Letartóztatási parancs Janukovics ellen
Letartóztatási parancsot adott ki Viktor Janukovics leváltott államfő ellen az ukrán rendőrség tömeggyilkosság vádjával.
2014. február 24. 10:59

Letartóztatási parancsot adott ki Viktor Janukovics leváltott államfő ellen az ukrán rendőrség – közölte Arszenyij Avakov ideiglenes belügyminiszter hétfőn, hozzátéve, hogy Janukovicsot tömeggyilkosság vádjával akarják őrizetbe venni.

A posztjáról eltávolított államfő hollétéről különböző értesülések látnak napvilágot az ukrán médiában. Elterjedt a híre, hogy állítólag a Krím-félszigeten van, ahol már őrizetbe is vették. Ezt azonban az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) nem erősítette meg. Az SZBU tevékenységének felügyeletével megbízott Valentin Nalivajcsenko és Arszenyij Avakov ideiglenes belügyminiszter eközben a Krími Autonóm Köztársaság fővárosába, Szimferopolba érkezett, Nalivajcsenko szavai szerint rövid munkalátogatásra.

Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt vezetője vasárnap este kijelentette: kivétel nélkül büntetés vár azokra, akiknek közük volt a „jogsértő cselekedetekhez” Ukrajnában, a rendvédelmi szervek munkatársaira pedig átvilágítás vár. Korábban Viktor Psonka leváltott és körözött főügyész Kijev melletti nyaralóját is lefoglalták a népi önvédelmi erők, a fényűzés ugyan elmarad a Janukovics-villában látottaktól, de azért saját magát megfestette Napóleonként.

-------------------------------------------------------------

Így kerülhető el az ukrán államcsőd

Továbbra is nagy a kockázata az ukrán államcsődnek, amely azonban elkerülhető, ha sikerül időben megállapodni egy új külső pénzügyi csomagról a nagy valószínűséggel kieső orosz kötvényvásárlási program helyett – vélekedtek hétfői helyzetértékeléseikben londoni pénzügyi elemzők. Az államcsőd elkerülésével kapcsolatos óvatos piaci derűlátást tükrözte, hogy jelentősen csökkent az ukrán törlesztéskockázatra kínált fedezeti ügyletek díjszabása a hétfői londoni nyitásra.

Az erősen eladósodott Ukrajnának mintegy 35 milliárd dollár külső támogatásra van szüksége a következő két évben, és a segély első részletének egy-két héten belül meg kellene érkeznie – derül ki az ukrán pénzügyminisztérium hétfői közleményéből. Nyugati partnereinknek azt javasoltuk, hogy szervezzenek meg egy nagy nemzetközi adományozó értekezletet – közölte Jurij Kolobov ügyvezető pénzügyminiszter.

MNO - MTI
  • Szombaton nyithatnak a teraszok
    Megvan a 3,5 millió beoltott, így a teraszok szombat reggeltől kinyithatnak - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.
  • Hétfőtől a tömeges oltás
    Müller Cecília a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján azt mondta: a rendelkezés célja, hogy az oltópontokon és a háziorvosoknál is minél többen, minél gyorsabban megkaphassák az oltást.
  • A Föld napja: égető a feladat a környezet megóvása
    Nagy István a Föld napja alkalmából az ETO Stadionnál tartott faültetésnél azt mondta, "nem vagyunk könnyű helyzetben, mert az éghajlat változását már mindennap tapasztaljuk a bőrünkön".
MTI Hírfelhasználó