Orbán: 12 ezerre kell növelni az exportképes kkv-k számát
A mostani és a következő kormánynak is célkitűzése, hogy az exportképes kis- és közepes vállalkozások számát 2 ezerről 12 ezerre növelje.
2014. március 1. 14:15

Jelentette ki Orbán Viktor szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírgelsén. A miniszterelnök a Tranzit Food Kft. 600 millió forintos beruházással létrehozott élelmiszeripari továbbfeldolgozó üzemének avatásán elmondta, az Eximbank adatbázisa alapján jelenleg körülbelül 2 ezer olyan kis- és középvállalkozás van Magyarországon, amelyik képes saját terméket és szolgáltatást előállítani és exportként értékesíteni.

A szakemberek szerint a magyar gazdaság akkor áll majd igazán a saját lábán, akkor lesz szinte megrendíthetetlen, akkor lesz versenyképes a nálunk szerencsésebb országokkal is, hogy ha ezeknek a cégeknek a száma 2 ezerről 12 ezerre fog nőni - fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor hozzátette: ha ez meglesz - és ehhez már most megvannak a pénzügyi-, finanszírozási és hitelnyújtási keretek - akkor a magyar gazdaság "feldönthetetlenül biztos" lábakon áll majd.

A miniszterelnök, méltatva a fejlesztést megvalósító kacsa- és liba továbbfeldolgozással foglalkozó családi társaságot, kifejtette, nemcsak közgazdasági, hanem "szívbéli okokból" is az a helyes, ha a magyar gazdaság gerincét a magyar kézben lévő vállalkozások adják. Szavai szerint ehhez megvan a természeti háttér, hiszen a magyarok Európa egyik legjobb adottságú földjét örökölték, az éghajlat kiegyensúlyozott, jó a termőtalaj és az ipari szennyezés még mindig rendkívül alacsony.

Ráadásul a mezőgazdasági adottságokkal párosul az évszázadok alatt kifejlesztett gazdálkodási kultúra, a birtokgondozás ösztöne és szakismerete, röviden tehát, a magyarok általában jó gazdák - rögzítette Orbán Viktor.

A kis- és középvállalkozásoknak különösképpen szükségük van egy jól működő, bátor és nemzetileg elkötelezett kormányra - folytatta -, mivel a mai magyar gazdálkodás feltételeit nem kizárólag Budapesten alakítják, számos előírás, törvény és szabály Brüsszelben születik. Orbán Viktor aláhúzta, egyáltalán nem mindegy, milyen lelkületű, összetételű, gondolkodásmódú emberekből áll a kormányzat, azaz "tudja-e mi a dolga, tudja-e mit kell tennie a nagy európai uniós csatákban".

A miniszterelnök ugyanakkor emlékeztette az ünnepség résztvevőit, a kormányzat "óriási harcokat" vívott bizonyos gazdasági kérdésekben, így például a baromfiágazat támogatásának megvédése érdekében.

Az eredmény az lett, hogy 2018 december végéig engedélyezték Magyarország számára az állatjóléti támogatások fenntartását, a baromi esetében ez az erre a célra fordítható támogatások megduplázását és 8 milliárd forintra emelését jelentette - ismertette Orbán Viktor. A kormányfő a félreértések eloszlatása érdekében leszögezte, "nem az Európai Unió ellen harcolunk, hanem a magyar emberek érdekeiért harcolunk az unióban."

"Aki ezt nem érti, annak csak annyit mondanék, hogy akinek nem borja, nem nyalja" - fűzte hozzá Orbán Viktor. Jó tudni - mondta -, hogy saját magunk helyett egyetlen európai nemzet sem fogja megvédeni a magyarok érdekeit.

A miniszterelnök beszédében arról is szólt, a következő hét évben jelentősen megváltozik a gazdaságfejlesztésre fordítható források elköltésének rendje. Egyszerűbb lesz és kevesebb bürokráciával jár majd a rendelkezésre álló támogatások lehívása, amelynek hatvan százalékát a gazdasághoz fogják rendelni.

A kormányfő beszédében kitért az áprilisi választásokra is, amely szavai szerint jelentős esemény, a "demokrácia ünnepe" lesz, amelyen részt lehet venni és meg lehet hozni azt a döntést, amely eldönti a közös jövőt. Az elmúlt négy év nem volt könnyű, pénzügyi válság és gazdasági összeomlás szélén egyensúlyozott Magyarország, segélyalapú gazdaságban éltek az emberek egy munkaalapú gazdaság helyett - sorolta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy Magyarország viszont most jobban teljesít, mint korábban.

Úgy érzem, a magyarok hinni kezdtek abban, hogy van értelme dolgozni, van értelme vállalkozni, fejleszteni és beruházni, mert előbb-utóbb a munka meghozza a várt sikert - jelentette ki. A miniszterelnök ugyanakkor nemzetgazdasági jelentőségűnek nevezte, hogy a kis- és középvállalkozások hogyan fognak dönteni az előttük álló választáson.

A vállalkozóknak igenis van szavuk, van jelentőségük, nem mindegy, mit mondanak, hová teszik a voksukat, nem mindegy, saját példájukkal mit erősítenek - tette hozzá.

"Azt kívánom a környékbeli településeknek, a megyének, az országnak, hogy a kkv-k mindig álljanak ki Magyarország mellett és válasszanak Magyarországhoz méltó nemzeti kormányt" - zárta szavait a miniszterelnök.

MTI nyomán
  • A Merkel-korszak vége
    Nyugatnémet szülők lánya, de keleti politikusként lett kancellár, majd halványult a keleti öröksége. Fiatal miniszterként Helmut Kohl köpönyegéből bújt elő, de hátat fordított a konzervatív értékeknek. Az ellentmondások mindent túlélő asszonya, Angela Merkel.
  • Újratemették Slachta Margitot
    Újratemették az amerikai emigrációban 1974-ben elhunyt Slachta Margit szerzetes nővért, a magyar Országgyűlés első női képviselőjét kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
MTI Hírfelhasználó