Svájcban is körözik Janukovicsot
A genfi igazságügyi hatóságok pénteken bejelentették, hogy bűnügyi eljárást indítottak Viktor Janukovics, valamint fia, Olekszandr (képünkön) ellen pénzmosás gyanújával.
2014. február 28. 13:33

A genfi igazságügyi hatóságok pénteken bejelentették, hogy bűnügyi eljárást indítottak a leváltott ukrán államfő, Viktor Janukovics, valamint fia, Olekszandr ellen pénzmosás gyanújával. Az orosz vezetés csak ideológiai okokból döntött Viktor Janukovics ukrán elnök megmentése mellett - vélekednek a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz lap pénteki számában szakértők, akik helyeslik, hogy a Kreml nem fedi fel további lépéseit az ukrajnai eseményekkel kapcsolatban.

Eközben a svájci kormány olyan határozatot hozott nyilvánosságra, amelyben befagyasztják húsz ukrán személyiség, többségükben az előző kormány leváltott minisztereinek svájci vagyonát.

Vitalij Klicsko szerint a leváltott elnököt haladéktalanul bíróság elé kell állítani Ukrajnában, mert ő a felelős a meggyilkolt tüntetők haláláért. Janukovics azonban még mindig államfőnek tekinti magát, ami "abszurd", Vlagyimir Putyin orosz államfő pedig védelmet nyújt a "véres kezű diktátornak", ami provokáció - emelte ki a politikus. 

 Szevasztopolba repült Janukovics?

Nyolc katonai helikopter szállt le pénteken a Krím félszigeten lévő Szevasztopolban, és elképzelhető, hogy az egyiknek a fedélzetén Viktor Janukovics szökésben lévő volt elnök tért vissza Oroszországból Ukrajnába - jelentette a zn.ua hírportál.

A portálnak név nélkül nyilatkozó forrás közölte, hogy a helikopterek az oroszországi Anapából érkeztek.
Refat Csubarov, a krími tatárok parlamentjének (medzslisz) elnöke megerősítette a nyolc orosz helikopternek a dél-ukrajnai városba érkezését. Azt azonban, hogy az egyik fedélzetén Janukovics utazott volna, nem tudta megerősíteni, szavai szerint most ellenőrzik ezt az információt.
Janukovics ellen tömeggyilkosságért nemzetközi körözés van érvényben.

A Kreml ideológiai okokból döntött Janukovics megmentése mellett

Alekszej Muhin, az orosz Politikai Információs Központ nevű intézmény vezérigazgatója helyesli Moszkva kiváró álláspontját Ukrajnával kapcsolatban. Szerinte ugyanis amint a Kreml kinyilvánítaná további szándékait, azokat Nyugaton azonnal bírálnák. A szakértő lehetségesnek tartja azt is, hogy az orosz vezetésre példa nélkül álló nyomást fognak gyakorolni. 

Muhin rámutatott, az orosz politika rejtett szándékai "a szükséges pillanatban" mutatkoznak meg. Ezt bizonyítja, hogy Vlagyimir Putyin szerdán elrendelte a fegyveres erők harckészültségének váratlan ellenőrzését az Ukrajnával határos nyugati, valamint a közép-oroszországi katonai körzetben, illetve az is, hogy az oroszbarát Alekszej Csalijt választották meg Szevasztopol polgármesterének. Muhin szerint Moszkva egyfajta "cselgáncstaktikát" választott: nyugodtnak, békésnek, sőt tétovának tűnik, így az ellenfél nem tudja, "hol fog lecsapni". Úgy véli, ez hatékony taktika "a Nyugattal folyó küzdelemben". 

Gleb Pavlovszkij orosz politikai szakértő ezzel szemben meglehetősen merevnek és visszavonhatatlannak tartja a Kreml Ukrajnával kapcsolatos álláspontját. Szerinte Oroszország nem tudja befolyásolni a helyzetet a szomszédos országban. A Kijevtől megijedt krími orosz közösségek aktivizálása gyenge eszköz Moszkva kezében. Pavlovszkij úgy véli, hogy Oroszország nem vállal felelősséget a Krímben zajló eseményekért, de szerinte egyáltalán nem kell elhatárolódnia az ottani folyamattól. 

Pavlovszkij törvényesnek tartja az ukrán parlamentet, de rámutatott, minthogy Viktor Janukovics leváltása nem közjogi felelősségre vonás útján ment végbe, így Moszkvának nem kell automatikusan elismernie az ukrán politikus eltávolítását az államfői posztról. Szerinte nincs szó arról, hogy Janukovicsnak politikai menedéket adtak volna Oroszországban. Az ukrán politikus csak védelmet kapott, így ezután Moszkva "azt csinál, amit akar, még át is adhatja őt a jövőbeni ukrán hatalomnak". Pavlovszkij szerint a most Kijevben hatalmon lévőknek nem lehet Viktor Janukovicsot átadni, ők gyorsan vallomásra kényszeríthetik a politikust, vagy öngyilkosságnak feltüntetve megölnék őt. "Erre már volt példa Kijevben" - tette hozzá. 

