Az MSZP kampányfőnöke cáfolja Gyurcsányt és Bajnait
Molnár Zsolt, az MSZP kampányfőnöke, Gyurcsány Ferenc egykori párttársa Kocsis Mátéval közösen tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy nem manipulálták az Alkotmányvédelmi Hivatal által nyilvánosságra hozott, az őszödi beszéddel kapcsolatos végső jelentést. Gyurcsány Ferenc korábban azt mondta, nem valódi a jelentés, Bajnai Gordon pedig arról beszélt, hogy ezeknél bővebb tartalmú összegző jelentést olvasott.
2014. március 6. 16:54

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának csütörtöki ülésén megállapították: nem manipulálták az Alkotmányvédelmi Hivatal által nyilvánosságra hozott, őszödi beszéddel kapcsolatos végső jelentést. Erről számolt be a zárt ülés után újságíróknak Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke és Kocsis Máté, a bizottság fideszes tagja is.

Ezzel az MSZP kampányfőnöke, és Gyurcsány Ferenc egykori párttársa egyértelműen cáfolta a korábbi miniszterelnök és Bajnai Gordon szavait. A Demokratikus Koalíció elnöke az ATV-ben azt állította, hogy a nyilvánosságra hozott jelentés nem a valódi összegző jelentés. Bajnai pedig február 25-én beszélt arról, hogy az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról szóló nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentések csak részjelentések. Azt mondta, ő egy ezeknél bővebb tartalmú összegző jelentést olvasott, és hangsúlyozta: azért titkosította a dokumentum tartalmát, mert szerinte nem derült ki belőle az igazság.

Két hétig vizsgálódhatnak a tagok

Molnár Zsolt a sajtótájékoztatón arról is beszélt: azt nem tudni, hogy bármilyen későbbi irat vagy jelentés készülhetett-e. Ennek nyomát a rendelkezésre álló iratok alapján nem lehetett fellelni. Elmondta továbbá, hogy a bizottság tagjainak két hét áll rendelkezésükre, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal épületében az üggyel kapcsolatos iratokat áttanulmányozzák.

Arra a kérdésre, hogy a Nol.hu csütörtöki cikke szerint 22 tétel irat hiányozhat az őszödi jelentésből, sem Molnár, sem Kocsis nem reagált, mivel az zárt ülésre tartozó információt jelent. Kocsis Máté, a testület fideszes tagja előzőleg azt mondta, kezdeményezni fogja, hogy nyílt legyen az ülés, ehhez azonban a Belügyminisztérium nem járult hozzá. A politikus az ülés után úgy nyilatkozott: a tárca munkatársai szakmai indokok alapján nem támogatták a nyílt ülést.

Kocsis szerint a bizottság csütörtöki ülése elérte célját, mindenki megbizonyosodhatott arról, hogy az összefoglaló jelentés, amely már a közvélemény előtt is ismert, a teljes iratanyag alapján készült. „Nem manipulálták, nincs harmadik jelentés, minden vád, amelyet ezzel kapcsolatban Gyurcsány Ferenc és szövetségesei megfogalmaztak, alaptalan” – fogalmazott.

Vadai nem vehetett részt

A csütörtöki ülés kezdete után nem sokkal Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció politikusa, aki nem tagja a testületnek, de részt akart venni a tanácskozáson, elhagyta a termet. Mint elmondta, a Fidesz és az LMP frakciója nem támogatta, hogy részt vegyen a ülésén. Hozzátette: információi szerint a bizottság öt – több száz oldalnyi – dossziét kapott az Alkotmányvédelmi Hivataltól és a BM-től, de ő úgy gondolja, a testület nem kapta meg a teljes iratanyagot. A politikus közölte, levélben fordul Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy az őszödi beszéddel kapcsolatos teljes dossziét megkaphassa és áttanulmányozhassa.

A DK-s képviselő nyilatkozatára Kocsis úgy reagált: „Vadai már csak napokra van attól az állítástól, hogy Orbán Viktor mondta el az őszödi beszédet”. Arra a kérdésre, hogy miért nem lehetett jelent az ülésen, Kocsis Máté elmondta: Vadai Ágnes korábban elnöke volt a bizottságnak, így rendelkezésére áll az a C típusú tanúsítvány, amellyel részt vehetett volna az ülésen, de úgy vélekedtek, a Demokratikus Koalíció politikusának jelenléte nem segítené, hanem hátráltatná a bizottság munkáját. Kocsis megjegyezte, hogy Vadai kifejezetten személyeskedő, „olykor nőhöz is méltatlan” stílusban szokott beszélni bizottsági üléseken.

Gyurcsány „kever-kavar”

Az ülést kezdeményező Kocsis előzőleg újságíróknak azt mondta: az a fontos, hogy a bizottság megbizonyosodhasson arról, és az ellenzéki képviselők is belássák, a nyilvánosságra került, Őszöd-jelentés valódi, és „végre leállítsa magát” Gyurcsány abban, hogy hamisnak és hazugnak minősíti.

A volt miniszterelnök által említett, de Pintér Sándor belügyminiszter szerint nem létező 2009. decemberi jelentéssel kapcsolatban a fideszes képviselő azt mondta: Gyurcsány „kever-kavar” ebben az ügyben. „Ez a szovjet típusú reakció, ha kiderül valami, akkor tagadni kell, és hamisítást kell kiáltani – fogalmazott. – Gyurcsány Ferenc lebukott, ő szivárogtatta ki az őszödi beszédet.”

Kocsis szerint – miként azt a nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentés is tartalmazza – Gyurcsány Ferencnek érdeke volt, hogy a 2006-os megszorításokról elterelje a figyelmet. Ebbe a logikába belefér, hogy a zavargások kialakulásában sem volt ellenérdekelt – fűzte hozzá. Emellett a 2006-os eseményeket vizsgáló jelentés is számos olyan megállapítást tartalmaz, amely szerint a kormányzat, a rendőrség és a titkosszolgálat nem tett meg mindent azért, hogy a fővárosi zavargások ne következzenek be – mondta.

MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Főváros: hová tűntek a sok milliárdos pénztartalékok?
  Tarlós István a fővárosi pénzekről: nem igazán érthető, hova tűnt a rengeteg tartalék. 2019. december 31-én 160 milliárd forint értékpapír és 40 milliárd pénzmaradvány volt a főváros kasszájában
 • A Dunakanyar lovasai
  Szentendrén és környékén egyre több a lókedvelő, egyre többen foglalkoznak lótartással; van, aki csupán hobbiból, van, aki hagyományőrzés és van, aki lovagoltatás céljából.
 • A kormány célja, hogy megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot
  A kormány célja, hogy szeptember 30-áig megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot, és csaknem háromezer új hely megteremtésével felszámolja a börtönbizniszt - fogalmazott az igazságügyi miniszter hétfőn Veszprémben, tíz büntetés-végrehajtási intézet új épületszárnyainak közös átadórendezvényén.
MTI Hírfelhasználó