Rengeteg magyar élelmiszert vesz Kína
Tizenkilenc üzleti megállapodás született az Orbán Viktor miniszterelnök kínai látogatása kapcsán rendezett gazdasági fórumon.
2014. február 17. 10:59

Tizenkilenc üzleti megállapodás született az Orbán Viktor miniszterelnök kínai látogatása kapcsán rendezett gazdasági fórumon, amelyeknek nyomán tovább bővülhet a Kínába irányuló magyar export – mondta Szijjártó Péter hétfőn az M1 Ma reggel című műsorában.

Különösen kedvező lehet a magyar élelmiszeripar számára az, hogy Kína kiadja az exportengedélyeket a sertés, a liba, a kacsa és a nyúlhús exportjára – közölte a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára.

A minőségi magyar élelmiszer-ipari termékek azért is keresettek lehetnek Kínában, mert garantált a GMO-mentességük – tette hozzá a politikus.

Hihetetlen tempóban nő a kínai export

Szijjártó Péter elmondta, hogy az elmúlt évben 1,8 milliárd dollár értékű árut és szolgáltatást exportált a magyar gazdaság Kínába, ami lényegesen meghaladta a 2012-es szintet. A megállapodások nyomán – amelyek közül 17 vállalkozások között köttetett – tovább bővülhet a magyar export.

Ezt elősegítheti az is, miszerint Kína regionális turisztikai központot létesít Magyarországon – fűzte hozzá.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Kínából azt látják, hogy Magyarország egy olyan régió része, amely az európai növekedés zászlóshajója lesz a következő években. Ugyanis a visegrádi négyek vették a legjobban azokat az akadályokat, amelyek az Európai Unió előtt feltornyosultak – tette hozzá.

MNO - MTI
MTI Hírfelhasználó