Az ukrajnai narancsos forradalom idején, 2004. december 27-én Heorhij Kirpa volt ukrán közlekedési miniszter, Viktor Janukovics elnökké választásának támogatója lelte halálát gyanús körülmények között. 2005 márciusában pedig Jurij Kravcsenko volt ukrán belügyminiszter lett öngyilkos, mielőtt kihallgathatták volna Georgij Gongadze grúz származású újságíró meggyilkolása ügyében.

 A miniszterelnök, akit senki sem szeretett

Volt tanácsadója szerint mindegyik oldal Janukovics bukását akarta. 

A leváltott ukrán elnök egyik volt tanácsadója szerint Viktor Janukovics vesztét a döntésképtelensége okozta: miután elutasította az európai partnerséget, de Oroszországhoz sem akart közeledni, mindegyik oldal cserbenhagyta.

"Túl egyszerű lenne azt mondani, hogy minden az elnök hibája. Úgy gondolom, hogy egy harmadik erő befolyásolta azt, ami történt" - mondta a tüntetők elleni állami erőszakról a Le Monde című napilapnak Hanna Herman, aki a narancsos forradalom óta tízen éven át "folyamatosan súlyos és sötét hangulatban" volt az ex-elnök egyik legközelebbi munkatársa.   
A tanácsadó nem mondta ki, de az interjút készítő újságíró szerint egyértelműen jelezte, hogy harmadik erőként Moszkvára gondol. 

"Nem hiszem el, hogy (Janukovics) képes lett volna eldönteni és parancsot adni az emberek megölésére a Majdanon" - hangsúlyozta a korábban kormányzó Régiók Pártjának képviselője. Hozzátette: "Amikor éppen jó úton voltunk vele, a telefon csengett, és ki kellett mennünk. Amikor visszamentünk, más lett. A mesterlövészekről nem is tudom, honnan jöttek".

Hanna Herman szerint döntésképtelensége lett Janukovics veszte: "Elutasította az európai integrációt, de a Putyinhoz való közeledést is. Azt gondolta, hogy lehetséges sem az egyik, sem a másik oldalhoz tartozni. (...) A rendszer olyan volt, hogy mindenki a vesztét akarta. A kisemberek, Moszkva és az oligarchák érdeke egybeesett. Ezt nem lehetett feloldani."

 Olekszandr, Janukovics fia a fő bűnös

Janukovics fia, Olekszandr irányított mindent" - hívta fel a figyelmet Herman.
Arra a kérdésre, hogy terheli-e felelősség Janukovicsot a 82 ember haláláért, Herman azt mondta, hogy "nem szabad ördögnek lefesteni" a volt elnököt. Szerinte a fiának, "Olekszandrnak nagyon erős befolyása volt" az apjára. 

"Ha valaki nem tetszett Olekszandrnak, az nagyon nehéz helyzetbe került. (...) Janukovics elhagyta a (gyermekei) anyját és bűntudatot érzett előttük. A személyiségének voltak nagyon szimpatikus oldalai, mély gátlásokkal" - mondta a volt tanácsadó. 
Emlékeztetett arra, hogy Janukovics anyja meghalt, apja újranősült, a mostohaanyja pedig rosszul bánt vele, ezért végül nagyanyja vette magához, majd az utcán élt bűnözők között. Már kiskorúként is volt börtönben, aztán verekedés miatt egy évre ítélték. 
"Ezt követően az volt az egyetlen vágya, hogy gazdag legyen és revánsot vegyen" - mondta a volt tanácsadó. 
Herman ma már úgy gondolja, hogy a börtönt megjárt embereket nem lenne szabad a hatalom közelébe engedni. 

"A börtön megtöri az embert. Amikor ezt mondom, Julija Timosenkóra (volt kormányfőre) is gondolok" - hívta fel a figyelmet Herman. 
"Janukoviccsal és Julijával is az a probléma, hogy nem tudtak egymásnak megbocsátani mindazokért, ami köztük történt" - tette hozzá. 
A volt tanácsadó saját bevallása szerint azért maradt az utolsó pillanatig Janukovics mellett, mert ha elment volna, "senki más nem mondta volna meg az igazságot az elnöknek. Az emberek csak azt ismételgették neki, hogy minden rendben van.”

-------------------------------------------------

A volt tanácsadó úgy véli, hogy Moszkvának egyszerűen elege lett abból, hogy Viktor Janukovics folyamatosan lavírozott Brüsszel és keleti szomszédja között. A Majdanon pedig a "nagyon rendes embereken" kívül "nagyon sok bűnöző és az oligarchák pénze" is jelen volt. Szerinte ez utóbbiak is támogatták a hatalom bukását, mert minden egy kézben koncentrálódott.

MHO - MTI
  • Szombaton nyithatnak a teraszok
    Megvan a 3,5 millió beoltott, így a teraszok szombat reggeltől kinyithatnak - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.
  • Hétfőtől a tömeges oltás
    Müller Cecília a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján azt mondta: a rendelkezés célja, hogy az oltópontokon és a háziorvosoknál is minél többen, minél gyorsabban megkaphassák az oltást.
  • A Föld napja: égető a feladat a környezet megóvása
    Nagy István a Föld napja alkalmából az ETO Stadionnál tartott faültetésnél azt mondta, "nem vagyunk könnyű helyzetben, mert az éghajlat változását már mindennap tapasztaljuk a bőrünkön".
MTI Hírfelhasználó