Bajnai - Kóka-összjáték?
Hogy lehet egy nem igazán prosperáló cég segítségével mesés vagyonra szert tenni? Nem kell hozzá más, csak megfelelő kapcsolatrendszer.
2014. február 21. 10:53

Minden jel arra utal, hogy még mielőtt a Bajnai Gordon vezette Wallis Rt. leánycége megvásárolta a Dataplex Kft.-t, már megvolt a forgatókönyv a szerverhotel állami megrendelésekkel történő „kitömésére”. Az offshore cégek segítségével lebonyolított tranzakciósorozattal összesen hárommilliárd forint hasznot zsebelt be Bajnai Gordon köre és Kóka János volt sógora.

Miképpen lehet egy nem igazán prosperáló cég segítségével mesés vagyonra szert tenni? Nem kell hozzá más, csak megfelelő kapcsolatrendszer. A Dataplex nevű cég megvásárlása előtt már meg lehetett a terv a vállalkozás forgalmi értékének növelésére.

Ezt támasztja alá egyebek mellett az, hogy azon a napon – 2005. július 15-én –, amikor a Wallis-csoport megvette a szervercéget, Kóka János SZDSZ-es gazdasági miniszter már el is látta kézjegyével azt a birtokunkba került dokumentumot, amely a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. egyik rendszerének áttelepítéséről szólt. E szerint a Mavir – előreláthatóan – 170 millió forintos áron költözik át a Dataplexhez.

A Kóka János által aláírt határozat kitért arra is, hogy a vállalat kiadása hatással van az üzleti tervre, így a felmerülő költségek miatt a Mavir tarifáinak felülvizsgálata szükséges, vagyis a költözés költségét, közel 200 millió forintot a fogyasztókra terhelik.

A szerverhotelt üzemeltető Dataplexhez egyébként 2,3 milliárd forintért jutott hozzá a Wallis-csoport, amely ezután minimális haszonnal 2,4 milliárd forintért, szinte azonnal továbbadta a társaságot három ciprusi offshore társaságnak. Az egyik cég, a Fleminghouse Investments Ltd. igazgatója Bajnai Gordon volt. A másikban pedig felbukkant Kóka János gazdasági miniszter volt sógora, Lepp Gyula, valamint Kóka vitorlázópartnere, Rácz Krisztián is. A Bajnaihoz és Kókához köthető adóparadicsomban bejegyzett cégek három hónap múlva közel hárommilliárd forintos haszonnal, 5,2 milliárd forintért adták el a Dataplexet a Magyar Telekomnak.

Külön érdekessége az adásvételnek, hogy a három offshore cég csak azt követően fizette meg a 2,4 milliárdos vételárat, miután továbbadták a Dataplexet a Magyar Telekomnak. Így a Bajnaihoz és Kókához köthető cégek úgy tettek szert hárommilliárd forintos haszonra, hogy egyáltalán nem kellett pénzt fektetniük az ügyletbe. A Dataplex forgalmi értékének növekedéséhez a Kóka János vezette Gazdasági Minisztérium felügyelete alatt működő állami cégek megrendelései járultak hozzá. Ilyen volt például a már említett Mavir-ügylet.

De szerződéseket kötött a céggel a Magyar Posta és a MÁV Informatika Zrt. is. Utóbbi például úgy utalt több mint 100 millió forintot a Dataplexnek, hogy az állami cég semmilyen ellenszolgáltatást nem kapott cserébe. Mint arról beszámoltunk, a Dataplex-üggyel összefüggésben a MÁV Informatika vezetője ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt már vádat emelt az ügyészség. Különös véletlen, hogy a vádlottat, Herczegh Tamást éppen Kóka János kifejezett kérésére nevezték ki a MÁV Informatika élére.

Az ügyben 2007-ben kezdett nyomozni a Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés gyanújával, ám azt 2010-ben a Fővárosi Főügyészség áttette a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), és a gyanút adócsalásra módosította. 2012 szeptemberben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal hűtlen kezelés miatt tett feljelentést az ügyben. A NAV tavaly lezárta a nyomozást az ügy egy részében, és az iratokat vádemelési javaslattal megküldte az ügyészséghez, s ezt követően történt meg a vádemelés. Az ügy további részében 2014 második felében zárhatja le a nyomozást a NAV.

Fél év, hárommilliárd

– 2005. július 15.: a Wallis-csoport 2,3 milliárd forintért megvásárolja a Dataplexet.
– 2005. július 15.: Kóka János aláírja a Mavir Zrt. egyik rendszerének áttelepítéséről szóló határozatot. A költözés 170 millió forintba kerül, amit a dokumentum szerint a fogyasztókra terhelnek.
– 2005. október: három adóparadicsomban bejegyzett cég tulajdonába kerül a szervercég. A vételár összesen 2,4 milliárd forint. Az egyik offshore cég igazgatója Bajnai Gordon volt. A másik Kóka János gazdasági miniszter volt sógorának, Lepp Gyulának az érdekeltségébe tartozott.
– A Dataplex több állami megrendelést is kap a Kóka János gazdasági miniszter felügyelete alatt működő állami cégtől. A megrendelések jelentősen növelik a cég értékét.
– 2005. december 12.: a Dataplexet eladják a Magyar Telekomnak 5,2 milliárd forintért. A ciprusi cégek mögött megbújó tulajdonosok közel 3 milliárd forintnyi haszonra tettek szert.
– 2007.: a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozni kezd az ügyben hűtlen kezelés gyanújával.
– 2010.: a Fővárosi Főügyészség áttette a nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, és a gyanút adócsalásra módosította.
– 2013. december: a NAV lezárta a nyomozást az ügy egy részében, és az iratokat vádemelési javaslattal megküldte az ügyészséghez, az ügyben Herczegh Tamás, a MÁV Informatika volt vezetője ellen vádat emelt az ügyészség.

MNO - Magyar Nemzet
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Szijjártó: a globális biztonság forog kockán
  Jelenleg nem túlzás azt állítani, hogy az ukrajnai háború miatt a globális biztonságunk forog kockán - mondta a külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági és Szociális Bizottság 3. miniszteri szintű ülésén Bangkokban.
 • Kövér: kiválóak a magyar-török kapcsolatok
  Az ukrán-orosz háború hatásairól és veszélyeiről, valamint a magyar-török kétoldalú kapcsolatokról tárgyalt Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Mustafa Sentop, a Török Nagy Nemzetgyűlés elnöke szerdán Budapesten.
 • Nemzeti konzultáció az EU-szankciókról
  A kormány szerdai ülésén elfogadta a Fidesz-frakció kezdeményezését: nemzeti konzultációt indítunk a szankciókról - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülés után a Facebookon.
MTI Hírfelhasználó