután elfogadta a kormánypártok erről szóló javaslatát. Ennek értelmében hazánk csak akkor támogatja a hétvégi uniós csúcson a mentőcsomagot, ha a felvenni készült 750 milliárd eurót kizárólag a gazdaság talpraállítására és például új munkahelyek létrehozására fordítják. Feltétel az is, hogy a gazdagabb tagállamok polgárai ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országoké és kikötötték azt is, hogy a folyamatban lévő, úgynevezett hetes cikk szerinti eljárásokat a hitelfelvétel elfogadása előtt le kell zárni.
MTI Hírfelhasználó