Nem Moszkva irányítja az ukrajnai eseményeket
Nem Oroszország irányítja az ukrajnai eseményeket - hangoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője egy pénteki nyilatkozatában.
2014. március 7. 21:49

Dmitrij Peszkov szóvivő a Rosszija 1 orosz állami televíziónak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy nem Moszkva irányítja az eseményeket, hanem épp az ellenkezőjéről van szó, vagyis Oroszországtól kértek segítséget, és ezt Moszkva nem hagyhatja figyelmen kívül. A Kreml befolyásos tisztviselője cáfolta, hogy a krími parlament döntést Moszkvából kezdeményezték volna.

Az orosz elnöki szóvivő hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyin államfő mindeddig nem élt a parlament felsőházának jóváhagyásával, és nem alkalmaztak orosz fegyveres erőt Ukrajnában. Közölte, hogy "Oroszország a béke biztosítéka az orosz világban".

Peszkov felhívta a figyelmet arra, hogy Putyin népszerűsége növekszik,és ez nem mindennapi jelenség az ukrajnai eseményekkel a háttérben. A szóvivő sajnálattal közölte, hogy bár az orosz államfő naponta igyekszik világossá tenni az orosz álláspontot, külföldön azt mégsem értik meg. "Ez szomorú, az pedig még rosszabb, hogy az esetleges válaszlépések szempontjából negatív következményekkel járhat" - fogalmazott. Kijelentette ugyanakkor, hogy Oroszország és a Nyugat közötti nézetletérések ellenére nem kezdődik el újabb hidegháború.

Az orosz elnök szóvivője éles szavakkal bírálta Ukrajnát és - ahogy fogalmazott - "mindazt, ami körülötte történik". Szerinte "a jogtalanság és a cinizmus győzelméről, valamint a nemzetközi jog összeomlásáról" van szó. Sajnálatosnak tartotta, hogy Oroszország nyugati partnerei elismerték a jelenlegi ukrajnai vezetést, "miközben nem ismerik el, hogy Ukrajnában másoknak is volna joguk a cselekvésre".

Dmitrij Peszkov megmosolyogtatónak nevezte, hogy Európában arra szólítják fel Oroszországot, tárgyaljon nyugati közvetítéssel a kijevi vezetéssel. " A bizalom ezen garanciavállalók iránt valószínűleg elveszett" - mondta.
A Kreml befolyásos tisztviselőjének nyilatkozatát a Rosszija 1 állami televíziós csatorna egyik népszerű, ugyanakkor a hatalom irányába elfogultnak tartott politikai vitaműsorában sugározták. A késő esti órákban közvetítendő műsort most előbbre hozták "a nagy érdeklődésre" hivatkozva.

Az orosz külügyminisztérium az Európai Unió állam- és kormányfőinek, Ukrajnával foglalkozó rendkívüli csúcstalálkozóján született döntésékre reagált pénteken. A tárca értetlenségének adott hangot, mivel szerinte "abban a kényes helyzetben, amikor a világ mindent elkövet annak érdekében, hogy megtalálja a kiutat az ukrajnai válságból", az Európai Unió " korántsem építő álláspontot" foglalt el.

Az orosz tárca közlése szerint az Európai Unió téved, ha azt hiszi, hogy az orosz állampolgárok és az üzleti körök számára fontos vízumkönnyítési tárgyalásoknak és az EU-orosz alapszerződés megvitatásának befejezésére nagyobb szüksége van Moszkvának, mint Brüsszelnek. Azt is hangoztatták, hogy Oroszország elutasítja "a szankciók és a fenyegetések nyelvezetét", ám ha azok megvalósulnak, "nem maradnak válasz nélkül".

Csütörtökön Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben bejelentette, hogy az Európai Unió felfüggeszti Oroszországgal a vízumügyi tárgyalásokat, valamint az új kétoldalú szerződést célzó megbeszéléseket. Az uniós országok állam- és kormányfői rendkívüli tanácskozáson vitatták meg az ukrajnai válsággal kapcsolatos kérdéseket.

Az államhatalmi szervek honlapjai nem lesznek hozzáférhetők orosz nyelven

Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök arra utasította az államhatalmi szerveket, hogy távolítsák el hivatalos honlapjaikról az orosz nyelvű közleményeket - jelentette az ITAR-TASZSZ egy kijevi kormányforrásra hivatkozva.
"Az összes ukrajnai végrehajtói, törvényhozói és bírói állami szerv olyan utasítást kapott, hogy március 10-ig lehetetlenné kell tennie a hozzáférést hivatalos honlapjaik orosz nyelvű változatához" - közölte a meg nem nevezett forrás.

Az értesülés szerint eddig 14 minisztérium, köztük a belügyi, az egészségügyi, a védelmi, a pénzügyi és a szociálpolitikai tárca, továbbá a legfelső bíróság és a legfelső gazdasági bíróság honlapjáról tűnt el az orosz nyelvű változat. Nem lehet már orosz nyelven olvasni a különleges státusú központi végrehajtói szervek, köztük az ukrán titkosszolgálat (SZBU) és a monopóliumellenes bizottság honlapjára feltett információkat sem. 

hirado.hu - MTI
  • Bayer Zsolt: Na végre!
    Ez a néppárt nem az a néppárt. Az a néppárt – amelybe egykoron a Fidesz belépett – nincs többé.
  • Nem ma dől el, hogy melyik európai formációban folytatjuk
    – Kiderült, hogy ott nincs helyünk, ahol a politikai torzsalkodás fontosabb, mint a járvány elleni védekezés – mondta Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője azt követően, hogy a nagyobbik kormánypárt ma elhagyta a néppárt frakcióját. A politikus szerint egyelőre nem érdemes arról spekulálni, hogy a Fidesz hol folytatja az Európai Parlamentben.
  • Tisztifőorvos: oltási dömpinget terveznek a hétvégén
    Szombaton és vasárnap 74 ezer, 18 és 60 év közötti krónikus beteget tervezünk beoltani a kórházi oltópontokon az AstraZeneca oltóanyagával, az érintettek csütörtökön sms-ben kapják meg az oltópont helyét és az oltás idejét - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó