Nagyméretű szavazólapokra kell készülni
Az országos listák, valamint az egyéni jelöltek nagy száma miatt „óriási” szavazólapokra számíthatnak a választópolgárok április 6-án.
2014. március 5. 11:35

Az országos listák, valamint az egyéni jelöltek nagy száma miatt „óriási” szavazólapokra számíthatnak a választópolgárok április 6-án – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Ha egy adott választókerületben például 20 jelölt indul az országgyűlési választásokon, két A/4-es méretű szavazólapon kell majd szavazni, lesz olyan kerület is ugyanakkor, amelyben mintegy 40 jelölt méreti meg magát, ennek értelmében itt még nagyobb szavazólapra lehet számítani – ismertette Pálffy Ilona. A második szavazólapon várhatóan 31 párt, illetve pártszövetség neve szerepel majd.

Gond az is, hogy a jelölteket, illetve jelölő szervezeteket nem ábécérendben, hanem sorsolás alapján tüntetik fel a szavazólapokon. A választók eligazodását emiatt azzal segítenék a tervek szerint, hogy minden szavazókörben, megfelelő magasságban, a falra függesztenek majd egy kinagyított szavazólapot. Ezt lehet majd tanulmányozni sorban állás közben – mondta Pálffy Ilona.

A nagyméretű szavazólapok feltehetőleg le is lassítják a szavazás menetét, ezért plusz szavazófülkék felállításával gyorsítanák a voksolást – tette hozzá.

A következő időszak feladatairól szólva az NVI elnöke elmondta: amint az egyéni választókerületi választási bizottságok nyilvántartásba veszik a jelölteket, indul a nyomdai munka előkészítése. Először csak egy mintát készítenek el az adott kerületekben, mindegyik párttal egyeztetik, és csak ezt követően indul a sokszorosítás. Zajlik emellett a szavazatszámláló bizottságok felkészítése is.

Pálffy Ilona szavai szerint a jelöltek és a jelölőszervezetek száma miatt várhatóan lassabb lesz az adatok feldolgozása is.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc
  • Elhunyt Sára Sándor, a nemzet művésze
    Életének 86. évében vasárnap meghalt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas filmrendező, operatőr, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója - közölte a család az MTI-vel.
  • A romboló Lügenpresse
    A rendező, Christian Twente érzi ezt a dilemmát, és ezért olyan nőnek állítja be a kancellár asszonyt, aki a köz, sőt mi több, egy egész földrész, vagy egy egész világ javára szenteli életet, és nincs ideje csip-csup magánéleti ügyekkel foglalkozni.
  • Szijjártó Péter: Ismét erőltetik a kötelező kvótát
    Európában ismét egy olyan időszak következik, amikor növelni akarják a nyomást a bevándorlásellenes kormányokon, és újra megpróbálják az európai országok torkán lenyomni a kötelező kvótát - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
MTI Hírfelhasználó