Gyanúsítottként hallgatták ki Simont
Adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt hallgatta ki gyanúsítottként az ügyészség Simon Gábor volt MSZP-s országgyűlési képviselőt kedden.
2014. február 18. 15:34

Adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt hallgatta ki gyanúsítottként az ügyészség Simon Gábor volt MSZP-s országgyűlési képviselőt – tájékoztatott Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője kedden.

A Központi Nyomozó Főügyészség kedden gyanúsítottként hallgatta ki Simon Gábor volt országgyűlési képviselőt az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntettének, az adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalás bűntettének, valamint két rendbeli magánokirat-hamisítás vétségének megalapozott gyanúja miatt – olvasható a közleményben.

A megalapozott gyanú lényege szerint Simon Gábor 2008. januárjában értékpapírszámlát nyitott az Osztrák Szövetségi Köztársaságban, amelyre 2008. januárjában 575 000 euró, 2009. áprilisában 162 954 amerikai dollár készpénzt fizetett be. Ezen összegeket Simon Gábor a 2009., illetve a 2010. évekre vonatkozó adóbevallásaiban nem tüntette fel, és az e jövedelmei után fennálló adófizetési kötelezettségének nem tett eleget.

Keresztes Imre közleményében hangsúlyozza, hogy ezen túlmenően Simon Gábor 2012. és 2013. években az Országgyűlés mentelmi bizottságának átadott vagyonnyilatkozataiban nem tüntette fel az Osztrák Szövetségi Köztársaságban vezetett bankszámlán lévő összegeket, így vagyoni viszonyai tekintetében mindkét évben valótlan tartalmú nyilatkozatot tett. Simon Gábor a gyanúsítotti kihallgatáson tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését, és a gyanúsítással szemben panasszal élt. A gyanúsított szabadlábon védekezik.

A mentelmi bizottság is várja Simont

Ismert, a Magyar Nemzet kedden arról írt, hogy már jövő héten összeülhet az Országgyűlés mentelmi bizottsága, hogy Simon Gábor rejtegetett százmillióinak eredetét vizsgálja. Rubovszky György, a testület elnöke hangsúlyozta, nem szeretnének az érintett háta mögött dolgozni, ezért minden bizottsági ülésre, amelyen Simon Gábor lesz a téma, meghívják az MSZP volt elnökhelyettesét. A szocialisták megbukott második emberének eddigi hozzáállása miatt ugyanakkor Rubovszky nem bízik a közreműködésében, hiszen a meghívás ellenére korábban sem jelent meg egyetlen bizottsági ülésen sem.

A KDNP-s politikus beszélt arról is, hogy levelet írt Polt Péter legfőbb ügyésznek azért, hogy az ügyészség lehetőleg „tartsa napra készen” a bizottságot a Simon Gábor ügyében zajló eljárás kapcsán.

A Magyar Nemzet február 4-én írt először arról, hogy Mesterházy Attila szocialista pártelnök helyettese, Simon Gábor évek óta hatalmas, több százmillió forintos vagyont parkoltat egy osztrák pénzintézet számláján. Az MSZP-s honatya a csaknem 250 millió forintos összeget nem tüntette fel egyetlen vagyonnyilatkozatában sem.

Simon csütörtökön lemondott országgyűlési mandátumáról, újságírói kérdésekre azonban sem előtte, sem utána nem volt hajlandó válaszolni, sőt pénteken már ahhoz sem járult hozzá, hogy felvétel készüljön róla. A volt MSZP-elnökhelyettes péntek reggel többször is az újságírókat fotózta pestszentlőrinci házánál. Azt állította, hogy a sajtó munkatársai zaklatják.

MNO
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó