Nagyméretű szavazólapokra kell készülni
Az országos listák, valamint az egyéni jelöltek nagy száma miatt „óriási” szavazólapokra számíthatnak a választópolgárok április 6-án.
2014. március 5. 11:35

Az országos listák, valamint az egyéni jelöltek nagy száma miatt „óriási” szavazólapokra számíthatnak a választópolgárok április 6-án – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Ha egy adott választókerületben például 20 jelölt indul az országgyűlési választásokon, két A/4-es méretű szavazólapon kell majd szavazni, lesz olyan kerület is ugyanakkor, amelyben mintegy 40 jelölt méreti meg magát, ennek értelmében itt még nagyobb szavazólapra lehet számítani – ismertette Pálffy Ilona. A második szavazólapon várhatóan 31 párt, illetve pártszövetség neve szerepel majd.

Gond az is, hogy a jelölteket, illetve jelölő szervezeteket nem ábécérendben, hanem sorsolás alapján tüntetik fel a szavazólapokon. A választók eligazodását emiatt azzal segítenék a tervek szerint, hogy minden szavazókörben, megfelelő magasságban, a falra függesztenek majd egy kinagyított szavazólapot. Ezt lehet majd tanulmányozni sorban állás közben – mondta Pálffy Ilona.

A nagyméretű szavazólapok feltehetőleg le is lassítják a szavazás menetét, ezért plusz szavazófülkék felállításával gyorsítanák a voksolást – tette hozzá.

A következő időszak feladatairól szólva az NVI elnöke elmondta: amint az egyéni választókerületi választási bizottságok nyilvántartásba veszik a jelölteket, indul a nyomdai munka előkészítése. Először csak egy mintát készítenek el az adott kerületekben, mindegyik párttal egyeztetik, és csak ezt követően indul a sokszorosítás. Zajlik emellett a szavazatszámláló bizottságok felkészítése is.

Pálffy Ilona szavai szerint a jelöltek és a jelölőszervezetek száma miatt várhatóan lassabb lesz az adatok feldolgozása is.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Robotok hozzák el a munka és a társadalom megújulását
  Megjósolhatatlan a munkaerőpiaci hatása a digitalizációnak, abban ugyanakkor egyetértenek a szakértők, hogy kevesebb munkásra vagy akár gépkocsivezetőre lesz szükség. Ők sem válnak haszontalanná, mivel a teherautókat felváltó önvezető drónok vagy a szalagmunkások helyét átvevő robotok irányításához rájuk is szükség lesz.
 • Közvetlen konzultáció kezdődik az érintettekkel a gyöngyöspatai iskolaügyben
  Közvetlen konzultáció kezdődik a gyöngyöspatai iskolaügy érintettjeivel, a település önkormányzata és a tankerület a jövő héten a felpereseket levélben keresi meg, amelyben szervezett képzések széles választékát kínálják nekik – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.
 • A hazához vezető kalauz sokaknak
  1948-ban a kommunisták eltávolították az állásából Fekete Istvánt, elsősorban a Zsellérek című könyve miatt, melyben megírta, hogy Ajkán milyen kegyetlenségeket követtek el 1919-ben a vöröskatonák.
MTI Hírfelhasználó