Őszödi beszéd - Gyurcsány elszólta magát?!
Ellentmondásokkal teli interjút adott Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A bukott miniszterelnök az őszödi beszédről szóló jelentés kapcsán bonyolódott kusza magyarázkodásba, és még államtitkot is sértett. A beszélgetésből kiderül, hogy a meglehetősen szelektív memóriájú exkormányfő a Fideszre kenné a 2006-os eseményeket; az őszödi beszédre pedig továbbra is büszke.
2014. február 23. 16:28

„Meg tudom mondani, hogy biztosan mi nem történt, és nem tudom megmondani, hogy biztosan mi történt” – kezdte zavaros magyarázkodását Gyurcsány az ATV-ben. Ismert, a média péntek este hozta nyilvánosságra az Alkotmányvédelmi Hivatal két jelentését, melyek szerint Gyurcsány Ferenc tudtával és közreműködésével szivárogtatták ki 2006 szeptemberében az őszödi beszédet, hogy eltereljék a figyelmet a megszorításokról.

Az első, Gyümölcsöskert fedőnevű jelentésről Gyurcsány is elismerte, hogy igaz. Ez „nagyjából annyit tartalmaz, hogy ide nem törtek be, nem lehallgatták őket, nem történt provokáció, nem felvették diktafonnal, hanem az egyik hivatalosan elkészített hangfelvételt – mert kettő készült – valaki továbbadta. Ennyit tartalmaz az első jelentés, szerintem az korrekt” – közölte.

A politikus a második, Gerilla fedőnevű jelentésről kerek perec kijelentette, hogy egy szó sem igaz belőle. Ezek után hosszas fejtegetésbe kezdett arról, hogy milyen jelentések készületek korábban Őszödről: „Egy hároméves folyamatban készülnek ilyen-olyan jelentések, és 2009 decemberében lezárják a vizsgálatot, és készül egy zárójelentés. Ezt a zárójelentést nem hajlandó nyilvánosságra hozni a belügyminiszter, ehelyett ennek a három évnek a folyamatában készült ilyen-olyan jelentésekkel traktál minket, azért mert a zárójelentés államtitkot képez.” Gyurcsány szerint a most nyilvánosságra került jelentés nem Őszödöt összegzi, hanem a Rózsa-Floresről megtudott információkat, az ő ideológiai, politikai hátterét.

Gyurcsány olvasgathatta az államtitkokat

Az is kiderül a beszélgetésből, hogy bár ezt a végső jelentést Bajnai még 2009 decemberében titkosította, valahogy mégis Gyurcsány asztalán landolt. A Demokratikus Koalíció elnöke a titkosítás ellenére elárult három részletet ebből az összegző jelentésből: elsőként, hogy a hangfelvétel belülről, az MSZP-től jött, majd hogy a jelentés készítői nem tudják, ki volt a kiszivárogtató, harmadszor pedig azt, hogy a felvétel eljuttatását a sajtóhoz a Fidesz vezetői szervezték meg.

„Orbán Viktor futballhuligánokkal szövetkezett”

Gyurcsány végül arra a következtetésre jutott, hogy a Fidesz készült a 2006-os eseményekre, „provokált, és ügyet csinált”. Szerinte a Fidesz egy olyan szituációt szervezett és készített elő, amely végül a tévészékház ostromához vezetett. A volt kormányfő egészen odáig megy, hogy azt állítja, Orbán Viktor futballhuligánokkal szövetkezett, és Orbán kollégái szervezték a felvétel terjesztését és kiszivárogtatását, sőt a 2006-os őszi megmozdulásokat is.

Szelektív memória

A DK-elnök az interjú közepe táján kijelentette: „ha ez a történet nem jön elő 2006 szeptemberében, én nem emlékszem rá, hogy mondtam ilyen beszédet”. Ezt az állítását később is megismételte: „két hét múlva meg arra sem emlékeztem, hogy ilyen volt”. Nem sokkal később viszont már jelezte, az tisztán megvan neki, hogy az őszödi beszéd után „meg is tapsoltak, volt, aki könnyezett, én meg boldog voltam, hogy megszavaztattam velük a konvergenciaprogramot”.

Az emlékezetkiesés még furcsábbnak tűnik egy az Indexnek 2013 novemberében adott interjú fényében, amelyben még arra is emlékszik, hogy az ominózus őszödi beszéd előtt egy másikat is tartott. Erről azt nyilatkozta: „arról beszéltem, milyen mély reformok sokaságát kell az új ciklusban megcsinálni, és hogy erre másfél évig nem volt mód. Azt értékeltem úgy, hogy ahogy addig kormányoztunk, úgy nem érdemes.”

A bukott kormányfő azt is megosztotta az ATV-vel: „én akkor [a kiszivárogtatás után – a szerk.] nagyon nem éreztem magam bűnösnek. Egyébként ma sem. Ez egy átkozottul jó beszéd. A tartalmára – hogy egy másik országot kell csinálni – arra meg tök büszke vagyok a mai napig.” Gyurcsány egyébként az Indexnek korábban azt is nyilatkozta: az őszödi beszéd „a politikai krédóm, és mára bizonyos értelemben a Demokratikus Koalíció morális alapvetése is”. Sőt, azt is mondta, hogy az ő korszakváltása Balatonőszödön kezdődött.

Megint előkerült a három név

Az ATV riportere az interjú során utalt arra a borítékra, amelyet Gyurcsány 2011-ben adott Mesterházynak három névvel, egy nőével és két férfiéval, szerinte ők szivárogtatták ki a beszédet. Gyurcsány erre reagálva azt mondta, nagyon el szeretné mondani, ki szivárogtatott, azt is hozzátette, azokat az embereket, akikre gondol „nem is nagyon kedveli sem emberként, sem politikusként”, de amíg nincs cáfolhatatlan bizonyítéka, addig nem fog előállni a nevekkel.

Szálka vagy gerenda?

„Én nem egyszerűen szálka vagyok a Fidesz szemében, hanem maga a megkerülhetetlen gerenda. Politikai értelemben engem ők meg akarnak ölni; Sukoróval meg a bánat tudja, micsodával” – értékelte saját jelentőségét Gyurcsány. Azt is mondta: „az embernek időnként kell verekednie a politikában, én ezt néha még élvezem is”. Hozzátette: „az én lelkiismeretem a szivárogtatás tekintetében elképesztően tiszta. Itt valakik tisztességtelen játékot játszanak.” A politikus tagadta, hogy ő szivárogtatta ki a jelentést vagy hogy egyeztetett volna róla.

ATV, MNO, Index
  • Majdan Minszkben
    A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
MTI Hírfelhasználó