Mesterházy "falazhat" az ügyben
Az Országgyűlés mentelmi bizottságának álláspontja szerint, az a gyanú merül fel, hogy Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakióvezetője "falaz" a Simon-ügyben.
2014. március 10. 13:38

Erről Rubovszky György, a bizottság KDNP-s elnöke beszélt hétfőn Budapesten újságíróknak a testület zárt ülése után.

A kormánypárti politikus elmondta, hogy Mesterházy Attila meghívásuk ellenére nem jelent meg a bizottság előtt. Közlése szerint "durva hangú, kioktató" levelet küldött az MSZP elnökétől, amelyben azt írta, hogy az ügyben az ügyészség nyomoz, a bizottságnak nincs joga ahhoz, az ügyről pedig nincs új információja, ezért nem vesz részt az ülésen.

Rubovszky György emlékeztetett, azért hívták meg az ellenzéki politikust, hogy tisztázza azt a nyilatkozatát, miszerint a Simon Gábor eltitkolt bécsi számláján lévő pénz a volt szocialista elnökhelyettes politikai pályafutása előttről származik.

Hozzátette: Mesterházy Attila levelére még szerdán válaszolt, azt írta, "tanuljanak már meg olvasni", nem Simon Gábor pénze után érdeklődik, hanem azután, min alapszik a pártelnök nyilatkozata. Erre a kérdésre Mesterházy Attilának mint képviselőnek kellene válaszolnia - jegyezte meg, hozzátéve, hogy erre a levélre már nem válaszolt a pártelnök.

Rubovszky György azt mondta, a bizottsági ülésen felvetette, hogy ez a magatartás arra a gyanúra hívja fel a figyelmet, hogy "Mesterházy Attila vagy saját magának, vagy csak másoknak, de falaz az ügyben". Hozzátette: ezt az álláspontját a bizottság öt igen, egy nem szavazattal támogatta. Megjegyezte, a szocialisták távolmaradása a bizottság üléséről a Simon-ügy kezdete óta, az "össznépi falazás" gyanúját erősíti.

Szerinte Mesterházy Attila ezzel a magatartással a szocialista párt felelősségét a pénz tekintetében részben magára húzza, legalábbis gyanúba keveri. Mint mondta, más magyarázatot nem tud adni arra, hogy a pártelnök miért folytatja ezt "a buta struccpolitikát".

Beszámolt arról, hogy március 20-a körül kapják meg a Pécsi Egyetemtől kért szakvéleményt a kifizetett juttatások visszakövetelhetőségéről. Ez is szerepelni fog a bizottsági jelentéstervezetben, amelyről várhatóan március 24-én szavaz a mentelmi bizottság, így a március 31-ig határidőig be tudják nyújtani a javaslatot az Országgyűlésnek.

Az elnök közölte, a testület felkérte, "hatékony hangon" hívja fel ismét Mesterházy Attilát, hogy március 24-én jelenjen meg a bizottság előtt és válaszoljon a felmerült gyanúra. A bizottság azt is kérte, hogy az üléstől távolmaradó szocialista képviselőket - a miskolci Simon Gábort és Göndör Istvánt - is hívja fel arra, hogy jelenjenek meg a munkahelyükön és vegyenek részt a munkában - közölte.

Kérdésre válaszolva hozzátette, távolmaradásuk nem jár szankcióval, arra majd az új országgyűlési törvény ad lehetőséget.

Schiffer András (LMP) az ülésről távozóban azt mondta, a bizottságnak nincs lehetősége az elfogadott álláspontban gyanút megfogalmazni, vagyis nem lehet burkoltan bűncselekménnyel megvádolni valakit. Elmondta, ő ezzel az állásponttal nem értett egyet, mert semmilyen arra utaló adat nincs, hogy ez a pénz a szocialista párté lett volna. A politikus felháborítónak tartja ugyanakkor, hogy bizottsági tagok bojkottálják a testület munkáját.

Simon Gáborról február elején derült ki, hogy mintegy 240 millió forintnak megfelelő összeget tart egy ausztriai számlán, amelyről nem adott számot vagyonnyilatkozataiban.

MTI
  • Nőni fog a nyomás a határon
    A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babis társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz. Senki sem követelheti, hogy amiért az országainkban sok nemzedék megdolgozott, az sokmilliós migránsbeáramlással semmivé legyen.
  • A klíma gyorsabban változik, mint eddig bármikor
    Áder János köztársasági elnök elmondta, ma globálisan többet fogyasztunk a természeti tőkéből, mint amennyi új tud termelődni. Ezért is fontos a Budapesten tartandó fenntarthatósági expo, amely a megoldásokról szól majd. Lesz emellett tudományos tanácskozás is, amely különböző témákat fog körül járni, mint például a vízválság vagy a közlekedés.
  • Állam- és kormányfők a demográfiai csúcson
    Közös konferencianyilatkozatot ír alá Orbán Viktor miniszterelnök az eseményen részt vevő állam- és kormányfőkkel a csütörtökön kezdődő IV. budapesti demográfiai csúcson - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó