Egyre szorosabb az orosz haderők gyűrűje a Krímben
A Krím félszigetet a szárazfölddel összekötő Perekopi-földszorosban az orosz katonák egymás után alakítják ki a határőrhelyeket.
2014. március 9. 21:33

Vasárnap reggel mintegy nyolcvan katonai teherautóból álló, feltehetően orosz katonai konvoj érkezett Szimferopolba. Ukrán hírügynökségi jelentések szerint a Krím félszigetet a szárazfölddel összekötő Perekopi-földszorosban az orosz katonák egymás után alakítják ki a határőrhelyeket.

Szevasztopolban egy ukrán ünnepséget száz, gumibotokkal felfegyverkezett Moszkva-barát zavart meg és megtámadták az ünneplők védelmére kirendelt rendfenntartókat is. Közben Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök azt mondta: Ukrajna egy talpalatnyit sem hajlandó átadni saját földjéből Oroszországnak.

Hatvanöt teherautóból, nyolc páncélozott járműből, két mentőautóból és tartálykocsikból álló konvoj érkezett vasárnapra virradóra egy katonai bázisra Szimferopol közelében.

A járműveken nem voltak rendszámtáblák, az viszont biztos, hogy az orosz katonai közlekedésrendészet autója kísérte a konvojt.

Közben fogságban tartják az oroszok az ukrán flottát a Donuzlav tónál. Két régi hajójukat elsüllyesztették, hogy eltorlaszolják a tó tengeri kijáratát. Így az ukrán hadihajók nem jutnak át az orosz erők által megszállt Krímből Odessza kikötőjébe. Moszkva egyébként továbbra is azt állítja, hogy az orosz hadsereg nincs jelen a Krímben.

A brit külügyminiszter viszont a BBC-nek azt mondta: egyértelműen orosz katonák vannak a térségben. William Hague ugyanakkor kizárta külső katonai válaszlépés lehetőségét.

„A következő napokban – több országgal karöltve – minden diplomáciai eszközt megragadunk, hogy tárgyalóasztalhoz ültessük az oroszokat és az ukránokat. Ha ez nem sikerül, Oroszország súlyos diplomáciai és egyéb árat fog fizetni” – nyomatékosította William Hague.

Vitalij Klicsko pártja viszont már azt követeli az ukrán hatóságoktól, hogy zárják le Ukrajna krími határait. Azt akarják, hogy rendeljenek el légtérzárlatot a félsziget felett, és állítsák le a kompközlekedést Ukrajna és Oroszország között a Kercsi-szorosban. Az Ütés párt szerint az ukrán államiság és az ország területi épsége forog kockán.

„Nekünk, ukránoknak egységes nemzetnek kell maradnunk, és nem szabad felülnünk semmilyen provokációnak, amely az ország szabadságát veszélyezteti és Ukrajna felosztására irányul” – mondta Klicskó.

A többségében oroszajkúak lakta Krím félszigeten azonban egyre többen tüntetnek azért, hogy a területet Oroszországhoz csatolják. A szimferopoli Lenin téren ezrek álltak ki a jövő vasárnap megrendezendő népszavazásért. A félsziget oroszbarát parlamentje március 16-ra írt ki referendumot arról, hogy a terület Oroszországhoz tartozzon, vagy Ukrajna része maradjon.

Szevasztopolban verekedés tört ki egy megemlékezésen. Az oroszbarát tüntetők piros, kék és fehér kartonlapokból egy hatalmas orosz zászlót raktak ki, hogy jelezzék: ők biztosan az Oroszországhoz csatolás mellett fognak szavazni. A referendumot egyébként a kijevi kormány, az Európai Unió és az Egyesült Államok is törvénytelennek minősítette.

Újabb katonai repülőteret zártak körbe oroszbarát egyenruhások a Krímben

Újabb katonai repülőteret zártak körbe oroszbarát, katonai egyenruhás fegyveresek vasárnap a Krímben - adta hírül az ukrán védelmi minisztérium. A 80 fős csapatot mintegy félszáz civil is támogatta.

A repülőtér Szaki falu közelében van. Az egyenruhás megszállók elvágták a hozzá vezető utat, és a repülőtér leszállópályája mentén géppuskafészkeket alakítottak ki. A csupán botokkal felfegyverkezett civilek megpróbáltak betörni a légiirányítók épületébe - mondta az ukrán védelmi minisztérium szóvivője telefonon a Reuters brit hírügynökségnek.

Közel tízezer oroszbarát tüntető vonult utcára Donyeckben

Közel tízezer oroszbarát tüntető követelte az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazás kiírását az ország keleti részén fekvő Donyeckben vasárnap. Vitalij Klicsko a demonstráció miatt arra kényszerült, hogy lemondja részvételét egy gyűlésen, amelyet az ukrán egységért fellépők szerveztek.

A május 25-re kiírt, előre hozott elnökválasztás egyik esélyesének számító egykori világbajnok ökölvívó sajtótájékoztatóján egyebek mellett "a szakadárok provokációival szembeni egység szükségességéről" beszélt Donyeckben, amely a Viktor Janukovics megbuktatott ukrán elnököt támogatók fellegvára. A politikus elítélte az orosz média "agymosását" és azokat az Oroszországból érkezőket, akik szerinte az új kormánnyal szembeni ellenséges megmozdulásokat szítják.

A Moszkva-barát demonstrálók dél körül kezdtek gyülekezni a Lenin téren, ahol már szombaton is több ezren tüntettek. A megmozdulás részvevői orosz zászlókat lengettek, a kommunista pártot éltették, miközben azt skandálták, hogy: "Oroszország!", "Donyeck, orosz város!" és "Putyin elnök!". A tömeg végül egyperces néma csenddel adózott a kijevi februári tüntetésekben életüket vesztett rendőrök emlékének.

"Nem akarunk belépni sem a NATO-ba, sem az Európai Unióba, nem támogatjuk a kijevi kormányt: senki nem választotta meg őket, magukat jelölték ki" - mondta az egyik résztvevő, mielőtt kitűzték volna az orosz lobogót a helyi rendfenntartó erők központjára.

Klicsko a történtek miatt lemondta tervezett délutáni részvételét egy, a tértől mindössze néhány száz méterre megrendezett gyűlésen.

A keleti Luganszk városában sem volt nyugodt a hangulat, oroszpárti tüntetők ezrei rohamozták meg a megyei adminisztráció székhelyét, majd elzavarták hivatalából a nemrég kinevezett kormányzót.

hirado.hu - MTI