Mérséklődött a népességfogyás
2013-ban az előző évhez képest a halálozások száma nagyobb mértékben csökkent, mint a születéseké, ennek következtében a természetes fogyás kismértékben mérséklődött.
2014. február 20. 10:32

Év végén a nemzetközi vándorlás figyelembevételével 9 millió 879 ezer volt a népesség becsült lélekszáma - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) MTI-hez csütörtökön eljuttatott gyorstájékoztatójában.

A természetes fogyás 2012-ben 39 171 volt, 2013-ban ez a szám 38 100-ra csökkent.

Kifejtették: 2013 előzetes adatai szerint kevesebb gyermek született, de a halálozások száma is alacsonyabb volt, mint az előző évben. A születésszám az év első öt hónapjában és augusztusban elmaradt az előző évitől, a többi hat hónapban pedig emelkedett. A legnagyobb növekedés júliusban és októberben volt, átlagosan 3,1 százalék, a legjelentősebb csökkenést - 8,7 százalékot - áprilisban regisztrálták. Összességében az év folyamán 88 700 gyermek született, 1 569-cel, 1,7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A halálozások száma nyolc hónapban csökkent, négy hónapban viszont enyhén emelkedett az előző év azonos hónapjaihoz képest. Mint írták: különösen a márciusi visszaesés volt számottevő, ebben a hónapban 7,2 százalékkal kevesebb halálozás történt, mint egy évvel korábban. Tavaly a halálozások száma 2640-nel volt alacsonyabb, amely 2 százalékos mérséklődést jelent.

A házasságkötések havi száma változóan alakult. Hat hónapban több, öt hónapban kevesebb, júliusban pedig ugyanannyi házasságkötést regisztráltak, mint egy évvel korábban. A legjelentősebb visszaesés februárban volt, míg novemberben 13,7 százalékos emelkedés volt tapasztalható az előző év azonos időszakához képest. Összességében 2013-ban 36 900 házasságot anyakönyveztek, amely 2 százalékkal több mint egy évvel korábban.

MTI nyomán
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Piliscsaba: Hazai nemzetiségek konyhaművészete
  A nemzetiségek példát jelentenek, mert őrzik a hagyományaikat, szokásaikat minden területen, a kultúrában és a konyaművészetben is, erősítik országunkat, társadalmunkat - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a szombaton kezdődött Magyarországi nemzetiségek szakácsművészeti bemutatóján és szüreti felvonulásán Piliscsabán.
 • Felsőpulyán a nemzetpolitikai eredményekről
  A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.
 • Születésnapot ünnepelt a Lámpás'92 Alapítvány
  Közösen ünnepelte születésnapját szombaton a 30 éves Lámpás'92 Alapítvány és a 25 éves ÉTA Országos Szövetség Gödön a L'Art Fest keretében.
MTI Hírfelhasználó