Napóleonként ábrázoltatta magát az ukrán főügyész
Kivétel nélkül büntetés vár azokra, akiknek közük volt a „jogsértő cselekedetekhez” Ukrajnában.
2014. február 24. 14:43

Kivétel nélkül büntetés vár azokra, akiknek közük volt a „jogsértő cselekedetekhez” Ukrajnában, a rendvédelmi szervek munkatársaira pedig átvilágítás vár – jelentette ki Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt vezetője. Közben Viktor Psonka leváltott és körözött főügyész Kijev melletti nyaralóját is lefoglalták a népi önvédelmi erők. A közép-európai külügyminiszterek ma Budapesten tárgyalnak az ukrán helyzetről.

Az ukrán párt sajtószolgálatának hétfői közleménye szerint Klicsko azt hangoztatta: azokat, akik az ukrán nép ellen bűnös parancsokat adtak ki, kivétel nélkül megbüntetik. „Meg vagyok győződve arról, hogy nem kerülhetik el a büntetést azok, akik a vérontást, emberek tucatjainak halálát, százak sebesülését okozták” – hangsúlyozta az ukrán politikus, aki szerint egyetlenegy jogsértés sem maradhat következmények nélkül.

Klicsko szerint a rendvédelmi szervek képviselőinek tekintélye semmivé vált, s nem kevés időre van szükség ahhoz, hogy azt helyre lehessen állítani. „Meggyőződésem, hogy átvilágításra van szükség” – mondta, s erre példaként Grúziát hozta fel, ahol a rendőrség reformja Miheil Szaakasvili volt grúz államfő elnökségi idejének egyik legfontosabb vívmányának számított.

Szaakasvili vasárnap este a Majdanon, az ellenállás központjának számító kijevi főtéren mondott beszédet és fejet hajtott az elmúlt napok összecsapásai áldozatainak emléke előtt.

Oltárok, ikonok, képek

Viktor Psonka leváltott és körözött főügyész Kijev melletti nyaralóját is lefoglalták a népi önvédelmi erők, akárcsak korábban Viktor Janukovics menesztett államfő vidéki rezidenciáját.

A TSN hírportál vasárnapi beszámolója szerint Psonka valóságos palotát építtetett magának Gorenicsi faluban, amely csak úgy csillog-villog belül a rengeteg hamisdrágakő-berakástól és aranyozástól. Az újságírók számára a hétvégén bemutatott dácsa lakatlan volt, csak egy őr vigyázott az egykori hatalmasság birtokára, amelyet ezenfelül természetesen kőoroszlánok is védtek a bejáratnál.

A ház minden hálójában házi oltár áll, a falakon értékes ikonok, képek, köztük Psonkáé és feleségéé különböző szerepábrázolásban, mint Cézár, Napóleon, Olga nagyhercegnő vagy Katalin cárnő. Psonka dolgozószobája olyan, akár egy templom, itt még szentek ereklyéit is meg lehet találni.

Ukrajnáról tárgyalnak a külügyminiszterek

Ukrajnáról is tárgyalnak a visegrádi országok külügyminiszterei román, bolgár és görög kollégáikkal ma Budapesten. A külügyminiszterek megvitatják az ukrajnai válsághelyzetet. Mivel hét uniós tagállam képviselteti magát az eseményen, ez lesz a tagállamok külügyminisztereinek legszélesebb körű találkozója a tárcavezetők múlt csütörtöki brüsszeli rendkívüli ülése után.

A tanácskozás alkalmával kétoldalú megbeszélést folytat Martonyi János magyar és Evangelosz Venizelosz görög külügyminiszter, továbbá magyar–cseh kétoldalú eszmecsere keretében bemutatkozik az új cseh külügyminiszter, Lubomír Zaorálek.

A V4-es találkozón a csoport külügyminiszterei: Martonyi János, továbbá Radoslaw Sikorski lengyel, Lubomír Zaorálek cseh és Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter a magyar elnökség aktuális kérdéseit és az elnökség hátralévő időszakára vonatkozó terveket vitatják meg. Emellett energetikai projektek és a keleti partnerségi kezdeményezés helyzetével kapcsolatos ügyek szerepelnek a napirenden.

A Titus Corlatean román, Krisztian Vigenin bolgár és Evangelosz Venizelosz görög külügyminiszterekkel folytatandó tárgyaláson szintén szó lesz a keleti partnerség aktuális kérdéseiről, az energetikai együttműködés lehetőségeiről, valamint a szíriai válsághoz kötődő menekülthelyzetről. A miniszterek megvitatják a Nyugat-Balkán országaival összefüggő ügyeket, továbbá szót ejtenek a májusi európai parlamenti választásokról.

--------------------------------------------------------

Timosenko: Kérem, ne vegyenek számításba

Julija Timosenko vasárnap kijelentette: nem akar miniszterelnök lenni. Viktor Janukovics megpróbálta elhagyni az országot, de nem kapott felszállási engedélyt.

Moszkvának megéri kivárni, amíg Ukrajnában létrejönnek az új hatalmi struktúrák, de a Kreml addig is a szomszédos országot stabilizáló politikai erő mellett foglalhat állást – vélekedtek az Interfax orosz hírügynökségnek vasárnap nyilatkozó moszkvai politikai szakértők. Az orosz nagykövetet azóta hazarendelték.

Eseménydús szombat

A parlament szombaton elmozdította tisztségéből Viktor Janukovics államfőt, és előre hozott elnökválasztást írt ki május 25-ére. A határozat elfogadásával szinte egy időben szabadon távozott a harkivi kórházból Julija Timosenko 2011-ben bebörtönzött volt kormányfő.

MNO - MTI
  • Szombaton nyithatnak a teraszok
    Megvan a 3,5 millió beoltott, így a teraszok szombat reggeltől kinyithatnak - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.
  • Hétfőtől a tömeges oltás
    Müller Cecília a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján azt mondta: a rendelkezés célja, hogy az oltópontokon és a háziorvosoknál is minél többen, minél gyorsabban megkaphassák az oltást.
  • A Föld napja: égető a feladat a környezet megóvása
    Nagy István a Föld napja alkalmából az ETO Stadionnál tartott faültetésnél azt mondta, "nem vagyunk könnyű helyzetben, mert az éghajlat változását már mindennap tapasztaljuk a bőrünkön".
MTI Hírfelhasználó