Nagyméretű szavazólapokra kell készülni
Az országos listák, valamint az egyéni jelöltek nagy száma miatt „óriási” szavazólapokra számíthatnak a választópolgárok április 6-án.
2014. március 5. 11:35

Az országos listák, valamint az egyéni jelöltek nagy száma miatt „óriási” szavazólapokra számíthatnak a választópolgárok április 6-án – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Ha egy adott választókerületben például 20 jelölt indul az országgyűlési választásokon, két A/4-es méretű szavazólapon kell majd szavazni, lesz olyan kerület is ugyanakkor, amelyben mintegy 40 jelölt méreti meg magát, ennek értelmében itt még nagyobb szavazólapra lehet számítani – ismertette Pálffy Ilona. A második szavazólapon várhatóan 31 párt, illetve pártszövetség neve szerepel majd.

Gond az is, hogy a jelölteket, illetve jelölő szervezeteket nem ábécérendben, hanem sorsolás alapján tüntetik fel a szavazólapokon. A választók eligazodását emiatt azzal segítenék a tervek szerint, hogy minden szavazókörben, megfelelő magasságban, a falra függesztenek majd egy kinagyított szavazólapot. Ezt lehet majd tanulmányozni sorban állás közben – mondta Pálffy Ilona.

A nagyméretű szavazólapok feltehetőleg le is lassítják a szavazás menetét, ezért plusz szavazófülkék felállításával gyorsítanák a voksolást – tette hozzá.

A következő időszak feladatairól szólva az NVI elnöke elmondta: amint az egyéni választókerületi választási bizottságok nyilvántartásba veszik a jelölteket, indul a nyomdai munka előkészítése. Először csak egy mintát készítenek el az adott kerületekben, mindegyik párttal egyeztetik, és csak ezt követően indul a sokszorosítás. Zajlik emellett a szavazatszámláló bizottságok felkészítése is.

Pálffy Ilona szavai szerint a jelöltek és a jelölőszervezetek száma miatt várhatóan lassabb lesz az adatok feldolgozása is.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • Megpróbálják besározni a történelmi megemlékezést
  Sokan megpróbálják elvitatni Magyarország történelmi érdemeit, amit az ország 1989-ben tanúsított – fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 Ma este című műsorában. A Századvég jogi szakértője a hétfőn Sopronba látogató Angela Merkel német kancellárt érő nemzetközi bírálatokra reagált.
 • Alaptalan támadás Maróth Miklós ellen
  Szisztematikus, politikai motivációktól sem mentes támadás indult Maróth Miklós ellen, miután elfogadta az egykori akadémiai kutatóhálózatot irányító új testület vezetői posztját. Az ellenzéki sajtóban a professzor CEU-n tanító régi ellenfeleinek vádjait elevenítették fel kritikaként, miközben Maróth Miklós munkáját nemzetközi szakmai körökben is elismerés övezi.
 • Elhúzták a vasfüggönyt a páneurópai pikniken
  A 30 évvel ezelőtti események elemzésére, megértésére nem történt kísérlet Németországban és az Európai Unióban sem – így értékelte a páneurópai piknik óta eltelt időszakot Schmidt Mária történész a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság adásában. A Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint ennek egyik oka, hogy a németek nem tudnak mit kezdeni a német egységgel.
MTI Hírfelhasználó