Napóleonként ábrázoltatta magát az ukrán főügyész
Kivétel nélkül büntetés vár azokra, akiknek közük volt a „jogsértő cselekedetekhez” Ukrajnában.
2014. február 24. 14:43

Kivétel nélkül büntetés vár azokra, akiknek közük volt a „jogsértő cselekedetekhez” Ukrajnában, a rendvédelmi szervek munkatársaira pedig átvilágítás vár – jelentette ki Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt vezetője. Közben Viktor Psonka leváltott és körözött főügyész Kijev melletti nyaralóját is lefoglalták a népi önvédelmi erők. A közép-európai külügyminiszterek ma Budapesten tárgyalnak az ukrán helyzetről.

Az ukrán párt sajtószolgálatának hétfői közleménye szerint Klicsko azt hangoztatta: azokat, akik az ukrán nép ellen bűnös parancsokat adtak ki, kivétel nélkül megbüntetik. „Meg vagyok győződve arról, hogy nem kerülhetik el a büntetést azok, akik a vérontást, emberek tucatjainak halálát, százak sebesülését okozták” – hangsúlyozta az ukrán politikus, aki szerint egyetlenegy jogsértés sem maradhat következmények nélkül.

Klicsko szerint a rendvédelmi szervek képviselőinek tekintélye semmivé vált, s nem kevés időre van szükség ahhoz, hogy azt helyre lehessen állítani. „Meggyőződésem, hogy átvilágításra van szükség” – mondta, s erre példaként Grúziát hozta fel, ahol a rendőrség reformja Miheil Szaakasvili volt grúz államfő elnökségi idejének egyik legfontosabb vívmányának számított.

Szaakasvili vasárnap este a Majdanon, az ellenállás központjának számító kijevi főtéren mondott beszédet és fejet hajtott az elmúlt napok összecsapásai áldozatainak emléke előtt.

Oltárok, ikonok, képek

Viktor Psonka leváltott és körözött főügyész Kijev melletti nyaralóját is lefoglalták a népi önvédelmi erők, akárcsak korábban Viktor Janukovics menesztett államfő vidéki rezidenciáját.

A TSN hírportál vasárnapi beszámolója szerint Psonka valóságos palotát építtetett magának Gorenicsi faluban, amely csak úgy csillog-villog belül a rengeteg hamisdrágakő-berakástól és aranyozástól. Az újságírók számára a hétvégén bemutatott dácsa lakatlan volt, csak egy őr vigyázott az egykori hatalmasság birtokára, amelyet ezenfelül természetesen kőoroszlánok is védtek a bejáratnál.

A ház minden hálójában házi oltár áll, a falakon értékes ikonok, képek, köztük Psonkáé és feleségéé különböző szerepábrázolásban, mint Cézár, Napóleon, Olga nagyhercegnő vagy Katalin cárnő. Psonka dolgozószobája olyan, akár egy templom, itt még szentek ereklyéit is meg lehet találni.

Ukrajnáról tárgyalnak a külügyminiszterek

Ukrajnáról is tárgyalnak a visegrádi országok külügyminiszterei román, bolgár és görög kollégáikkal ma Budapesten. A külügyminiszterek megvitatják az ukrajnai válsághelyzetet. Mivel hét uniós tagállam képviselteti magát az eseményen, ez lesz a tagállamok külügyminisztereinek legszélesebb körű találkozója a tárcavezetők múlt csütörtöki brüsszeli rendkívüli ülése után.

A tanácskozás alkalmával kétoldalú megbeszélést folytat Martonyi János magyar és Evangelosz Venizelosz görög külügyminiszter, továbbá magyar–cseh kétoldalú eszmecsere keretében bemutatkozik az új cseh külügyminiszter, Lubomír Zaorálek.

A V4-es találkozón a csoport külügyminiszterei: Martonyi János, továbbá Radoslaw Sikorski lengyel, Lubomír Zaorálek cseh és Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter a magyar elnökség aktuális kérdéseit és az elnökség hátralévő időszakára vonatkozó terveket vitatják meg. Emellett energetikai projektek és a keleti partnerségi kezdeményezés helyzetével kapcsolatos ügyek szerepelnek a napirenden.

A Titus Corlatean román, Krisztian Vigenin bolgár és Evangelosz Venizelosz görög külügyminiszterekkel folytatandó tárgyaláson szintén szó lesz a keleti partnerség aktuális kérdéseiről, az energetikai együttműködés lehetőségeiről, valamint a szíriai válsághoz kötődő menekülthelyzetről. A miniszterek megvitatják a Nyugat-Balkán országaival összefüggő ügyeket, továbbá szót ejtenek a májusi európai parlamenti választásokról.

--------------------------------------------------------

Timosenko: Kérem, ne vegyenek számításba

Julija Timosenko vasárnap kijelentette: nem akar miniszterelnök lenni. Viktor Janukovics megpróbálta elhagyni az országot, de nem kapott felszállási engedélyt.

Moszkvának megéri kivárni, amíg Ukrajnában létrejönnek az új hatalmi struktúrák, de a Kreml addig is a szomszédos országot stabilizáló politikai erő mellett foglalhat állást – vélekedtek az Interfax orosz hírügynökségnek vasárnap nyilatkozó moszkvai politikai szakértők. Az orosz nagykövetet azóta hazarendelték.

Eseménydús szombat

A parlament szombaton elmozdította tisztségéből Viktor Janukovics államfőt, és előre hozott elnökválasztást írt ki május 25-ére. A határozat elfogadásával szinte egy időben szabadon távozott a harkivi kórházból Julija Timosenko 2011-ben bebörtönzött volt kormányfő.

MNO - MTI
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Énekelt vallomás a nemzeti összetartozás évszázados megtartóerejéről
  A nemzeti összetartozás napjához, eszméjéhez, a trianoni békediktátum százesztendős keserűségéhez méltó dalt alkotott, a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező felkérésére a Csík zenekar. A Hazám, hazám, édes hazám kezdetű népdalt dolgozták át oly módon, hogy az elszakított országrészek mindegyikét egy-egy énekes képviseli. Természetesen az anyaországban született művészek szintén hallhatók a kompozícióban, miként Tátrai Tibor szívszorító gitárszólója is hitet tesz az összetartozásról.
 • Áder: A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is
  A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is - mondta Áder János államfő a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján, az Országgyűlés emlékülésén, csütörtökön.
 • Szerencsés Károly: A revízió a magyarság számára erkölcsi kötelesség
  Szerencsés Károly a történelemtudomány kandidátusa, habilitált egyetemi docens, az ELTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola alapítója és tanára. Rendszeresen publikál jobboldali napi- és hetilapokban. A békediktátum századik évfordulója alkalmából kérdeztük a Monarchia hamis gyámságáról, a dualizmus bénító erejéről, a revízió és a „magyar igazság” kapcsolatáról, valamint a paradoxonról, a feloldhatatlannak tűnő ellentétről, ami Trianonban rejlik. Kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy a revízió valójában azért bukott el, mert a „győztesek” a nemzetiszocializmus és a fasizmus „szekeréhez kötötték”. Így került szembe a magyarok igazsága egy másik, sokkal dominánsabb igazsággal. Ezek után már nem volt kérdés, hogy melyik érvényesülhetett. A tanulság pedig az, hogy a magyarok számára „erkölcsi kötelesség” bejuttatni a saját igazságukat a regnáló, uralkodó igazság keretei közé. Ettől függ a múltunk és a jövőnk létjogosultsága is.
MTI Hírfelhasználó